live-in-regia-lui-vlad-paunescu-din-15-mai-in-cinematografe-305050

Primăvara asta a venit cu o avalanşă de premiere româneşti, ale căror virtuţi ne fac să ne bucurăm că avem o cinematografie din ce în ce mai puternică şi mai valoroasă.

LIVE, ultima producţie Castel Film, în regia lui Vlad Păunescu , după un scenariu bicefal pe care acesta îl semnează alături de Mihai Mănescu, este un film care te problematizează, îţi pune nişte întrebări şi- prin finalul oarecum happy, îţi implantează şi ideea că se poate lupta cu sistemul. Şi chiar se poate, dacă ai virtuţi de kamikaze sau eşti îndeajuns de masochist încât să încerci! În ceea ce mă priveşte am aceste înzestrări naturale şi cred că dreptatea prevalează întotdeauna, şi că până la final fiecare primeşte ce i se cuvine, conform cu o justiţie imanentă care nu uită şi nu iartă. Am apreciat aşadar scenariul hollywoodian de-a dreptul, perfect calibrat şi cu destule volute încât să te țină captiv în poveste. Faţă de acest “schelet” sănătos şi proporţionat, avem personajele filmului care pe alocuri devin cabotine, care forjează cam mult teatralizând, dar care crează câteva tipologii demne de menţionat.

Din această distribuţie notabilă care îi cuprinde pe Tudor Chirilă, Valentin Teodosiu, Ioana Blaj, Catrinel Dumitrescu, Claudiu Bleonţ, Rodica Lazăr, Alexandru Bindea şi Adrian Titieni- de departe apariţia fascinantă a peliculei este micuţa Crina Tofan- care o interpretează pe Ema mică- o actriță înnăscută, cu o intensitate a trăirii care trece ecranul, cu ochi miraculoşi şi tăceri “vorbitoare”. Personajul pe care îl face ea este placa turnantă a peliculei, şi cu siguranţa că aceasta fetiţa frumoasă şi dăruită care vrea să devină actriţă- va confirma! Personajul ei se numeste Ema, creşte într-un orfelinat, şi se atasează de Ioși, a cărui mamă lucra în acea instituţie, destinul lor legându-se indisolubil, scenariul având subtilităţi ce vizează teoriile freudiene.

rodica_lazar

Peste timp, micuţa, introvertita şi sălbatica Ema îşi domină traumele şi ajunge o jurnalistă de succes, care este gata să sacrifice totul pentru meseria ei, transformându-se într-o femeie puternică şi determinată să lupte cu ferocitate pentru adevăr. Sigur că Ema Cerchez (interpretată de Rodica Lazăr) este doar un prototip, că jurnaliştii care lucrează în posturi particulare de televiziune nu-şi permit să-şi sfideze patronii, că personajul are o atitudine puţin extremistă şi, de aici- nerealistă, dar până la capăt tocmai aceste contraste cu o realitate unanim acceptată, o redimensionează pe Ema şi îi conferă o aură de eroină. Iar într-o lume ce tinde să ajungă dominată de spectacolul grotesc al dorinţei de putere, al tendinţelor cumularde patologice, poate că e timpul să lansăm genul acesta de modele, chiar dacă ele aparţin ficţiunii.

filmul-live

M-am bucurat să îl revăd pe Tudor Chirilă, iar bucuria ar fi fost deplină dacă ar fi şi cântat pe coloana sonoră a filmului, pentru care îi menționez laudativ pe Petru Margineanu, Dragoş Stanomir şi Florin Tăbăcaru.

live

Şi nu pot să nu îl remarc pe Adrian Titieni, ca întotdeauna balansat şi profesionist, care face în Ticu un rol notabil, ca fiecare apariţie a lui de pană acum. Extraordinar de plăcut  impresionată am fost de evoluţia lui Constantin Chiriac – Nilă din antologicul Moromeţii al lui Stere Gulea din 1988, în care le dădea replica unor monştri sacri ai scenei: Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Luminița Gheorghiu.

POSTER LIVE

În LIVE, el este Ispas, parlamentarul venal, implicat în afaceri dubioase, dar agresiv şi insidios în demersurile pentru înavuţire. Şi personajul lui este un prototip- cum din păcate sunt multe dintre personajele acestui film- rupte din realitatea cotidiană, care nu le mai epurează odată!

Finalul filmului lasă loc de comentarii, gestul autosuprimării demne a tatălui adoptiv (devenit în mod miraculos din şofer- parlamentar şi bogătaş influent), fiind teatral şi neverosimil în comparaţie cu viaţa reală, în care nu prea mai întâlnim la nivelul acesta oameni de caracter. Scena ce închide pelicula îi aparţine Emei, rămasă femeia inflexibilă, aproape secătuită de sentimente după ce află adevărul, care pleacă fără să se mai uite în urmă, într-un gest hotărât, sfidător şi implacabil.

Aşadar, LIVE se recomandă prin scenariul elaborat şi prin problematica abordată- fresh pentru cinematografia noastră- care pare să fi depăşit stadiul în care limbajul grosolan, nuditatea şi scenele deocheate erau punctele de interes. Aştept cu nerăbdare feedback-ul publicului român (şi nu numai), care sper să valorizeze ceea ce e notabil la această producție distribuită în România de Castel Film.

Regizor: Vlad Păunescu

Scenariu: Mihai Mănescu, Vlad Păunescu

Cu: Crina Tofan, Tudor Chirilă, Rodica Lazăr, Claudiu Bleonț, Ioana Blaj, Valentin Teodosiu, Iulia Cirstea, Adrian Titieni, Adrian Huțuleac, Alexandru Bindea, Doru Ana, Catrinel Dumitrescu, Mihai Dinvale, Răzvan Oprea, Vlad Logigan, Marius Drogeanu, Ionuț Ciocia, Gabriel Costin, Cristina Ciobănașu, Andrei Aradits, Nicoleta Lefter, Eduard Adam, Nicodim Ungureanu, Coca Zibilianu, Alexandra Agavriloaiei

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s