infernoPoate unul dintre cele mai așteptate filme ale acestei toamne, Inferno marchează o schimbare stilistică a felului în care –pasionat de literatura lui Dan Brown, Ron Howard regizează acest al treilea film al francizei. Și evident ca un creator de asemenea calibru nu putea să meargă pe aceeași rețetă pe care a folosit-o în The Da Vinci Code din 2006 sau Angels & Demons apărut în 2009. Așa se face că Inferno începe cu imagini ce par un experiment cinematografic, în care viziuni apocaliptice se întretaie cu personaje grotești și voci halucinante, în care mișcarea este segmentată și atmosfera copleșește, asta preț de câteva minute, până ni se dă și “codul” acestei introduceri. Și dacă în cele două filme precedente ale seriei acțiunea intensă se derula ca într-un policier classic, subiectul vizând decriptarea unor mistere colosale ale religiei, aici scriptul ne aduce o luptă pentru rezolvarea unui puzzle de care depinde soarta omenirii.

tom-hanksEste evident faptul că lumea încă are nevoie de aventură, de eroi și de filme/romane despre cataclisme, armaghedoane și catastrofe planetare, de vreme ce vânzările genului acesta sunt de excepție, iar publicul cere încă.

Personajul principal al seriei lui Dan Brown, profesorul Robert Langdon este nu doar un adevărat erou, dar mai ales un erudit aflat în slujba umanității pentru a cărei salvare luptă cu toata știința lui, și o face înfruntând organizații întregi, personaje oculte și genii malefice, într-un fel special, pe care Tom Hanks se pricepe de minune să îl pună în valoare (având încă farmec!) Îl secondează personaje care mai niciodată nu sunt ceea ce par, într-un joc al suspansului și acțiunii captivant. De data aceasta tema enigmei a cărei dezlegare suntem invitați să o urmăm este Dante, invocat aici în toate modurile posibile (chiar și prin masca lui mortuară) și care este sursa criptogramei în care este închisă salvarea de un act terorist panterestru. Și avem parte de urmăriri, de răsturnări de situații, de lupte, de dileme de toate felurile, într-un crescendo ce dă ritm, dar și rigoare acțiunii.

Foto lansare Inferno 8 octombrie 2016-Palazzo Vecchio din Florența

(Foto lansare Inferno 8 octombrie 2016-Palazzo Vecchio din Florența)

Dincolo de orice, pentru noi, românii, este un sentiment plăcut să o vedem pe Ana Ularu jucând în film, nu doar un rol de figurație, ci unul cu destule replici încât să ne facă mândri că cinematografia mondială a mai pus un reflector pe actorii români, din ce in ce mai prezenți în castingurile blockbusterelor, dar și producțiilor indie. Alături de Ana, orbitează în jurul lui Tom Hanks, punctul de referință al sistemului, o pleiadă de actori interesanți, cu niveluri de măiestrie diferite, dar cu potențial: Ben Foster, Irrfan Khan, Omar Sy și Felicity Jones- poate cea mai palidă apariție, dar totuși inzstrasta cu un oarece farmec (care oricum nu îl poate egala pe acela al lui Audrey Tautou, partenera lui Hanks în Codul lui Da Vinci)

Paradoxală prin felul alambicat al gândirii, filosofia lui Zobrist, miliardarul terorist care vrea să decimeze  omenirea ….pentru a o salva(???!!!), rămâne până la capăt neînțeleasă, așa că dezlegarea tuturor misterelor, găsirea indiciilor și rezoluția fericita nu ne scapă de dilema iscată de o așa dihotomie.

inferno1Coloana sonoră a fost lansată pe 7 octombrie de către Sony Music și îi aparține lui Hans Zimmer (The Dark Knight, The Lion King, Gladiator, Inception, Pirates of the Caribbean), același Hans care semnează și celelalte adaptări Brown-iene- Da Vinci Code și Angels & Demons. Compozitorul adoptă cunoscuta manieră ”de-a v-ați ascunselea” în construcția muzicală a unui film imaginat ca un labirint, cu deosebirea că de la început (v-am spus, un început haotic) ne surprinde cu teme electronice, care susțin secvențele care au rolul de a infuza privitorilor un flux crescut de adrenalină.

Fără nici un dubiu, soundtrack-ul din Inferno crește dinamica filmului, iar cei care au fost cuceriți încă de acum 10 ani de Chevaliers de Sangreal, se vor bucura de o nouă adaptare a acestei teme.

Regia: Ron Howard

Scenariu: Dan Brown, David Koepp

Cu: Tom Hanks, Ben Foster, Felicity Jones, Sidse Babett Knudsen, Ana Ularu, Irrfan Khan, Omar Sy

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s