Afis BurntUn film frumos prin culoare, și gustos, prin mâncare! Actori chipeși, scenariu credibil, filmări plăcute! Într-un cuvânt, cum zic ardelenii, – chitoș sau în mai multe cuvinte: o producție împodobită ca un brad frumos!

Înainte de a vă spune ceva despre film vreau să amintesc ceva despre regizorul (tot un fel de “chef” în lumea lui) John Wells: mi-a atras atenția acum 5 ani cu The Company Men, am fost sfătuit să urmăresc serialul Shameless (pe care încă nu l-am bifat), apoi m-a făcut să-i acord o atenție deosebită după vizionarea lui August: Osage County (câte două nominalizări la Oscar, Golden Globe şi Bafta). Acum a reușit să mă facă să salivez, să privesc cu admirație o meserie- cea de bucătar- pe care ar trebui să o tratăm cu mai mult respect. Este un regizor care știe să realizeze producții cu încărcătură mare emoțională, deși are la activ numai cinci filme regizate, iar pentru cinsprezece pelicule a fost producător.

BradleyPovestea este una cu care te întâlnești la tot pasul: un băiat talentat (dacă sunt la capitolul culinar, un fel de brânză bună în burduf de câine) care cade în greșelile tinereții: relatii compulsive, excese bahice și dependenţa de droguri. După un program chinezesc de reabilitare (gen numărat 1 milion de scoici, ca să nu te gândești la tentații) vrea să își adjudece încă o stea Michelin pentru a completa tripleta mult râvnită de chefi! Stelele Michelin reprezintă o recompensă greu de egalat pentru bucătarii care îşi petrec 90% din viață în bucătărie, jucându-se cu cele mai bune ingrediente și căutând în permanență arome și gusturi noi sau poate un Graal culinar. Așa e și cu Bradley Cooper: el e riguros în tot ceea ce face, nu admite greșeli, urlă la cei vinovați și îi dă de toți pereții. Dar ca un zeu al bucătăriei, ce se crede, vrea o trupă de comando formată din cei mai talentați bucătari. Sau după o replică din film, mai vrea șase samurai! Filmul nu este extrem de rafinat, de greu de digerat(ar fi și culmea cu așa menu-uri) și nici complicat! Este scurt, la obiect, simplu (v-am mai spus că e foarte greu să realizezi lucruri simple) și aromat atât cât trebuie. Mă gândeam după vizionare unde să mergem să mâncăm…dar știind exact extrasul de cont și ținuta mea, puteam să optez doar pentru o șaorma fără cartofi și maioneză sau fish’n’chips.

Sunt câteva restaurante în București unde nu te duci “să bagi în tine”, ci să admiri mâncarea, să savurezi băuturi fine, să ai o companie elegantă și mai ales, te duci acolo pentru că îți permiți (financiar vorbind). Și apoi e nevoie și de o educație culinară: e greu pentru foarte mulți oameni din România să plătească o notă foarte pipărată pentru o porție minusculă de mâncare, deși e un menu în aceste restaurante, unde se începe cu aperitive, apoi supă, un fel principal și apoi desert.

Sienna1Bradley Cooper și Sienna Miller au mai format un cuplu în American Sniper, așa că un strop de chimie există între ei, deși în cărți mai e o actriță foarte frumoasă- Alicia Vikander- despre care producătorul Harvey Weinstein spune că îi prevede un mare viitor în liga cea mare de la Hollywood. De fapt, rolul ei scurt din film nici nu exista în scenariu, dar bossul înamorat de ea a dat comandă de mici…modificări la scenariu. Suedeza a jucat alături de Mads Mikkelsen în O afacere regală și apoi a venit avalanșa de oportunități: Anna Karenina, Son of A Gun, The Man from U.N.C.L.E. și Ex-Machina. Iar pe aliniamentul de așteptare din 2016 sunt 4 filme, dintre care un sequel la Identitatea lui Bourne și zvonuri că ar fi în cărți pentru Assassin’s Creed.

Revenind la Bradley e destul de straniu să îl vezi sărind de la un rol de sniper la unul de aruncat cu cratițe după angajați. Dar asta e frumusețea jocului actoricesc! Mai ales că domnul cu ochi albaștri are și avantaje: bunica lui este italiancă, iar în tinerețe a debarasat, a curățat mese și a fost ajutor de bucătar la un restaurant cu specific pescăresc. În cazul Siennei a fost mai dificil:ea a avut nevoie de pregătire din partea lui Marcus Wareing (chef britanic, care a fost unul dintre favoriții lui Gordon Ramsey), chiar în localul lui-Marcus. Și el a învățat-o să prepare calcan, pentru că asta trebuia să facă în film și impresionat de entuziasmul actriței, chef Marcus i-a dăruit o mașină de făcut paste, care apare și în film.

SiennaDin gaşca de actori veseli, expresivi şi puşi pe gătit l-am remarcat pe Daniel Brühl, cel născut în Spania, german după tată şi care vorbeşte şase limbi: germana, engleza, franceza, spaniola, portugheza şi catalana şi pe care de la Good Bye Lenin l-am urmărit cu interes în Inglourious Basterds, Rush şi Et si on vivait tous ensemble?, filme care i-au adus nominalizări la numeroase distinctii.

Concluzia: nu ştiu cui ar putea să nu îi placă filmul acesta stenic, balansat, cu o energie bună, care ne “stimulează” să încercăm să fim esteţi în domeniul culinar şi să apreciăm fineţea şi “polifonia gustativă” pentru un întreg perfect condimentat.

 

Regizor: John Wells

Scecnariu: Steven Knight, Michael Kalesniko

Cu: Bradley Cooper, Sienna Miller, Daniel Brühl, Riccardo Scamarcio, Omar Sy, Matthew Rhys, Emma Thompson, Uma Thurman, Alicia Vikander

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s