AfisBlack Mass este cel de-al treilea film de regizor al lui Scott Cooper, după Crazy Heart din 2009 şi Out of The Furnace de acum doi ani, el fiind îndeobşte actor, aşadar “reconvertit” la regie dintr-un impuls pe care –văzând Black Mass- îl salut. Filmul este uimitor nu doar prin subiectul lui decupat din realitate- o alianţă atipica între un agent FBI şi un gangster, dar mai ales prin castingul de excepţie. Aşa se face că Scott Cooper arunca în “arenă” o garnitura de actori de mare valoare pe care îi struneşte cu eleganţă, acurateţe şi măiestrie, reuşind o performanţă demnă de luat în seamă. Şi e deajuns să îi notăm pe: Kevin Bacon, Johnny Depp, Juno Temple, Dakota Johnson, Benedict Cumberbatch, Peter Sarsgaard, Sienna Miller, Joel Edgerton- care se pare că e pe val pentru că deja este al treilea film al anului după The Gift (unde şi scrie şi regizează şi joacă) şi Life. Adăugăm şi rolul  din The Great Gatsby- Tom Buchanan- şi avem un repertoriu ce acoperă variate genuri şi partituri, toate excelent interpretate, semn că australianul de 41 de ani este un actor notabil.

BLACK MASSDar cea mai uimitoare apariţie este – fără îndoială- Johnny Depp, extraordinar intrat în pielea lui James ”Whitey” Bulger, într-atât de schimbat de machiaj, latex şi lentile de contact, încât este greu recognoscibil. Ieşit – în sfârşit – din fascinaţia lui Jack Sparrow, rol care l-a marcat înţepenindu-l într-o atitudine cabotină ce îi umbrea talentul, Johnny Depp face aici un rol mare, care ne întoarce în timp la reuşitele lui de senzaţie din Donnie Brasco, The Ninth Gate, Don Juan DeMarco, Arizona Dream sau What’s Eating Gilbert Grape, ca să nu mai amintesc de Charlie and The Chocolate Factory,Transcendence, Alice in Wonderland sau minunatul film din 1990 al lui Tim Burton, Edward Scissorhands. Aşa că nu pot spune altceva decât că ne vedem la Oscar, unde e aproape imposibil să nu fie nominalizat- după părerea mea- care nu e întotdeauna aceeaşi cu a celor de la Academia Americană de Film. Fără dubiu însă cred că şi el se cam săturase de piratul din Caraibe, franciza care însă i-a adus şi notorietate şi bani, aşa că din punctul lui de vedere a fost o mare realizare. Din punctul nostru de vedere, al exegeţilor şi iubitorilor de film, a reprezentat o perioadă de plafonare, pentru că acel rol odata livrat nu a mai crescut artistic, aşa că a devenit aproape automat, şi deci din ce în ce mai lipsit de substanţă. Şi cum dl Depp este mult mai mult decât acest pirat care i-a subminat şi aparitiile din Mordecai sau Into The Woods, salutăm acum ieşirea de sub tutela piraterească şi relansarea în marea actorie, careia el ii aparţine “by nature”.

Asta nu înseamnă că abandonează proiectul cu piraţii, care are o nouă premieră în 2017, până atunci rezervându-ne o surpriză la anul cu rolul Mad Hatter din Alice Through the Looking Glass , filmul lui James Bobin, în care joacă alaturi de o distribuţie stelară: Helena Bonham Carter, Rhys Ifans, Alan Rickman, Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen, Timothy Spall, Mia Wasikowska şi Michael Sheen, premieră pe care o aşteptăm în mai 2016.

WBL207_153.tifScenariul acestui film este bazat pe cartea Black Mass scrisă de reporterii de la Boston Globe – Dick Lehr şi Gerard O’Neill – dar adaptat de către Mark Mallouk si Jez Butterworth

Regizorul Scott Cooper are pe lângă aşa o distribuţie de actori şi o echipă tehnică de “commando”: scenografa Stefania Cella (The Great Beauty), creatoarea de costume Kasia Walicka Maimone (Foxcatcher), directorul de imagine Masanobu Takayanagi (The Grey, Silver Linings Playbook, Out of the Furnace) şi olandezul Junkie XL (as Tom Holkenborg) vinovat pentru coloana sonoră, intrat în cărţi după “Mad Max: Fury Road” şi solicitat pentru „Batman vs Superman: Dawn of Justice”.

WBL209_042.tifNu vă spun prea multe despre Black Mass tocmai pentru a vă face curiosi, a vă incita să vedeţi acest film deosebit, a cărui revelatie este Johnny Depp şi care merită toată consideraţia noastră. Alert,de un realism frust, frumos contruit şi abil orchestrat, filmul este o reuşită, deşi nu ocoleşte truismele şi căile sigure ale productiilor de gen, reuşind însă să dea frâu liber actorilor să facă roluri notabile şi coagulând în poveste diferitele lor niveluri de măiestrie artistică, în aşa fel încât suma să fie categoric un plus de valoare. Dramatic prin structură şi subiect, Black Mass ne cucereşte fără drept de apel şi ne face – ca orice biopic bine realizat- să mergem la surse şi să vrem să aflăm mai mult despre personajele reale care au stat la baza acestui scenariu.

Regizor: Scott Cooper

Scenariu: Mark Mallouk, Jez Butterworth, Dick Lehr, Gerard O’Neill

Cu: Johnny Depp, Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Joel Edgerton, Kevin Bacon, Peter Sarsgaard, Julianne Nicholson, Corey Stoll, Juno Temple, Jesse Plemons, Rory Cochrane, David Harbour

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s