Poster CC.inddNu putem evalua acest scenariu, nu putem face dreptate acestui film dacă nu ştim câteva date esenţiale cu privire la acest personaj uimitor care a inspirat, a motivat şi a ţinut cu sufletul la gură omenirea anilor ‘70!

Aşadar: Philippe Petit a devenit cunoscut după ce în 1974, a traversat (de opt ori!!!) distanţa dintre cele două turnuri gemene – Twin Towers din New York- (60 de m), la înălţimea de 417 m, fără plasă sau alt sistem de siguranţă, timp de 45 de minute. Martorii de atunci au declarat că Philippe se distra, dansa, vorbea cu un porumbel şi chiar se odihnea pe sârmă. Cine poate explica cum se combină raţiunea cu nebunia şi cum poate fi depăşit instinctul de conservare?

Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) in TriStar Pictures' THE WALK.

Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) in TriStar Pictures’ THE WALK.

Cine altul decât Robert Zemeckis de care am auzit pentru prima oară, acum mai bine de 30 de ani, când am pus mâna pe caseta VHS cu Romancing the Stone, un film uşurel, dar tonic şi amuzant. De atunci am tresărit plăcut la fiecare realizare de-a sa, fie Back To The Future, Forrest Gump, Contact, Cast Away, Polar Express sau The Flight. În plus, pentru Zemeckis provocarea a însemnat şi recrearea celor două turnuri, de la a căror dispariţie au trecut deja 14 ani. Şi cu ajutorul coordonatorului de efecte vizuale Kevin Baillie minunea s-a întâmplat: povestea acrobatului francez care a dat suflet celor două turnuri gemene, considerate de americani la început ca fiind două fişete imense, a fost creată cu migală şi emoţie. În plus, turnurile au devenit personaje în viziunea lui Zemeckis! Trec repede peste mitocăniile unor invitaţi la vizionare, care vorbeau neîncetat, iar comentariile erau sub cele ale unui copil de grădiniţă. Nu voi înţelege niciodată de ce dacă nu îţi place filmul, mesajul, maniera de realizare, etc, trebuie să strici plăcerea de a privi celorlalţi spectatori.

the-walk-joseph-gordon-levittPerspectiva 3D este din plin justificată la această producţie, deoarece devii părtaş la acţiune şi de câteva ori (recunosc cu mâna pe inimă) m-am ferit de obiecte, am ameţit de plăcere sau mă ţineam de scaun să nu cad de pe sârmă. Apropo de mers pe sârmă: Joseph Gordon-Levitt a avut privilegiul de a fi instruit opt zile chiar de către Philippe Petit şi mai mult decât atât, a învăţat câte puţin din comportamentul francezului şi din felul lui de a pronunţa în engleză. Asta i-a atras admiraţia regizorului , care îl remarcase în producţiile anterioare, fie ele sitcomuri, comedii, thrillere sau drame, aşa încât mărturisea: “Dacă îi analizezi operele, îţi dai seama că Joe e un artist care dă totul din el

the_walk-620x412Excelentă ideea de a-l pune pe Joseph Gordon-Levitt să fie naratorul filmului şi să povestească amuzat şi poznaş fiecare etapă din viaţa personajului, care de la o vârstă foarte fragedă a descoperit trucurile şi magia, iar la 16 ani a mers prima oară pe sârmă. Şi locul de unde povesteşte este cu schepsis: din coroana lui Lady Liberty, cum este alintată de americani Statuia Libertăţii, cea care a reprezentat un cadou din partea francezilor!

walk-movie-2015-gordon-levitt-charlott-le-bonDacă acest film nu s-ar fi bazat pe un fapt real, povestea ar fi părut trasă de păr şi puerilă. Dar în aceste condiţii, cu un aşa regizor şi cu un actor care e şi mai nostim atunci când pronunţă cuvinte englezeşti cu accent franţuzesc, filmul este o încântare. În plus, este pentru oricine, fie el copil, tânăr, adult sau pensionar! Este un exemplu clar de respect al unui cineast de valoare cum e Zemekis, pentru meseria pe care o face, cu un subiect ofertant: căutarea perfecţiunii şi năzuinţa de a transforma dorinţele în realitate.

Recomand vizionarea acestui film în IMAX, aşa cum am amintit şi în comentariul de la Everest, deoarece numai în aceste condiţii tehnice puteţi fi părtaşi la acţiunea filmului!

Regizor: Robert Zemeckis

Scenariu: Robert Zemeckis, Christopher Browne, Philippe Petit

Cu: Joseph Gordon-Levitt, Ben Kingsley, Charlotte Le Bon, Guillaume Baillargeon, Clément Sibony, Ben Schwartz, Benedict Samuel, Steve Valentine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s