“There is no crime in Paradise”

Child_poster

Acest film se bazează pe un roman, primul dintr-o trilogie, autor fiind Tom Rob Smith, un scriitor englez născut în 1979 și care povestește evenimente reale legate de crimele înfăptuite de Andrei Chikatilo, cunoscut sub mai multe nume – Măcelarul din Rostov, Spintecătorul Roșu sau Spintecătorul din Rostov – și care a fost condamnat și executat la data de 15 octombrie 1992 pentru 53 de crime comise între 1978 și 1991.

Cel care s-a angajat să regizeze această carte, este Daniel Espinosa, născut dintr-un tată originar din Chile și o mamă suedeză, care a mai produs și regizat până în prezent Easy Money , în 2010 cu Joel Kinnaman și primul blockbuster – Safe House din 2012 (cu Denzel Washington și Ryan Reynolds). Rezultatul este un thriller polițist, având drept personaj principal un om care pune umărul la construirea comunismului sovietic, la finalul perioadei staliniste și care trece de partea celor persecutați. Faptele reale sunt împletite cu ficțiunea, iar regizorul a mai avut și șansa de a-l avea producător pe marele Ridley Scott și scenarist pe Richard Price (The Color of Money, The Wanderers), nominalizat la Oscar. Filmările au avut loc la Praga și din nou norocul l-a favorizat pe Espinosa, pentru că a lucrat cu un scenograf cunoscut – Jan Roelfs (responsabil și pentru incintele SF din Gattaca) – care a creat peste o sută de decoruri, sprijinit de centrul național al cinematografiei din Cehia. Costumele militare și hainele purtate de actori și figuranți dau viață unei lumi cenușii, pe care noi, românii de peste 50 de ani, am cunoscut-o parțial. Să nu uităm că și noi am avut un Rîmaru și la acea vreme nu se scria pe larg despre așa ceva, pentru că și la noi în ”paradis” nu existau crime în serie, violuri sau homosexuali, așa cum se întâlneau în capitalismul murdar. Oficial, crima nu exista, ci era doar un accident tragic și o boală care venea din Vest! Încercarea de a mușamaliza a dus la presiuni sporite din partea populației, cea care încă mai credea în sinceritate, bunătate sau prietenie. Mie această vizionare a lui Child 44 mi-a amintit de evenimente povestite de bunicul din anii 40, 50 și 60!

child

Revenind la film, regizorul amintește și de foametea din Ucraina (Holodomorul) una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor, în care se estimează că numarul deceselor cauzate de lipsa de alimente ar varia de la câteva milioane, la peste de 10 milioane.

Alegerea lui Tom Hardy în rolul lui Leo Stepanovici Demidov nu este surprinzătoare pentru mine; cine a văzut Bronson știe că acest actor poate să joace intens și că este surprinzător. N-am înțeles de ce numai el vorbește cu accent rusesc (poate pentru a da mai multă autenticitate poveștii), iar ceilalți actori vorbesc engleza ireproșabil. Asta ca să fiu puțin cârcotaș! Dar Tom m-a cucerit și în Locke, când a experimentat un puternic accent galez. Și cred că în acest moment, Tom Hardy nu mai este actorul subestimat, ci este unul dintre cei mai talentați din generația lui și care se implică total în fiecare rol pe care îl joacă.

child-44-tom-hardy-gary-oldman-1

Și poate cea mai bună strategie de marketing a acestui film (despre care se spune că ar fi jalnică) este știrea conform căreia filmul ar fi interzis pe teritoriul rus de către Ministerul Rus al Culturii, care acuză producția că ar prezenta „distorsionat” Uniunea Sovietică și pe cetățenii ruși din epoca stalinistă.Ce poate fi mai tentant decat ceva interzis? Iar ceea ce e interzis , evident că suscită interes și chiar necesită cercetări  care să facă lumină și să furnizeze  detalii.

Poate o căsătorie fără iubire, acceptată din teamă, să supraviețuiască? S-ar putea ea transforma într-o adevărată poveste de dragoste? Și cum să reușești să supraviețuiești, după ce toate lucrurile în care crezi, inclusiv propriul mariaj, se dovedesc a fi false? Răspunsurile la aceste întrebări le veți afla după ce veți vedea acest film, care pe mine m-a marcat și pe care l-am trecut pe lista filmelor 2015.

Child1

P.S. E posibil să existe și o continuare, ținând cont că Raportul secret, a doua carte din trilogia lui Tom Rob Smith, are același personaj principal – Leo Stepanovici Demidov.

Regizor: Daniel Espinosa

Scenariu: Richard Price, Tom Rob Smith

Cu: Tom Hardy, Noomi Rapace, Gary Oldman, Joel Kinnaman, Jason Clarke, Paddy Considine, Vincent Cassel

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s