Avengers

Cu siguranţă este unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, nu doar pentru că are o distribuţie stelară (Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Chris Evans, Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Idris Elba, Jeremy Renner, Stellan Skarsgard, James Spader şi Samuel L. Jackson), dar mai ales pentru că reprezintă un corolar al eroilor Marvel, strânşi într-o poveste în care- evident- vor trebui să se unească pentru a salva lumea. Şi chiar dacă reprezintă crema supereroilor luptători pentru dreptate, regizorul Joss Whedon îi plasează într-o poziţie inferioară lui Ultron- inteligenţa artificială creată chiar de excentricul  om de ştiiinţă Tony Stark (Iron Man), lăsând loc pentru morala filmului: doar împreună putem învinge, forţele cumulate ale binelui fiind în stare să lupte victorios cu forţa răului.

Marvel's Hall H Panel For "Avengers: Age Of Ultron"

Ca întotdeauna în Universul Marvel oamenii interacţionează schematic cu eroii, fiind fie parte din familia care este ţinută departe de evenimente, fie o gloată amorfă terifiată de distrugători. Acest personaj colectiv însă este cel care îi motivează pe eroi să se autodepăşească, salvarea lui reprezentând scopul final al luptei .

The-Avengers-2-Age-of-Ultron-movie

Iron Man, Căpitanul America, Thor, Văduva Neagră şi Hulk se angajează într-un război care la început părea să nu aibă sorţi de izbandă, răul fiind de fiecare dată şi mai puternic şi mai rafinat în a pune capăt rasei umane. Lor li se alatură doi gemeni paranormali pe care îi conving să treacă din tabara lui Ultron în aceea a supereroilor. Forţa aceasta a răului este la început proiectul pacifist al lui Tony asistat de Bruce precum şi o altă formă de inteligenţă artificială superioară – Jarvis (Paul Bettany), dar care ulterior se transformă şi se răzvrăteşte împotriva creatorului dorind să anihileze omenirea pentru a îi acorda posibilitatea să evolueze. Dar pentru asta va trebui să treacă de Răzbunătorii pe care regizorul ni-i prezintă acum cu slăbiciunile lor, nescăpând însă din mână scenariul şi aceste personaje de sine stătătoare, ceea ce , trebuie să recunoaştem nu e chiar uşor. Iar puterea supereroilor ascunde nu doar satisfactia de a lupta de partea binelui, ci şi câte o dramă personală, uneori consecinţă a acestei înzestrări excepţionale,în această direcție substratul psihologic al filmului fiind unul uşor de detectat.

Avengers-Age-of-Ultron-Official-Trailer

Ultron spre exemplu este o proiecţie malefică a însuşi creatorului lui- Tony Stark, Natasha este bântuită de coşmarurile adolescenţei în care era instruită să devină Black Widdow, Captain America şi-a pierdut soţia, gemenii paranormali au asistat la tragedia războiului care le-a ucis părinţii, şi tot aşa.

Desi scenariul este unul serios, filmul are și replici încărcate de umor, şi dialoguri alerte, şi tensiune a acţiunii şi introspecţie-  prezentând deopotrivă valori universale precum familia, dragostea sau prietenia, aşa încât după vizionare nu poţi să nu te gândeşti puţin la lucrurile acestea.

avengers-age-ultron_6

Predestinat să apară după reușita primei părţi din 2012, The Age of Ultron a fost anunţat imediat după extraordinarul succes al primului The Avengers, Joss Whedon începând imediat filmarile ce s-au desfăşurat la Shepperton Studios în Surrey, pentru ca apoi să se extindă în Italia, Coreea  de Sud, Bangladesh şi Statele Unite. Iar faptul că oamenii au în permanență nevoie de modele şi iubesc scenariile cu super eroi este încă o dată întărit de deja anunţatele două filme ale francizei – Avengers-Infinity War, partea I și a II-a ce urmează a ieşi pe piaţă în mai 2018 şi 2019.

Coloana sonoră este un element crucial în acest blockbuster, Brian Tyler şi Danny Elfman fiind responsabili de soundtrack-ul ce urmează să apară separat pe CD aceste zile, pe care se va regăsi şi larghetto-ul  Concertului în Do Major pentru pian si orchestră al lui Antonio Salieri, interpretat de Ramin Djawadi . Cât despre efectele speciale, ele sunt de exceptţe şi fac deliciul spectatorilor iubitori de CGI, orice vârstă ar avea ei, propulsând genul acesta de film într-o altă dimensiune.

Nu încape nici o îndoială că acest al doilea capitol al francizei The Avengers este unul care nu dezamăgeşte, dar unora li se va părea că este chiar mai complex decât precedentul, aşa că vă recomand cu mare căldură să mergeți la acest film a cărui acţiune o să vă ţină captivi până în ultimul moment, creând şi auspiciile aşteptării viitorului “Infinity War” de peste trei ani.

Regizor: Joss Whedon

Scenariu: Joss Whedon, Stan Lee (comic book)

Cu: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, James Spader, Samuel L. Jackson, Don Cheadle, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Idris Elba, Stellan Skarsgård, Julie Delpy, Stan Lee

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s