afisTrebuie sa recunosc din start, că topul personal al filmelor de război s-a modificat după vizionarea filmului regizat de către Mel Gibson- Hacksaw Ridge-și asta datorită subiectului, inspirat de un caz real, a efectelor și a casting-ului. Referitor la acest ultim aspect am fost plăcut impresionat de distribuirea în roluri atipice a câtorva actori și aici îi voi aminti pe Vince Vaughn (deseori prezent în comedii ușoare, de genul Dodgeball, Wedding Crashers sau Break Up), în acest film interpretând rolul sergentului Howell, apoi Andrew Garfield, din valul nou de om păianjen, cu rol principal în povestea de război, talentatul Hugo Weaving (faimosul agent Smith din Matrix), în pielea unui soț cu grave tulburări de comportament după revenirea din război și Rachel Griffiths pe care am remarcat-o în Six Feet Under, în Hacksaw Ridge având rolul mamei personajului principal.

hacksawridge_d52-20465Desmond T. Doss este un “obiector de conştiinţă”, de fapt un “civis romanus” care nu poate şi nu vrea să ucidă, mai ales după câteva momente de cumpănă din adolescența lui. Aceste întâmplări l-au marcat atât de mult, încât e hotărât să nu atingă arma, dar să meargă în război și să devină medic de campanie. Crescut în preceptele bisericii adventiste, acest tânăr deloc fanatic, dar care credea cu tărie în convingerile lui, ajunge în linia întâi, fără să pună mâna pe armă și salvează 75 de camarazi, dar și câțiva japonezi. Acest act eroic i-a adus cea mai înaltă distincţie militară – Medalia de Onoare a Congresului, dar cel mai important, i-a adus respectul și admirația colegilor și superiorilor. Aparent e inexplicabil cum să mergi pe front și să refuzi să pui mâna pe armă, arma cea care este prietenă, nevastă și amantă pentru un combatant? Nici măcar un cuțit, baionetă sau o piatră? NIMIC! Doar credință, determinare și îmbărbătare prin cuvintele: Doamne, ajută-mă să mai pot aduce încă unul! Ai crede că regizorul (un romano-catolic convins) va face un film despre un adventist, care a primit și el acolo câteva medalii! Nimic mai fals, pentru că filmul aduce de fapt în atenția celor care vin la vizionare ceva mult mai rar- adevăratul eroism, alegerile pe care le facem în viață și urmările lor. Cum poți să lupți fără armă? Desmond a demonstrat că se poate să fii soldat fără să ucizi! Și-a dorit să se înroleze în armată, și nu să ia vieți, ci să salveze vieți! Și ce recompensă mai mare poate exista decât aceea că atâția oameni trăiesc datorită curajului și efortului supraomenesc de care a dat dovadă?

Nu cred că era cineva mai potrivit decât Mel Gibson pentru a regiza această poveste, care a fost subiectul unui documentar în 2004 intitulat „The Conscientious Objector și asta pentru că el a arătat în 3 lung metraje (Brave Heart, Passion of The Christ și Apocalypto) cum știe să păstreze echilibrul dintre violență și inocență! Scenele sîngeroase, brutale și haotice de război nu sunt prezente de la început pentru că bravul Mel Gigson știe să pregătească privitorul și să explice clar ceea ce are de gând să facă.

hacksawridge_d6-3630-edit De fapt sunt două momente esențiale în film: copilăria lui Desmond și cum o hârjoneală poate deveni un accident regretabil, plus adolescența care e descrisă ca o etapă naivă, dar frumoasă, apoi tabăra de recrutare și antrenament, unde în câteva scene scurte sunt inserate tehnicile de supraviețuire într-un colectiv de oameni care se pregătește de eliminat inamicul japonez (și unde ideile lui pacifiste îi atrag ura colegilor care îl privesc ca un laș), punctul culminant fiind crunta bătălie de la Hacksaw Ridge.

hacksaw-ridgeEi bine, aici imaginile (dar și sunetele) bătăliei sunt uneori greu de suportat: intestine, oameni mâncați de șobolani, retezați de la jumătate, membre amputate, capete care explodează la impactul cu gloanțele, sânge și mizerie. Ceea ce vrea să spună regizorul este al dracului de simplu: un război e un iad și fiecare își imaginează iadul diferit. Am mai văzut ceva asemănător în Black Hawk Down, The Thin Red Line, Saving Private Ryan sau Flags of Our Fathers, dar de data aceasta pot spune că scenele de luptă sunt atât de reale, încât ai senzația că se întâmplă lângă tine. Foarte inspirat inserate scurtele momente din final cu declarațiile adevăratului Desmond (care s-a stins în anul 2006 la vârsta de 87 de ani), moment în care realizezi că replici din film au fost reproduse după cele spuse în timpul bătăliei.

Și te întrebi, pentru a nu știu câta oară: oare acest soldat era nebun, pentru că nu vroia să pună mâna pe nici o armă și să omoare, sau războiul în sine este cea mai mare nebunie?

Regizor: Mel Gibson

Scenariu: Andrew Knight, Robert Schenkkan

Cu: Andrew Garfield, Vince Vaughn, Sam Worthington, Luke Bracey, Hugo Weaving, Rachel Griffiths, Teresa Palmer, Milo Gibson, Luke Pegler, Ben Mingay, Firass Dirani

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s