poster

Ultima creaţie a lui Radu Jude porneşte de la textele lui Max Blecher şi livrează un film spectaculos, dens, cu o structură deosebită, care poate fi şi narativă, şi explicativă, dar şi cheia a ceea ce ne propune scenariul. Cu o atmosferă de epocă ilustrată sonor si captată vizual într-un mod special, INIMI CICATRIZATE ne trimite cu gândul la sanatoriul lui Remarque din Trei Camarazi, dând concomitent citate din filmele geniale ale lui Mircea Daneliuc.

3

Povestea tristă şi nedreaptă este aceea a tânărului Emanuel ce se află într-o luptă pentru supravietuire pe care o duce cu un cancer osos ce îl obligă să rămână la pat prizonier al unui aparat ghipsat, într-un sanatoriu de la malul mării, această orizontală forţată în care e obligat să îşi încadreze viaţa, schimbând perspective şi acordând o dimensiune dramatică prin capacitatea fără seamăn a omului de a se adapta oricărei situaţii, de a descoperi modalităţi de a accesa mental starea de normalitate, de a plia prin umor, ironie şi autopersiflare gravitatea situaţiei şi a reconfigura existenţa cu mijloacele la îndemână. Emanuel este un model de forţă şi demnitate, iar felul în care Lucian Teodor Rus (actor aflat la debutul în cinema) calibrează personajul- este remarcabil! Îl ajută să întregească atmosfera insolită pe care Radu Jude o construieşte magistral – Serban Pavlu în rolul doctorului Ceaflan, Ivana Mladenovic care este Solange, fostă bolnavă şi visul fiecărui pacient din sanatoriu, dar şi Ilinca Harnut, Bogdan Cotlet şi Gabriel Spahiu, galeria personajelor speciale din sanatoriul TBC.

4

Filmul este captivant si în atmosfera lui de „experiment” ce extrage subiecţii din viaţa reală şi îi plasează într-un mediu controlat, guvernat de rigorile unui sanatoriu în care ei sapă breşe ca să îşi acorde impresia că au rămas în existenţa curentă, cucereşte şi prin dialogul jucauş dar de un tragism sfâşietor, şi ne mişcă prin determinarea cu care pacienţii îşi păstrează demnitatea în faţa suferinţei şi a morţii.

Remarcabilă şi inserţia reclamelor publicitare ale vremii ce pigmentează textul, dar şi coloana sonoră ce întregeşte tabloul de epocă, prins cu acurateţe de scenografie şi costume. Acest veritabil memorial al luptei pentru viaţă împotriva unei maladii perfide (TBC), este ancorat filosofic şi rezistă şi celei mai exigente priviri. E adevarat însă că Inimi Cicatrizate nu este pentru oricine, dar cei care îl vor înţelege vor avea satisfacţia pătrunderii şi explorării acestui portal pe care filmul lui Radu Jude îl deschide.

2

Pelicula este “feliată” de textele lui Blecher (el însuşi fost pacient al spitalului în care s-a filmat), stilistica globală nepierzând însă nimic, ci căpătând într-un fel paradoxal o coerenţă cu atât mai încărcată de dramatism şi cursivitate- dacă asimilăm citatele unui flux narativ.

1

Impecabil cinematografiat, Inimi cicatrizate este creaţia unui regizor matur şi dăruit, care ţine în mână scenariul şi filmul nelăsând nimic la voia întâmplării.

Pelicula lui Radu Jude a triumfat în august la Locarno, unde a fost distinsă cu un premiu râvnit- acela al juriului- confirmând parcursul ascendant al acestui cineast către desăvârşirea profesională, faptul că vine atat de curand după Aferim! (filmul românesc de anul trecut cu cel mai mare succes de box-office), fiind cu atât mai meritoriu.

Regia RAdu Jude

Scenariul   Radu Jude, Max Blecher

Distributia  Lucian Teodor Rus, Serban Pavlu, Ivana Mladenovic, Alexandru Dabija, Ilinca Harnut, Gabriel Spahiu, Bogdan Cotlet

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s