Poster CC.inddDacă e să te iei după numele regizorului francez-Louis Leterrier- care a semnat regia pentru Now You See Me (2013), The Incredible Hulk (2008) și The Transporter (2002) poti crede că vei vedea un film de acțiune cu spioni și urmăriri spectaculoase. Asta s-a dorit, cred, până în momentul în care a intrat în scenă Sacha Baron Cohen, ca scenarist, producător și actor. Și așa s-a dus dracului toată presupunerea! Și dacă știi câte controverse a stârnit actorul fără teamă de penibil și apt pentru orice nebunie, abia atunci hotărăști dacă vrei să vezi Grimsby au ba.

Atenție! Filmul conține glume cu bătaie scurtă spre persoanele cu handicap, pedofilie, SIDA, cancer, dar și o odă sportului rege, bătăilor între suporteri, băutului excesiv, penetrărilor anale, cunilingus-ului, bukkake-ului elefantin și fumatului electronic infantil. Cât despre coprocultură, ce să mai spun, mai ales că este invitată chiar frumoasa Annabelle Wallis să efectueze ”testul”? Iar muzica îi aparține frățiorului mai mare, compozitorul și trompetistul Erran Baron Cohen. Dar să păstrăm proporțiile, aș putea zice eu, cu toate că Sacha nu e dispus să le păstreze deloc! În ciuda celor descrise până acum, cred că Ali G/ Borat/Brüno erau lovituri la temelie față de această producție care este oarecum light: Dictatorul nu mai este dictator și e un dedicat familist și mare iubitor de copii (are mulți) și imaginație bogată când e vorba de numele lor: unul este Django Unchained, altul Gangnam Syle (cel mai iubit) și un altul e Luke (nume care vine de la pronunția cuvântului leukemia, pentru că minorul e tuns zero și e declarat că are cancer, numai pentru obținerea ajutorului financiar). Până și aluziile la personalități sunt în scădere, favoruri obținând numai Bill Cosby, Donald Trump, Daniel Radcliffe, Ben Affleck și Vin Diesel.

Una peste alta filmul este dement de-a dreptul, într-un stil de neîncadrat, nu doar pentru trimiterile sexuale explicite și pentru scenele deocheate, dar mai ales pentru imaginația extremă, bolnavă chiar, cu care filmul ne șochează. Și îmi pare că tocmai asta a și urmărit, așa că dacă nu aveți reticențe în a privi/primi această comedie deșucheată și porno pe alocuri, mergeți să vedeți filmul care este un superlativ al nebuniei, pe care psihanaliștii și psihiatrii l-ar studia ani până să îi dea de cap! Și totusi în succesiunea asta de sugestii, care de care mai hăisa, este și nucleul înduioșător al poveștii a doi orfani legați printr-o dragoste indestructibilă, și drama condamnării la o existență sordidă într-un oraș amărât de provincie (Grimsby), ai cărui locuitori- toți dominati de instincte gregare- își găsesc fericirea în băutură, sex și a fi suporteri și împătimiți de fotbal.

Așa că- punându-vă mâinile la ochi la unele scene, scârboșindu-vă la altele, râzând copios, condescendent sau amar, crucindu-vă sau oripilându-vă, filmul stârnește reacții, și încă unele aprinse! Am înțeles că primarul orașului Grimsby a făcut un film promoțional arătând de fapt fața adevărată a orașului și respingând prezentarea boracilor și țâțocilor violenți și cu apetit crescut pentru bere și țigări.

Sacha Baron Cohen and Mark Strong star in Columbia Pictures' THE BROTHERS GRIMSBY.

Sacha Baron Cohen and Mark Strong star in Columbia Pictures’ THE BROTHERS GRIMSBY.

Și cea mai mare dilemă a mea este cum i-a convins Sacha pe cei trei actori, Mark Strong, Penelope Cruz și Gabourey Sidibe (nominalizată la Oscar în 2010 pentru rolul principal din drama Precious), să joace alături de el? Or fi prieteni sau are pușculița mare?

Regizor: Louis Leterrier

Scenariu: Sacha Baron Cohen, Phil Johnston, Peter Baynham

Cu: Sacha Baron Cohen, Mark Strong, Rebel Wilson, Penelope Cruz, Isla Fisher, Gabourey Sidibe, Annabelle Wallis, Scott Adkins, Ian McShane, Johnny Vegas, Ricky Tomlinson, John Thomson, Gabourey Sidibe

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s