afis_SingurRChiar şi luând în calcul numai titlul şi faptul că este o comedie, şi tot ar trebui să fie buluc de spectatori în săli, căci-nu-i aşa – nu ţi se serveste oricând o “motivaţională” la care să mai şi râzi. Filmul lui Chrisian Ditter este o altă creaţie a lui în registrul comic, dupa cele două, Limba turca pentru începători şi Franceza pentru începători din 2006, şi Love, Rosie cu Lilly Collins din 2014, toate fără rezerve nostime, stenice şi benigne.

13166H2BS.DNGHow to be single nu este numai căutarea echilibrului în cuplu sau în afara lui, a propriei identităţi emoţionale, a împlinirii şi comunicării, ci si efortul de a se insera unei alte realităţi pe care nu ai mai experimentat-o. De fapt este şi despre maturizare şi ieşirea din nişte tipare şi roluri, despre a descoperi fericirea la-ndemână, cea care nu are nevoie de nimeni şi nimic pentru a deveni manifestă. Aşa că – deşi aparenţele sunt de peliculă lejeră, frivola  chiar – esenţa a ceea ce ne comunică ea este serioasă, acută pe alocuri, dacă luăm în calcul tipologia personajelor.

HTBS-FP-004 Fetele sunt : Alice (Dakota Johnson ), nehotărâtă şi ingenuuă, explorându-şi status-ul de “singură”, sora ei, Meg (Leslie Mann), doctoriţă independentă şi profund ancorată în realitate, care se fereşte de asumare, Lucy (Alison Brie)- tributară statisticilor şi formulelor întâlnirii dintre componenţii unui cuplu, şi în final Robin (Rebel Wilson) zărghită rău şi pusă pe distracţii fără frontiere, care pare să se descurce în viaţă ca peştele în apă. Mai sunt şi doi băieţi- unul patron de bar, adept al relaţiilor deschise şi fără obligaţii, şi un altul fostul prieten al lui Alice, acum parte a unui alt întreg. Pigmentat cu glume şi poante nostime, cu situaţii hazoase şi rezolvări comice, How to be single – pare doar un ghid al celui care trebuie, vrea sau n-are încotro şi e singur. În realitate hazardul are rolul principal în dinamica despărţirilor şi întâlnirilor, adevărurile ce păreau imuabile se dărâmă şi la final fiecare personaj se regăseşte într-un colţ opus cu ceea ce era şi gândea la început!

HTBS-FP-006 Propovăduitorii celibatului descoperă bucuria cuplului, şi reciproca este la fel de valabilă, cei cu statisticile se abandonează întâmplării, şi peste toate cele fiinţează iubirea, până la urmă cea după care aleargă toata lumea, dar fără de care  nu e posibil să înveţi să trăieşti. Filmul este unul eminamente optimist, lasă toate uşile şi ferestrele deschise şi dacă treci dincolo de subiectul aparent simplut, dai de coşcogeamite filozofia cu toate întrebările ei fundamentale. Ceea ce e “de bine”, căci în pofida faptului ca nu dă răspunsuri (asta ar fi şi culmea!!), această comedie te problematizează şi îţi dă teme de reflecţie, ieşind de sub incidenţa lipsei de substanţă care pedalează eminamente pe ceea ce şochează, atrage sau rezonează “din prima”.

Calchiând o formulă de (imens) succes pe care am iubit-o la început în Totul despre sex sau Lipstick Jungle, povestea adunată din istoriile subiective ale personajelor extrage concluzia finală, ca pe-un iepure din joben. Iar dacă vă aşteptati să v-o livrez „on the spot”, vă înşelaţi! Ia mergeţi voi la film şi discutăm după aceea!

Cât despre domnişoara Dakota Johnson, care a experimentat vreo 50 Shades of Gray anul trecut – (toate sado-maso!), acum încearcă sa se “descurce” prin meandrele tinereţii –cu sau fără pereche – şi să îşi găsească o cale, dacă se poate , una fericită. Iar concluzia este că se poate!

Şi se poate să te bucuri şi de un eveniment cum numai echipa Freeman Entertainment ştie să facă, şi de oamenii frumoşi cu care îl împarţi, şi de felul în care rezonezi cu o comedie romantică- în care, am uitat, mai avem un personaj neobosit şi aţâţător pe care îl strigăm cu frenezie: New York, New York!

Aşa că mergeţi la film, orice vârstă aţi avea ( > 16 ani!) şi distraţi-vă, râdeţi copios pentru ca după- să vă mai gândiţi olecuţă la ce e viaţa asta şi cum merită să o trăiţi!

Regizor: Christian Ditter

Scenariu: Abby Kohn, Marc Silverstein, Dana Fox, Liz Tuccillo

Cu: Dakota Johnson, Rebel Wilson, Leslie Mann, Damon Wayans Jr., Anders Holm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s