Hail, Caesar!Îl semnalam cu surle şi trâmbiţe prin decembrie trecut, şi pomeneam că va deschide Festivalul Filmului de la Berlin- ceea ce, recunoaşteţi, e ceva!- aşa că aşteptam această producţie ca mai tot mapamondul dornic să vadă ce mai scot din joben fraţii Coen, când geniali, când doar inovativi, când în afara normelor, când convenţionali în mod extrem.

Hail, Caesar! îndeasă între coperţile unei comedii ciudate, cu un scenariu plasat temporal în anii ’50 în chiar magnifica Cetate a filmului american, toate stereotipurile, tarele, falsităţile şi găunoşenia unei industrii care se bazează pe aparenţe. Excepţional cinematografiat, filmul lui Joel si Ethan Coen, omnipotenţi scenarişti, regizori, producători şi monteuri ai acestei producţii, are tensiunea unui thriller, vioiciunea unui musical şi o candoare comedioasă şi cabotină în care- eu personal nu am vazut nici un strop de dramă (aşa cum am observat că încadrează unii, alţii)

7-TTwebÎn fapt Hail, Caesar! este o mega-convenţie care, destructurată, se sparge într-o sumă de personaje/situaţii/miniscenarii, care mai de care mai artificiale, mai pre-fabricate sau şocante. Căci nu putem să nu recunoaştem ingeniozitatea cu care cei doi Coen imaginează osatura acestui film, pe care vin cu inserturi felurite ce creează strat cu strat tipologii. Unele neverosimile, altele hilare, unele dubioase, toate însă atinse de filoxera retro a perioadei, ea însăşi nenaturală în esenţă.

Hail3 Aşa că pe ideea de “filme în film”, năvălesc în personaje actori de primă mărime sau mediocri, care au fie roluri minuscule ca întindere, dar majore ca artă, fie joacă după cum e muzica: (Ralph Fiennes, Jonah Hill, Frances McDormand, Christopher Lambert, Dolph Lundgren şi chiar Channing Tatum care râde, cântă şi dansează!) Minunata, versatila şi mereu surprinzătoarea Tilda Swinton –deşi are un dublu rol- este mult prea puţin prezentă, iar Scarlett Johansson are o la fel de episodică apariţie în rolul unei starlete fără scrupule, rudimentare şi grosiere, care sincer, nu prea cred că i se potriveşte. Neaşteptat este George Clooney- căruia îi admir nu doar talentul dar şi inteligenţa- aici întrupându-l pe Baird Whitlock starul afemeiat, pilangiu şi cabotin a cărui răpire de pe paltourile de filmare declanşează acţiunea. Nu vă spun mai mult , ca să nu stric incognito-ul poveştii, dar întreaga succesiune de evenimente legate de această dispariţie este văzută ca o parodie ce destructurează şi ultima fărâmă de intenţie de a lua în serios filmul.

Hail, Casar!

Doar Eddie Mannix, jucat de Josh Brolin, pare la început să fie credibil ca personaj, pentru ca imediat să caricaturizeze şi el prototipul detectivului ce păzeşte studioul de belele cu actorii, cu presa şi cu producătorii. Şi nu putem să facem abstracţie de trimiterile la un erou celebru de serial al anilor ’60-’70 pe care îl interpreta şarmantul Mike Connors şi care la vremea lui l-a impus ca personaj pe Joe Mannix şi ne-a facut părtaşi la vreo 197 de episoade în care îşi punea în valoare calităţile de investigator particular şi desbârligător de situaţii problematice.

Iar cum scopul scuză mijloacele- într-o lume falsă-dar strălucitoare- Mannix din Hail, Caesar! nu se dă în lături de la nimic- scopul lui în viaţă fiind să fie “performant” profesional, asta însemnând să codoşească, să bată, să şantajeze, să mituiască, să mintă, să înşele şi să ameninţe! O mai fi rămas ceva?? Vedeţi voi la vizionare!

hail-caesar-george-clooney-1All in all, nu ştiu ce reacţii va stârni în presă această cea mai nouă producţie a fraţilor Coen, dar oricare ar fi ele, ei sunt deja –neîndoielnic- un brand. Aşa că orice ar face, de la scenariu la regie sau montaj, cei doi vor exalta spiritele şi vor genera păreri de tot felul. Iar dupa ce au semnat (într-un fel sau altul) producţii precum Fargo, True Grit, Bridge of Spies, No country for Old Man, Unbroken sau Burn After Reading, devine clar faptul că domnii în cauză sunt nişte forţe şi ca tot ce le iese din “minţi” pare destinat atenţiei.

Acum nu pot să afirm că Hail, Caesar! o să placă tuturor, dar valuri va face, dincolo de tot ceea ce i s-ar putea imputa acestui demers artistic rămânând o altă faţetă pe care ne-o propun aceşti doi creatori, cu totul speciali. Aşa că mulţumim RoImage 2000 pentru că suntem în fruntea ţărilor care văd această producţie nou-nouţă, la doar câteva zile după premiera mondială de la Berlinală.

Regizori: Ethan Coen, Joel Coen

Scenariu: Joel Coen, Ethan Coen

Cu: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Frances McDormand, Channing Tatum, Jonah Hill

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s