afisDe mult n-am mai văzut o comedie atât de năzbătioasă, excelent jucată, cu un comic de limbaj şi de situaţie absolut dărâmătoare! Culmea e că nu te deranjează în nici un fel nici glumele cazone, nici exprimarea fără perdea, nici personajele deşucheate, ab-so-lut nimic. Râzi numai delirant, căci odată pornită comedia, se rostogoleşte în acelaşi ritm, cu aceeaşi savoare până la finalul care iese de sub incidenţa “dezmăţului” şi ne dă cheia întâmplărilor- una serioasă în registrul major în care figurează alegerile importante ale vieţii.

Dar până să ajungem la final, dirty grandpa ne tărăşte printr-o serie de întâmplări, toate cu tentă sexuală, de parcă am fi fost teleportaţi rând pe rând  în Hangover sau American Pie, Ted, Springbreakers, Easy A, Fired Up!, Dirty Deeds sau 21 and Over, toate fără excepţie deocheate rău, unele atât de la extreme, încât nu credeam să se mai poată ceva “şi mai şi”. Dar după cum tot din filme am învăţat, “never say never”, aşa că iată dovada pe care o semnează Dan Mazer, cel care a boşcondit şi scenariul la Borat, la care a fost și producător,  aşa că nu mă miră nimic în ceea ce-l priveşte.

UDEP_D08_01473_RCulmea e că nu nepotul – aşa cum ne-am aştepta- este cel obsedat de sex, ci bunicul, un văduv fost militar în trupele speciale, care vrea să îşi trăiască viaţa ca şi  când ar fi …fugit de acasă! Toate personajele  secundare pe care le întâlnesc cei doi, sunt “duse cu capul”, aşa că zilele pe care ar fi trebuit să le petreacă jucând golf, vizitând vechi camarazi de arme ai bunicului şi îndeplinind ultima dorinţă a bunicii decedate, se trasformă în megapetreceri porno la piscine, discotecă pe plaja la Daytona şi beţii fără frontiere asezonate cu droguri pe alese.

UDEP_D28_07565_R Cine face oficiile de bunic? Robert De Niro, într-o formă fizică de senzaţie, cu un umor ucigător, cu morga lui cunoscută, acum pigmentată de limbajul trivial, în totală antiteză cu nepotul pe care îl joacă Zac Efron , avocat nu din vocaţie, ci din obligaţia de a continua profesia tatălui. Încrengăturile scenariului sunt de o nostimadă totală, cele două lumi- aia dementă a tinerilor care trăiesc fără oprelişti şi cea a corporatiştilor închistaţi în convenienţe şi norme rigide- vin în contact şi dinamitează tot ce ştia, era şi făcea până atunci tânărul Jason Kelly. Asta până intră pe fir “tac-su mare”, pe numele lui Dick (!!??) pus pe agăţat studente şi… toate cele, şi îl târăşte în aventura vieţii lui, care până la final se vădeşte a fi şi una iniţiatică.

UDEP_D01_00210Îi vedem în nişte roluri din tabăra “scorţoşilor” și pe Dermot Mulroney şi pe Julianne Hough, restul fiind cvasi necunoscuţi, dar atât de nostimi şi perfecţi în roluri de ţicniţi, încât de la filmul ăsta ar trebui să se “lanseze”.

Copios umorul, o notă superlativă celor care s-au ocupat de traducerea în limba română, electrizantă atmosfera, de senzaţie vibe-ul cu care filmul te prinde şi nu te mai lasă, aşa că pleci ţopăind şi hăhăind de nu ştii ce e cu tine!

Şi sper, dar nu cred, că o să mai văd prea curând o aşa producţie hazoasă, dezmăţată şi revoltătoare, care să îmi aducă lacrimi în ochi…de râs, aşa că vă invit în cinematografe unde, de mâine aveţi acces deschis la 105 minute de comedie revoltator de bună „Dirty Grandpa”,  distribuită în România de către Freeman Entertainment. Am zis, aveţi program!

Regizor: Dan Mazer

Scenariu: John Phillips

Cu: Robert De Niro, Zac Efron, Zoey Deutch, Aubrey Plaza, Jason Mantzoukas, Dermot Mulroney, Julianne Hough, Jeffrey Bowyer-Chapman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s