AfisConcussionAm așteptat cu nerăbdare acest film, nu din cauza subiectului, ci mai mult pentru a vedea la ce nivel se ridică prestația actorului Will Smith și dacă e justificată au ba agitaţia făcută pe seama actorilor de culoare ce lipsesc anul acesta de pe lista nominalizaţilor la Oscar! Știu că Fresh Prince este tipul care ia în serios orice rol, care se pregătește mult și care se adaptează oricărei situații. Este lăudat de regizori ca Michael Bay sau Peter Berg, pentru profesionalismul de care dă dovadă și pentru munca pe care o depune pentru ca fiecare scenă să iasă perfect. Și au fost câteva filme care mie mi-au demonstrat acest lucru: Ali, The Pursuit of Happyness sau Seven Pounds! Unii îl îndrăgesc pentru felul lui de a juca în comedii, alții pentru rolurile din drame și cred că există un segment care este interesat și de preocupările muzicale. Dar acest rol din Concussion, cel al doctorului Bennet Omalu, care a fost primul medic ce a stabilit că șocurile repetate asupa capului , pe care le suportă jucătorii de fotbal american, pot conduce la moartea lor prematură, este un pas înainte în dezvoltarea lui ca actor ce face lumea filmului mai luminoasă. Nu prea sunt lucruri negative care pot fi spuse despre acest om și asta este o calitate. Sigur că vor fi binevoitori care să se trezească acum să spună ba că a avut aventuri homosexuale, ba că are o căsnicie de fațadă, ba că Jada ”joacă” în tabăra adversă, dar Will trece peste toate râzând și cu mult șarm.

Nu am nimic de imputat marelui Will (are 1,88) pentru rolul pe care îl face în Concussion: nici accentul, care nu e deloc supărător, nici atenția pentru detalii (a fost de față chiar la câteva autopsii efectuate de dr. Omalu) și nici blândețea cu care tratează persoanele din anturaj și situațiile cu care se confruntă. De aceea cred că medicul de origine nigeriană a avut dreptate atunci când a zis: Will mi-a furat sufletul și l-a adus în film, pentru că după ce am fost la vizionare mă bântuia gândul că Will Smith sunt eu.

Apoi felul în care regizorul Peter Landesman abordează fotbalul american este unul lăudabil: nici nu-l demonizează, dar nici nu-l tratează cu ușurință. Și asta în situația în care fotbalul profesionist este ZEU în America. În plus regizorul susține semnalul de alarmă tras încă 2003, dar care a avut nevoie de mult timp pentru a se face auzit de întreaga Americă. Ce a făcut ca această dureroasă zbatere a eroului Omalu să fie atât de lungă, este și faptul că encefalopatia cronică traumatică poate fi stabilită doar post-mortem, prin analizarea țesutului cerebral. Și culmea, în prezent, chiar și în cazul în care ar fi identificată din timp, boala nu ar putea fi tratată. Reacția lui Will Smith vine în sprijinul acestei afirmații: Sunt un tată de băiat care practică acest sport și după ce am aflat toate aceste lucruri sunt destul de îngrijorat. Lupta celor din NFL cu un emigrant nigerian a fost una cruntă, ajungându-se până la implicarea FBI-ului, iar sorții nu păreau să îi surâdă medicului. Dar uneori când lupți până la capăt pentru ideile tale, ai șansa de a câștiga! Iar Omalu nu a făcut-o nici pentru fotbal, nici pentru notorietate, ci pentru ca toți oamenii care sunt supuși la asemenea șocuri, mai ales în sporturile de contact (hochei, box, wrestling, etc) să știe adevărul și să fie conștienți la ce se înhamă.

Concussion-200x300Deși prezența lui David Morse este una destul de discretă (și foarte bun machiajul), ea are un rol esențial în a prezenta efectele CTE (encefalopatia cronică traumatică) prin accentele pe scenele de pierderi de memorie, dureri de cap, probleme de vedere sau depresie, care au dus la distrugerea vieții personale a fotbalistului Mike Webster.

Și un alt moment de cotitură a fost în anul 2011 (fapt subliniat și în film), când jucătorul Dave Duerson s-a sinucis, doborât de aceleași simptome, dar a lăsat un mesaj către fosta soție: Te rog, să ai grijă de creierul meu pentru a fi donat Băncii de Creiere a NFL pentru cercetări.

Crouch-Concussion-1200

Ceea ce ne impresionează la personajul principal este nu doar hotărârea aproape nebunească de a se încontra cu sistemul american, dar mai ales filosofia lui de viaţă, modul curat, uman în care priveşte lumea, relaţiile, interconexiunile,viaţa, moartea  si care vine din faptul că aparţine unei culturi încă mult mai puţin pervertite de societatea de consum, care face apel la valorile tradiţionale şi în care lumea este guvernată de alte legităţi.  Produs de către Ridley Scott, Concussion focusează pe lupta dramatică, eroică chiar pentru adevăr. Iar când acesta este pe cale să atenteze la modul de viaţă american, vă imaginaţi că sistemul va lovi nemilos! Aşa că filmul nu este doar o poveste adevărată pusă pentru prima dată în pagină în revista GQ de către Jeanne Marie Laskas, ci o restituire a imaginii unor nume de primă mărime ale fotbalului american: Mike Webster, Terry Long, Andre Waters, Junior Seau, care vor rămâne astfel vii în amintirea iubitorilor acestui sport brutal, dar adulat.

Distribuţia este pe măsura scenariului şi ni-i aduce în roluri intense şi dramatice pe Alec Baldwin, Oliver Wright, Gugu Mbata Raw, Luke Wilson, ALbert Brooks si David Morse.

Și dacă acum la final vă așteptați să spun: da, Will Smith ar fi trebuit să fie nominalizat la Oscar, vă înșelați! Nu o fac pentru simplul motiv că nu ştiu care sunt criteriile de selecţie ale Academiei. Dar dacă ar fi să alegem doar luându-ne după implicare, autenticitate, trăire, emoţie şi talent, Will este demn de aprecierile şi admiraţia noastră!  Şi pot să vă spun cu mâna pe inimă că acest film e musai de văzut, pentru că este foarte greu să prinzi așa un subiect și să îl tratezi regizoral atât de bine!

Regizor: Peter Landesman

Scenariu: Peter Landesman, Jeanne Marie Laskas (autoarea articolului”Game Brain” din revista Gentlemen’s Quarterly)

Cu: Will Smith, Alec Baldwin, Albert Brooks, Gugu Mbatha-Raw, David Morse, Arliss Howard, Mike O’Malley, Eddie Marsan, Hill Harper, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Stephen Moyer, Luke Wilson

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s