SECRETUL

De mult n-am mai văzut un policier atât de bine “organizat” , care să mă tensioneze și să mă mențină în stare până la final! O face cu măiestrie Billy Ray, acum la primul film de regizor după ce a scris scenariile pentru The Hunger Games, Suspect Zero, Captain Phillips și Sinatra, care o să apară în curând, și evident acest elaborat Secret In Their Eyes, care reușește să ne captiveze. Nu doar povestea este cea care intrigă și motivează atenția spectatorului, ci mai ales substratul ei, atât de migalos manufacturat scriitoricește încât abia la o discuție post vizionare sau la o revenire asupra filmului se revelează din starea lui contrasă și îți pune noi probleme. Și sunt cu duiumul: de la cele de morală, la cele deontologice, de la cele de politică la acelea de protocol operațional, totul într-o întrețesere de planuri subsidiare ce ne aruncă în zona trăirilor umane. Și atunci vorbim despre prietenie, iubire, furie, neputință, durere, groază, disperare, nevoia de a împărtăși sau vinovăție. Este așadar un demers artistic al sentimentelor profund umane care câștigă în valoare prin faptul de a fi fost gândit global și scris cu talent de acest nou apărut regizor, Billy Ray.

Subiectul filmului se coagulează imediat, nu există sincope, totul curge natural și te trezești captivat din primele minute de peliculă. La început ești curios să îi urmărești pe actori- și filmul are câțiva de mare talent! Personajul cel mai credibil este Ray, agentul FBI interpretat matur și implicat de către  Chiwetel Ejiofor, care ne-a fermecat acum doi ani în Solomon Northup din oscarizatul 12 Years a Slave.  Dar sub nici o formă nu o putem scăpa din ochi pe Nicole Kidman, din ce în ce mai rasată și mai seducătoare, sau pe Frumușica de altă dată, Julia Roberts, acum o mamă lovită crunt, care trebuie să facă alegeri dificile. Într-un rol minor pentru imensele lui disponibilități apare Alfred Molina, aici doar un șef setat pe terorism, dar îl mai vedem și pe Dean Norris, pe care admiratorii și-l reamintesc cu siguranță pentru rolul din Breaking Bad sau pentru acela din Under The Dome.

Tensionat, interesant și alert filmul jonglează cu sentimentele noastre și ne introduce în acest spațiu dubitativ în care experimentăm la greu și suntem părtași rezonând. Avem o iubire ținută în frâu, și totuși superlativ transparentă, avem  o răzbunare ocultată, care dă finalul surprinzător  și avem o grămadă de regrete  și frustrări și mai ales o “vină” (deopotrivă individuala și globală ) care guvernează pelicula până la capăt.

Permanenta pendulare în timp, cu flashback-uri bulversante la un moment dat, cu amestecarea continuă a planurilor temporale, a reprezentat unul dintre punctele forte ale producției și o “găselniță” regizorală notabilă contextual.

Și după cum am ascultat multe coveruri care s-au dovedit mai presus decât originalul, și această peliculă pare să fi depășit sursa argentiniană-El secreto de sus ojos- fiind un pic mai mult, mă rog, în stil hollywoodian. Dar dacă vreți, într-adevăr violență brută și sexualitate, urmăriți coproducția argentiniano-spaniolă, din 2009, care a fost cît pe ce, în acel an, să pună gheara pe Oscar la film străin.

Așa că vă sfătuiesc, nu doar vă recomand, să bifați filmul și în agendă, dar mai ales în sala de cinema, unde veți experimenta 111 minute de peliculă captivantă.

Regizor: Billy Ray

Scenariu: Billy Ray, Juan José Campanella (film „El secreto de sus ojos”), Eduardo Sacheri

Cu: Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman, Julia Roberts, Dean Norris, Alfred Molina, Joe Cole, Michael Kelly, Zoe Graham

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s