afis_In_Inima_MariiCum să nu îţi iasă un film atunci când te numeşti Ron Howard şi ai în palmares succese precum  Apollo 13 (cu Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, Gary Sinise, Kathleen Quinlan şi Ed Harris ), A Beautiful Mind, Cinderella Man sau Rush,  magicul Cocoon sau Ransone (cu Mel Gibson, Rene Russo şi Delroy Lindo)? Când pe celebrul Bulevard al stelelor de la Hollywood ai una cu numele tău, iar breasla te-a recompensat cu Director’s Guild of America, vreo 2 Oscaruri şi alte 13 nominalizări şi – neîndoielnic respectul confraţilor şi al publicului?

HOTS-03561Aşa că nu aveam nici o îndoială că va fi o reuşită, şi cu toate că CGI-ul poate la ora actuală orice, nu mi-am imaginat că filmul poate să fie de un asemenea realism. În contextul lansărilor din ultima vreme- cu desene animate, comedii lejere, distopii, horror-uri, filme de artă – această aventură “de epocă” se detaşează cu aerul ei frust, cu povestea narată de un supravieţuitor al evenimentelor şi cu imaginile fabuloase cu o natură dezlănţuită care nu iartă şi nu uită.

Ecranizare a bestsellerului omonim al lui  Nathaniel Philbrick, acest film de acţiune împleteşte dramatismul luptei omului cu natura, cu acela al dilemelor morale ale celor obligaţi de situaţie să supravieţuiască după ce au naufragiat. Cei care au scăpat târăsc în existenţa lor de după – vina şi mustrările de conştiinţă, uneori nerezistând şi înecându-şi amarul în băutură.

HOTS-TRL-089229rSigur că acest bestseller nu este o capodoperă literară, ci în mod evident doar o carte de succes, scenariul ce decurge de aici având potenţial, dar nu şi geniu. Aşa că filmul este unul frumos, bine jucat  şi are din plin dramatism, acţiune şi trăire, fără însă a se ridica la valoarea capodoperei literaturii americane “ Moby Dick” a lui Melville, de la care se revendică însă printr-o găselniţă interesantă şi agăţătoare, bazându-se în fapt pe  povestea non-fiction  a navei Essex care a fost scufundată pe 20 noiembrie 1820 în largul vestic al Pacificului de către o balena albă. Deîndată ce ştim asta, filmul ne apare în alte lumini , dar chiar şi aşa , venind după Crusoe, Castaway sau chiar Life of Pi, nu este îndeajuns de inovativ ca să rămână un reper cinematografic al peliculelor cu naufragii. Ne vom aminti însă cu siguranţă scenele vânătorii de balene dar şi de oameni, furtunile cu oceanul dezlănţuit , aşa că vom parcurge  cele 121 de minute lejer şi vom ieşi de la vizionare satisfăcuţi de ce am văzut, ceea ce nu e puţin, trebuie să recunoaşteţi.

np091615_heartofthesea_article
Filmul ne dă întâlnire cu Thor aka Chris Hemsworth- care pare să fi depăşit genul acela de personaj şi începe să şi joace, cu Brendan Gleeson şi mai ales cu preferatul meu din acest casting, Cilian Murphy pe care l-am remarcat în  Transcendence, Retreat, Inception, The Dark Knight sau Batman Begins, un actor versatil cu mare potenţial, care are şi o figură specială, capabilă să se potrivească oricărui rol.

Aşadar nu ezitaţi să vedeţi această aventură epică încărcată de dramatism, care vă va face părtaşi la dinamica schimbării liniilor de forţă, uneori doar periculoasă, alteori letală, dar într-o tensiune captivantă, cum doar filmele de epocă pot avea.

Regizor: Ron Howard

Scenariu: Charles Leavitt, Charles Leavit, Rick Jaffa, Amanda Silver, Nathaniel Philbrick

Cu: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Tom Holland, Ben Whishaw, Charlotte Riley, Frank Dillane

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s