Afis Lobster

Cel de-al cincilea film al grecului Yorgos Lanthimos a frapat într-atât, încât la Cannes a avut o nominalizare la Palm D’Or, dar a câştigat doar premiul special al juriului, semn că această coproducţie greco-britanico-irlandezo-olandezo –franceză a reuşit să facă ceva valuri pe Croisette, iar regizorul-scenarist şi-a asigurat un start al peliculei plin de auguri.The Lobster este o dramă al cărei subiect nu te frapează cu adevărat la modul acut decât la ceva timp după vizionare, când ideea distopiei în care societatea acceptă exclusiv cupluri, aceasta fiind norma de existenţă căreia dacă nu i te poţi supune eşti eliminat – îţi apare şi mai grotescă.

Obligaţi de către sistem să existe numai într-o “celulă de bază a societăţii”, oamenii ce populează această ficţiune sunt forţaţi să se depersonalizeze, să renunţe la identitate, să devină un fel de vânători care îşi prelungesc şederea în “sanatoriu” anihilându-i pe cei “desperecheaţi” ce par a fi un fel de mişcare de rezistenţă în pădurile din apropiere. În fapt ceea ce la început ar putea fi considerat modus vivendi diametral opus celui statuat de matrix, se dovedeşte o şi mai aberant-dramatică formulă de anihilare a tot ce ar putea fi sentiment, trăire, viaţă reală. Personajele sunt şi aici “sforărite” cu ajutorul regulilor, escapadele în lumea citadina sunt niste intermezzouri caricaturale cu familii fericite, iar liderul este cel care are drept de viaţă şi de moarte asupra membrilor grupului. Şi dacă în faza de asistat al statului şi rezident al sanatoriului mai aveai şansa de a opta pentru transformarea într-un animal la alegere, în mişcarea de rezistenţă singura optiune e să îţi sapi groapa, să te târăşti până la ea, şi să speri că nu vei fi lăsat neacoperit, ca să te mănânce animalele!

Lobster2Cele doua entităţi care hotărăsc să îşi unească până în final destinele, David- interpretat de Colin Farrell, unul dintre puţinele personaje care au un nume în film şi perechea lui- pe care o joacă Rachel Weisz, trebuie să ajungă să aibă acelaşi handicap- orbirea- aşa că el îşi asumă un gest extrem, doar ca să poată rămâne alături de aleasa lui.Filmul este în fapt mult mai dur decât pare la prima vedere, căci subiectul este insidios şi începe să te “bântuie”, făcându-te iar şi iar să te uiţi în jur la tot ce concură întru manipularea, depersonalizarea şi etalonarea noastră.

Finalul – un happy ending dramatic- nu acordă o şansă reală, ideea acreditată fiind că indiferent de sacrificiu, nu poţi să rămâi “tu”, şi că sistemul îşi va impune legile orice ai face.Jocul actorilor pare cu atât mai dificil cu cat este unul linear, schematic, ca într-o transă idiotizantă a lipsei de trăire, dialogurile urmeaza acelaşi tipar, iar scenariul ilogic, nebunesc şi absurd este deconcertant.

lobster2-xlargeThe Lobster este fără îndoială o fantezie paradoxală, ciudată şi absurdă, tocmai aceste atribute conferindu-i unicitatea care va atrage atenţia publicului. Iar dacă acesta ştie, poate şi vrea “să citească” printre rândurile acestei lecturi cinematografice cu totul speciale- se va îngrozi! Căci nu este nimic mai de speriat (în ceea ce mă priveşte) decât anihilarea a tot ce ne defineşte ca indivizi distincţi, de tot ce reprezinta eul nostru unic şi irepetabil! Iar o lume de indivizi etalonaţi este un coşmar teribil, daca nu cumva chiar o realitate în care refuz să accept să trăiesc!

Regizor: Yorgos Lanthimos

Scenariu: Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou

Cu: Jacqueline Abrahams, Roger Ashton-Griffiths, Jessica Barden, Olivia Colman, Colin Farrell, Rosanna Hoult, John C. Reilly, Léa Seydoux, Rachel Weisz, Imelda Nagle Ryan, Ewen MacIntosh, Ariane Labed

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s