TomorrowlandRar mi se întâmplă să plasez un film după vizionare mult mai sus decât era orizontul așteptărilor mele. Și unii ar spune că nu-i prea sus, dacă Tomorrowland- după care exegeții de peste ocean nu s-au înnebunit, reușește să mă exalte în așa măsură! Dar în inflația de filme care ne propun supereroi, cataclisme, distopii, armaghedoane și horror-uri, o asemenea peliculă este o rază de soare pe care ar trebui să o urmeze toți copiii, ca pe un curcubeu care nu îi lasă să rămână fără speranță.  Așa că mă bucur să fi împărțit, cu toți cei care au fost la IMAX, această lectură cinematografică frumoasă și pozitivă, un dar pe care l-au primit deopotrivă cei mici dar și cei mari, care încep, poate, să renunțe să mai creadă!

Mesajul din Tomorrowland- o aventură sci-fi aproape clasică- este la vedere, necriptat, așa că e într-un firesc al lucrurilor să înțelegem că viitorul este al celor care ies din normă, al oamenilor care văd lumea într-un mod creator, optimist, special, cu toate că Matricea tocmai pe ei vrea să ii anihileze. Ei sunt criteriul de comparație, sunt cealaltă față a lucrurilor, pe care cei care au puterea nu le pot nici înfrânge, și nici manipula. O matrice găunoasă, posesivă, cumulardă care nu suportă spiritul liber, mintea deschisă și care dorește eliminarea celor dăruiți cu lumină interioară.

Tomorrowland-Britt-Robertson

Spre deosebire de Hunger Games,Divergent sau Captive unde societatea distopică este desenată în tușe groase, in Tomorrowland regizorul pune accent pe elementul messianic, pe care Casey îl reprezintă raportat la situația Terrei. O adolescentă rebelă, care însă are un optimism organic, și o deschidere tulburătoare spre lumea…cealaltă, dimensiunea elitistă pe care ajunge să o întrevadă și în care dorește cu orice preț să ajungă. Și pentru această aventură inițiatică face echipă cu un fost prodigy child, ajuns acum un savant mizantrop (George Clooney) și cu Athena- o copilă recrutoare , aceeași care îl selectase cândva și pe pustiul visător pentru călătoria în Tomorrowland.

Fetele sunt jucate cu har și umor de către Britt Robertson, care deși are 25 de ani pare autentică în rolul adolescentei Casey Newton, și care este în industrie din 2004- iar Athena este Raffey Cassidy, o pistruiată drăgălașă pe care o vom mai vedea anul acesta și în Molly Moon:The Incredible Hypnotist.

Cât despre George Clooney, matur, rasat și cu opinii clare- nu mă miră că și-a dorit rolul lui Frank Walker! Cum să nu fi militat el pentru o asemenea cauză de excepție: dreptul la speranță?!! Și cum să nu ne bucurăm noi că mai are în pregatire încă două filme: Money Monster și Heil, Caesar!?

tomorrowland_hugh_laurie_george_clooney_h_2015

Îl mai vedem și pe Hugh Laurie pe care îmi doresc din inimă să nu îl urmărească rolul lui efigie de până acum (dr. House)- ce aici pare să nu se regăsească în personajul David Nix- un fel de eminență a răului, și pe care sper ca The Night Manager, celălalt film al lui de anul ăsta să îl avantajeze.Si o  surpriză pentru amatorii de country:  în rolul tatălui adolescentei rebele joacă Tim McGraw, deținător a trei premii Grammy, multe premii CMA și Billboard.

În concluzie, din punctul meu de vedere, Tomorrowland este o frumusețe de film, care chiar dacă nu va face ravagii la box office, va rămâne în conștiința fiecărei ființe care l-a parcurs, prin mesajul lui deschis și plin de optimism- de care avem atât de multă nevoie!

Regizor: Brad Bird

Scenariu: Damon Lindelof, Brad Bird, Jeff Jensen

Cu: George Clooney, Britt Robertson, Hugh Laurie, Raffey Cassidy, Tim McGraw, Kathryn Hahn, Keegan-Michael Key, Thomas Robinson

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s