poltergeist-posterCă atât în film, cât și în muzică este un mare hiatus, se știe, dar de ce să faci un remake ieftin la un horror clasic? Răspund tot eu: din simple considerente financiare. Să ajungi să te plictisești sau chiar să râzi la un horror, este o bilă neagră pentru un regizor, care fie vorba între noi, a realizat până în prezent un film de speriat copiii (Monster House) și unul pentru adolescenți (City of Amber). Sau poate m-am maturizat 🙂 … sau poate asta este moda: să mergi la un film de groază cu copiii de mână, care prin reacțiile lor, te pot surprinde și pe tine.

Mirarea cea mai mare a fost când am citit că Sam Raimi (Spiderman, The Grudge, Evil Dead) e implicat, dar se pare că nu trup și suflet. Deși după slaba primire a remake-ului Evil Dead ar fi trebuit să mă aștept la așa ceva! Și totuși prezența lui Raimi în noua producție Poltergeist a împiedicat pelicula să devină un eșec total.

Bag seamă că nu au tras nici o concluzie constructivă, regizorii și producătorii, amatori de remake-uri și resuscitări, după celelalte încercări nereușite: Psycho (1998), The Amityville Horror (2005) sau Carrie (2013).

poltergeist-2015-fragman_8160644-19310_1200x630

Ai toate elementele dure ale unui horror și ultimul răcnet în tehnologie, așa că spectatorul ar fi trebuit să-și scuipe des în sân, să nu se uite sub pat și să nu mai deschidă o bună perioadă de timp dulapurile din casă.

Dar mai am o întrebare și la aceasta nu am răspuns: de ce regizorul nu vine cu o viziune nouă? Nu cu o plasmă, nu cu drone și nici cu smartphone-uri! E atât de important să cucerești noua generație de spectatori și să câștigi bani mulți fără a face un efort artistic? Până la urmă, din păcate, s-au adunat mai multe întrebări…Am urmărit cu gust amar și evoluția lui Sam Rockwell, care nu prinde multe filme extraordinare (excepție făcând The Green Mile, Moon sau The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy), dar care în fiecare film în care joacă aduce ceva bun rolului său.

Din punctul meu de vedere cred ca este mult subestimat, dar tot e îmbucurător faptul că a reușit- încă o dată-să iasă de sub eticheta pe care i-o tot puneau regizorii și partiturile: ucigaș, scelerat, deviat mintal. Totodată nu pot să nu recunosc faptul că tocmai rolurile astea sunt cele care scot un actor din carapace și ne lasă să-i vedem măiestria. Oricum, încă aștept ca Sam să prindă un tren mare, căci are potențial și spațiu creativ interior în care să evolueze.

Perechea lui din film este Rosemarie DeWitt, actriță care nu e celebră, nu e de cancan, dar care se achită cuminte de orice rol, fie el într-o comedie, dramă sau thriller. Mai mult, după ce și-a văzut soțul – Ron Livingston – în The Conjuring și reacțiile de lapremiera filmului, chiar se gândea că ar fi putut face ea filmul. Să fie ăsta ghinionul sau norocul ei?

POltergeist TV

Și ca o concluzie: de data asta-în pofida CGI și a unui scenariu ce se dorea de groază, acest Poltergeist nu sperie pe nimeni pentru că nu are o identitate proprie, rezumându-se la a manipula simboluri și teme deja răs-știute și de a da citate din filme de referință.

Merită însa o vizionare? Cu siguranță, pentru că –știți deja- în orice producție este ceva de reținut și fiecare film își are publicul lui. Așa că treceți pe listă și Poltergeist și vedeți cam unde s-ar încadra în prioritățile voastre de vizionare. În plus, nefiind „de groază” în adevăratul sens al cuvântului, poate fi un început pentru cei care vor să devină familiari cu genul și să pornească „ușurel”- fără să se sperie definitiv chiar de la prima vizionare.

Regizor: Gil Kenan

Scenariu: David Lindsay-Abaire, Steven Spielberg

Cu: Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Kennedi Clements, Jared Harris, Saxon Sharbino, Kyle Catlett

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s