mad_max_fury_road_ver11_xlg-600x874De mult timp, de foarte mult timp nu am mai stat atât de încordat pe scaunul din sala de cinema! Deși știam subiectul (bănuiam puzderia de cascadorii, efecte speciale, explozii atent controlate și machiajul artistic), tot am rămas ca un împătimit al jocurilor pe calculator (în special shootere), care aleargă noaptea ca nebunul alături de Max Payne sau ca disperatul prin conacul din Undying. Tot ceea ce văzusem în trailer a pălit în fața scenelor de acțiune pe care nu le voi descrie deloc, pentru a vă lăsa plăcerea de a intra în lumea distopică recreată de George Miller. Acum 36 de ani nici nu bănuia ce va isca în lumea cinematografică cu un proaspăt aboslvent al facultății de teatru- Mel Gibson – într-o poveste pe care a imaginat-o după ce a trecut prin destule experiențe ca medic de urgență implicat în salvarea victimelor unor accidente rutiere. Ce m-a atras la acest regizor este ușurința cu care a trecut de la Mad Max, la The Witches of Eastwick, apoi la Lorenzo’s Oil, Babe și Happy Feet. Că toate au drept subiect mitul eroului, este clar, dar e de apreciat faptul că odată cu trecerea timpului, George Miller a devenit din ce în ce mai bun și mai apt să facă filme în dezvoltata eră digitală. Se ştia că Max Rockatansky e jucat de Tom Hardy , iar Furiosa este Charlize Theron, dar m-a surprins un tip care apare preț de căteva secunde bune în rolul Coma-Doof Warrior – Sean Hape, cunoscut sub numele de iOTA.

Mad Max guitarEl este chitaristul cu mască, omul care dă tonul atacului scoțând flăcări prin capul chitarei și care, când e cazul, se și odihnește, pentru că nu e mașină! Pe vremuri, în bătălii erau toboșari, gorniști, trompetiști, care însuflețeau trupele și mențineau un ritm, acum în noul Mad Max trebuia să fie un guitar shredder ! Sean Hape a mai apărut, dar fără mască, în filmul lui Baz Luhrmann – The Great Gatsby-  în rolul lui Trimalchio, șeful de orchestră de la conacul lui Gatsby! Și clar, m-am bucurat când l-am revăzut pe Hugh Keays-Byrne, care l-a jucat pe personajul negativ Toecutter în primul “Mad Max”), acum el întruchipându-l pe Joe cel nemuritor!

mad-max-fury-road-movie-Wiki

Tom Hardy a semnat la începutul anului pentru 3 filme în rolul nebunului de Max, așa că îl vom revedea de două ori și poate atunci se va strădui mai mult, pentru că poate să o facă. A muncit mult pentru acest rol, a intrat în conflict cu Charlize Theron la unele filmări și a avut o povară mare pe umeri.El este un actor expresiv și dacă nu ați văzut Bronson, uitați-vă la el și apoi mă veți înțelege! Cel mai bun Max de până acum rămâne pentru mine, tot Mel Gibson, dar asta e o problemă personală.Viitoarea doamnă Penn (Charlize Theron) s-a ras în cap pentru acest rol și e ușor modificată anatomic prin CGI. Dar nu e rău! Chiar aș putea spune că acest sequel putea să se numească Furiosa (Mad Furiosa este pleonasm) pentru că ea este mult în prim plan, are căutături dure, acționează ca un mercenar, dar e sensibilă și clar, vorbește mai mult decât Max.

MadTomCharlize

Coloana sonoră trebuia să îi aparțină lui John Powell, renumitul compozitor britanic cunoscut pentru Chicken Run, Shrek, Robots, Ice Age: The Meltdown, Happy Feet, Bolt sau Kung Fu Panda, dar a fost preferat Tom Holkenborg, mai cunoscut sub numele Junkie XL.

mad_max_fury_roadmadmax2

Am remarcat și un umor mai accentuat (recunosc că de la prima scenă din film am crezut că Max Rockatansky micționează cu spatele la noi, nu că privea în zare și se pregătea să savureze ceva…cu coadă!) sau aparent aberant când e vorba de venerarea zeului V8, ca să nu pomenesc decât vag de pregătirea pentru a deveni nemuritor, musai dat pe buze și dinți cu spray cromat, dar și scene dure sugerate, fără a-ți umple ecranul cu organe sau mațe.

mad-max-fury-road-wivesMai amintesc şi o gaşcă de fete mirese pregătite ca pentru o defilare Victoria’s Secret, formată din: Rosie Huntington-Whitley (fostă îngeraș, dar pe care v-o amintiți cu siguranță din Transformers: Dark of the Moon) care este Splendid Angharad, Zoe Kravitz (fata lui Lenny Kravitz, care a jucat în cunoscutele  X-Men: First Class și în Divergent) în rol de Toast the Knowing, Abbey Lee (un alt îngeraș de la Victoria’s Secret) care o joacă pe Dag, Riley Keough (nepoata cea mai mare a lui Elvis Presley) zisă Capable și Courtney Eaton (actriță australiancă și model) în pielea Cheedo the Fragile.

Am remarcat faptul că filmul ”citează” prin unele locuri și din Road Warrior (1981) dar și din Beyond Thunderdome (1985), cu toate că imaginația regizorului pare fără limite! Și ce e și mai incitant e că în ciuda atenției la detalii, povestea nu se complică și curge foarte ușor, aproape ca un film de dragoste dintre Mad Max și Furiosa.Filmările au avut loc în Australia, Namibia și Africa de Sud, spații geografice care își etalează peisajele deșertice, numai bune pentru această lume nebună pe care o imaginează Miller. Și să nu uit costumele realizate de Jenny Beavan (A Room With A View, Anna and The King, Alexander)), nominalizată de opt ori la Oscar, ultima oară pentru The King’s Speech.

Mad-Max-Fury-Road-cars-700

Așadar-Mad Max Fury Road este un film intens, încărcat de cascadorii spectaculoase, cu excelente curse de maşini preparate, care sunt(pentru amatorii de monștri auto): Interceptor, The Gigahorse, The Nux Car, The War Rig, FDK, Cranky Frank, The Peacemaker, The Ploughboy, Buick, Mack, Buggy #9, Elvis, Dodge, Prince Valiant, The Big Foot, Firecar #4, Plymouth Rock și Doof Wagon.

Mad Max

Echipa din spatele acestei super producții este completată de John Seale (The English Patient), câștigător de Oscar la imagine, coordonatorul scenelor de luptă și al cascadoriilor- Guy Norris (Australia), excelent montaj-Margaret Sixel (Happy Feet) și machiaj, Leslie Vanderwalt (Knowing). Iar consultant la acest film a fost Eve Ensler,autoarea Monoloagelor vaginului!

Este cu siguranţă filmul verii 2015, despre care se va vorbi mult timp după lansarea lui în cinematografe, dar și în următorii ani.

mad-max-george-miller-tom-hardy-mel-gibson-4

Regizor:George Miller

Scenariu: George Miller, Brendan McCarthy, Nick Lathouris

Cu: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Iota, Melissa Jaffer, Rosie Huntington-Whitley, Zoe Kravitz, Abbey Lee, Riley Keough, Courtney Eaton, Nathan Jones, John Howard, Richard Carter, Megan Gale, Angus Sampson, Joy Smithers, Gillian Jones, Melissa Jaffer, Melita Jurisic

Photo credits: Kevin Winter/Getty Images, Jasin Boland/Warner Bros./”Mad Max: Fury Road

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s