The Rewrite

Posted: 19/11/2014 by MarcelPlaton in Film
Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

The-Rewrite-movie-poster

Hotărât lucru, ne aflăm sub asediul comediilor romantice, și nu înseamnă că mă și plâng – dacă semnalez. Personal însă prefer comediile de tipul celor scrise și regizate de Nancy Meyers, cu întorsături deștepte din condei, profund originale, care sub aerul aparent frivol aduc în discuție o problematică în registru major.

The Rewrite începe foarte promițător, este fresh, are aplomb și chiar subtilitate, dar pătimește prin faptul că se cam dezumflă la final, iar ce părea să fie inovativ se sfârșește în banal. Cam atât cu criticile, acum să trecem la părțile bune.

the-rewrite-poster

M-am bucurat să-l revăd pe Hugh Grant – mai matur acum, dar păstrând zeflemeaua și nonșalanța tipic britanice, și deși a depășit faza de june prim, cantonează încă într-o zonă care nu-l valorifică. Altminteri este fermecător în rolul scenaristului care nu mai reușește să egaleze succesul din tinerețe, când cucerise un Glob de Aur – și acum se vede nevoit să predea ca profesor într-o universitate. Și cum țara tuturor posibilităților este totodată și cea în care “dacă vrei-poți”, el întâlnește pe parcursul aventurii adaptării la profesorat , o serie de studenți din care se detașează Holly , o mamă singură cu doi copii, care însă nu vrea să capoteze în fața greutăților vieții și iși urmează visul de a absolvi o facultate. Și trebuie să spun că Marisa Tomei în rolul de studentă întarziată este credibilă, nedepașindu-și insa registrul obișnuit. Notă bună pentru J.K. Simmons care îl joacă pe decanul facultății și mai ales pentru Allison Janney, o actriță din eșalonul doi, care este de excepție în rolul șefei catedrei de literatură, obsedată de Jane Austin, fata batrână și profesoara rigidă – care totusi are o logică sănătoasă- și până la urmă – și un suflet.

Studenții înscriși la cursul de scenaristică al profesorului de ocazie fac însă toți banii, cu tipologiile lor de: ciudați, placizi, țicniți, emo sau traumatizați,ei își găsesc pana in final un numitor comun și ajung să se omogenizeze. În rest, atmosferă de campus universitar de orășel de provincie pusă permanent în antiteză cu lumea de la Hollywood- nu doar strălucitoare,dar și găunoasă, falsă, interesată și perversă.

Vă las pe voi să descoperiți finalul – e happy, vă zic de pe acum- și să vă amuzați de cele 106 minute de film lejer, ușor acid și fără pretenții. Adică tocmai ce ar fi nimerit pentru o zi de iarnă timpurie, când după o săptămână agitată îți dorești să te relaxezi fără să te și problematizezi. Și asta cred că e beneficiul principal al comediei lui Marc Lawrence , care este în primul rând un scenarist de talent al carui gen predilect e comedia. Lui îi datorăm și Miss Congeniality 1 și 2 cu Sandra Bullock și Michael Caine, dar și Two Weeks Notice din 2002 cu aceeași actriță, dar și cu Hugh Grant. Și uite așa descoperim și actorii lui fetiș, Sandra și Hugh dar și problematica relațiilor interumane – care, by the way, este nesfarșita, așa încât e loc pentru oricâte abordări și scenarii.

Regizor: Marc Lawrence

Scenariu: Marc Lawrence

Cu: Marisa Tomei, Allison Janney, Hugh Grant, J.K. Simmons

Comentarii
 1. I paay a quick visit everyday a few websites and websites
  to read articles, hoaever this blog offers feature based posts.

  Apreciază

 2. Greetings! I’ve been reading your site for a while noww
  and finally ggot the bravery to go ahead and give you a shout out from Houston Tx!
  Just wanfed to mention keep up the fantastic work!

  Apreciază

 3. Stan spune:

  Awesome things here. I’m very satisfied to look your article.
  Thank you so much and I’m taking a look forward to touch you.
  Will you please drop me a mail?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s