Oricât de bine ar fi realizate aceste ultime doua filme ale francizei (din care Mockingjay 2 o sa apara anul viitor), nu pot intra în competiție cu primele doua parți ale francizei, regizate de același Francis Lawrence, exceptional cineast care ne-a regalat și cu Constantine, I Am Legend, Water For Elephants, Snow White and Seven și Jocurile Foamei Sfidarea din 2013.
Cu o filiație directă din marile figuri emblematice ale revoluțiilor umanității, Katniss Everdeen- adolescenta razboinică din această distopie, este fără îndoială un personaj captivant, o eroină a ficțiunii ce va polariza atenția publicului din grupa asta de vârstă, chiar dacă în acest prim episod MockingJay este mai puțin dinamică și mai mult contemplativă. Și acțiunea se mută din arena jocurilor pe tărâmul strategiei politice, al marketingului, al discursului servit pentru un scop, al manipulării și tensiunii psihologice și evident- în underground – unde insurgenții conduși de Alma Coin- se organizează pentru lupta împotriva dictaturii președintelui Snow.
Mai puțin flamboiantă ca precedentele filme , dar nu insatisfăcătoare, această primă parte a ultimei cărți reprezintă un curs intensiv de mașinații subsidiare ale politicii american-style (foarte util celor implicati în acest proces!) și pare un fel de expozeu pentru filmul final, pe care ni l-am dori extras din aceasta zonă narativo-meditativă și reîntors la acțiunea și tensiunea începutului.
Filmul îi este dedicat lui Philip Seymour Hoffman, marele dispărut al anului- alături de celălat geniu plecat prematur dintre noi-Robbin Williams.
Foarte subtil jocul între cei doi bărbați din viața lui Katniss- Peeta si Gale, amintindu-ne de ambiguitatea cu care pendula și Ilsa în Casablanca ( întrupata inegalabil de Ingrid Bergman) între Victor – soțul, și Rick – iubirea regăsită a tinereții.
Distribuția este extraordinară! Își continuă personajele: Donald Sutherland ca președintele Snow, Stanley Tucci – de excepție în orice partitură, Phillip Seymour Hoffman – la ultimul rol al vieții, Josh Hutcherson și Liam Hemsworth – ce revin ca Peeta si Gale – cei doi competitori pentru inima lui Katniss, Woody Harrelson, Elizabet Banks, și apare o noua stea ce joaca rolul președintei districtului 12 – Alma Coin – Juliane Moore, și evident Jeniffer Lawrence – pe care o regăsim în Katniss Everdeen – ceva mai meditativă și mai puțin antrenantă, dar confruntată cu dileme morale și probleme etice – în proaspătul rol de salvată din chingile de star al unui reality show și devenită un alt gen de stea: imaginea unei revoluții de emancipare a districtelor conduse de Capitoliu. Iar aici este de remarcat felul în care regizorul pune fără menajamente problema acestei forme de exploatare alternative – aceea de a deveni vârful de lance mediatic chiar și pentru o cauză justă – aici –un razboi de guerilla transformat într-o revoluție. Totul, până la cel mai mic gest, sunet, cântec, grimasă, este reconvertit și ambalat, marketizat în așa fel încât să servească scopului propus, să aibă cel mai bun rezultat scontat și să însuflețească, să moralizeze și să scoată la luptă. Este, cred, puțin îngroșat aspectul, cu o nuanța parodică amară la adresa sistemului care poate crea orice: un erou dintr-un om simplu…și chiar și invers! Media este așadar cea mai puternică armă, materializarea strategiei, care-dacă este eficace- poate conduce la orice deznodamânt.
Ca să fiu sinceră nu prea agreez francizele, pentru că dacă nu se reinventează de la un film la altul, schimbând regizorul sau abordarea , trecand la metalimbaj sau la forme noi de distilare a subiectului, se diluează ca substanță, pierd din ritm și din farmec și eșuează într-o zonă a banalului. Nu același lucru se întâmplă când regizorul ține cu fermitate și talent subiectul în mână și dă coeziune întregului cu fiecare parte componentă. Iar Francis Lawrence are și potențialul și inteligența creatoare, și mai ales imaginația – să gestioneze corespunzator trilogia Suzannei Collins devenită scenariu.
Sigur că există multe lucruri de digerat din acest Hunger Games, pe care fanii le vor întoarce pe toate părțile, dar pentru marea zbatere, marele deznodămant apoteotic vor mai avea de așteptat până în noiembriele lui 2015.
Regizor: Francis Lawrence
Scenariu: Peter Craig, Danny Strong
Cu: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Elizabeth Banks, Stanley Tucci