Devenit fără concurență pe Broadway cel mai longeviv musical ever, CATS al lui Andrew Lloyd Weber este în această variantă cinematografică tot ce era pe scenă , cu încă ceva în plus- upgradarea fiind adusă de CGI-ul care te năuceşte pur şi simplu şi îţi dăruieşte bucuria de a fi parte din aventura clanului pisicesc Jellicle, într-o poveste emoţionantă si magică despre iubire, acceptare şi iertare, despre puterea de a visa şi speranţa că există şi a doua şansă.
Pe Tom Hooper l-am remarcat în mod absolut în 2005 când ne oferea Elisabeth I cu o Helen Mirren fascinantă. Apoi i-au urmat The King’s Speech (câştigător a 6 Oscaruri în 2010), apoi Les Miserables, The Danish Girl, toate cu numeroase premii Oscar, Golden Globe şi Bafta, pt ca anul acesta să ne uimească de-a dreptul cu seria His Dark Materials- care reia subiectul unui film excepţional (The Golden Compas) plus acest CATS, o creaţie absolut specială care revitalizează pe ecran cea mai valoroasă creaţie a lui Lloyd Weber.
Şi da, nu este pentru oricine- căci dacă nu agreezi genul, ai să ai dificultăţi să treci de primele 10 minute- pentru că musicalul se lansează mai greuț şi are o structură menită să îi scoată în faţă pe toţi „participanţii”. Dar efortul merită cu prisosință căci distribuţia este minunată, demnă de numele (şi renumele) protagoniştilor. Iar minunata Francesca Heyward- prim balerină a Royal British Ballet- o pisicuţă Victoria fără cusur- elegantă, expresivă, sensibilă şi talentată- ne farmecă iremediabil!
Cu o partitură foarte solicitantă fizic, vocal şi emotional- Cats este un superlativ al musicalurilor, rămânând un spectacol despre o lume enigmatică ce a devenit aproape un fenomen cultural. Filmul upgradează povestea cu efectele speciale ce fac totul posibil, aşa că iubitorii de pisici/musical/ se vor bucura!
Iar dacă eşti atent, descoperi în această parabolă/fabulă miezul profund, aproape filosofic al libretului – în care e vorba despre sensul vieţii, determinism, puterea unimii şi locul „pisicii” în Univers- aşa că ni se serveşte alegoric o poveste general valabilă, cu o morală adâncă.
Pornind de la Old Possum’s Book of Practical Cats a lui T.S. Eliot, musicalul frapează cu onomastica fantezistă a personajelor- care în filmul lui Tom Hooper sunt excepţional întruchipate de actori. Virând către matriarhat- Old Deuteronomy este Judi Dench- fabuloasa pisică ce alege cui din tribul Jellicle să acorde şansa unei alte vieţi, Asparagus- motanul actor- este întrupat măiastru de Ian McKellen, Jenyanydots- mâța rotofeie şi nonconformistă este Rebel Wilson, pe cocheta Bombalurina o joacă Taylor Swift, Grizabella cea devenită pisica non grata o pune în valoare extraordinar pe Jennifer Hudson- iar Macavity motanul interlop este Idris Elba. Îi completează nume mari din lumea dansului, căci sound-ul universului pisicesc este atât de variat- coregrafiile trecând lejer de la balet clasic la hip-hop si de la jazz la step.
Emoţionantă în esență- povestea capătă accente dramatice pe momentul Memory- piesa care se detaşează net din spectacol, căpătând autonomie nu doar în raport cu scena.
All în all este un film frumos – care ne atrage atenţia asupra faptului că iubirea acorda şanse şi că orice persoană pe are o întâlneşti îţi poate schimba destinul. Acum ce ziceţi, este CATS doar despre pisici?
Distribuit în România de RoImage 2000, acum în cinematografe!