London Has FallenCod Roşu la Londra va stârni fără îndoială dispute, căci mulţi îşi vor pune întrebarea după vizionare , dacă nu cumva Mike alias Gerard moare „mai hard” decât o făcea Bruce Willis în toată seria în care unii se chinuiau să îl extermine,iar el nu se lăsa! Şi sincer, parcă aş înclina balanţa către carismaticul scoţian, care face în calitate de bodyguard al celui mai puternic om al planetei, cât toate serviciile secrete reunite. London has fallen este cel de-al doilea film al seriei, şi îmi pare că nu va fi ultimul, aşa că vom avea parte de urmări similare celor din Taken, în care rând pe rând ăia răii îi fură sau omoară familia lui Mike, aşa că el se va dezlănţui să răzbune/salveze ce are mai scump. Căci pe preşedintele lui l-a scăpat deja de doua ori (de asta sunt „la cataramă”) şi acum după Washington DC şi Londra ar mai putea muta acţiunea într-un loc exotic (gen Bankok, Djakarta sau deșertul Ghobi!) Zic şi eu aşa, să vă fac puţină atmosferizare de început, căci filmul este super action într-un mod cuceritor, are tot ce-i trebuie ca să ne facă plăcere să-l vedem atunci când nu ne dorim să ne problematizeze un scenariu. Aşa că Babak Najafi dă adunarea unei pleiade de actori în stare să joace orice, darămite un scenariu de action/crime/thriler. Şi aşa îi vedem la treabă, ba în rol de vicepreşedinte, agent secret, preşedinte, soţie, colegă pe: Morgan Freeman, Angela Bassett, Aaron Eckhart, Radha Mitchell, Melissa Leo şi, evident, pe Gerard Butler, rasat, carismatic, dur şi profesionist într-un mod cuceritor.

Iar după ce Olympus Has Fallen (ce ne-am mai amuzat la numele ăsta lipsit de orice echivoc!) stabilise ştacheta acţiunii la un anumit nivel, vă spun sincer că această urmare nu vă va dezamăgi cum o fac îndeobşte urmările. Aşa că Mike al nostru luptă din toţi rărunchii pentru preşedintele lui, spre stupoarea tuturor fiind la fel de performant de unul singur, dacă nu cumva şi mai şi- decât reuşesc serviciile americane+MI6! Nu vă devoalez subiectul, el este doar un pretext al urmăririlor spectaculoase, al imaginilor cu o Londra destructurată de atentate cu bombe, cu efecte speciale impresionante, într-un conflict cu implicaţii globale, într-un joc al strategiilor destructive de tip “legea  talionului”, care dă viteza inițială a script-ului şi accelerează până la finalul (fericit, cum altfel??!!), care lasă loc următoarei producţii.

DSC_0262.NEF

Să nu uităm că prima parte a seriei a fost regizată de un maestru al action-ului, Antoine Fuqua, cel care ne-a dat în 2001 Training Day (cu un premiu și o nominalizare la Oscar și la Golden Globe), The Equalizer, Shoouter sau Southpaw, aşa încât sarcina mai tânărului BabaK Najafi nu este una uşoară, mai ales că acesta este doar al treilea film din palmares. Şi trebuie să recunosc că i-a ieşit, că imaginile cu Londra sub asediu sunt reale şi terifiante, şi că doar gândul că unele dintre edificiile emblematice ale ei ar putea fi distruse cu atâta ușurinţă, te face să te înfiori şi să mai spui seara încă o rugăciune pentru pacea mondială. Adevărul e că-i mult prea multă violenţă în lume, şi de fiecare dată, deşi ar părea că e vorba despre altceva, până la urmă totul se rezumă la bani şi putere (nici nu mai pomenesc de vreun joc al orgoliilor!)

LHF_00633.NEF

Distribuţia este una care ni-i aduce pe unii actori pe care îi iubim, din păcate în roluri prea puţin semnificative pentru marele lor talent, dar e bine şi aşa, decât să nu-i mai vedem deloc. Morgan Freeman este magistral cum numai el ştie să fie, în rol de vicepreşedinte, şi o face cu toată ştiinţa actoriei şi măiestria pe care le-a acumulat până la cei 78 de ani. Aaron Eckhart este convingător în rol de preşedinte al Americii, făcând o partitură ok, mult sub ce poate el în mod curent, dar asta e, are totuşi un rol principal, şi în plus, anul acesta îl vom mai vedea în trei filme, Paz, Sully şi The Drop, aşa că nu ne putem plânge nici noi, nici el!

London-Has-Fallen-Review
Nu o mai văzusem de mult pe Angela Bassett, deși aflu de prin presa de dincolo că a avut roluri anul trecut în vreo trei filme, care fie n-au ajuns şi pe la noi, fie nu știu ce s-a întâmplat!!!

Mai trec prin peisaj Mellissa Leo, pe care am urmărit-o de curând în The Big Short, şi care o să aibă vizibilitate maximă anul acesta cu sumedenie de roluri în The Fizer unde va fi Gloria, Snowden în care o întruchipează pe Laura Poitras şi în Novitiate unde este Maica Stareţă.

Film Review London Ha_LeacDomnul Gerard Butler însuşi a avut două premiere în această lună, căci a mai fost şi Seth, personajul negativ din The Gods of Egypt, iar până la sfârşitul acestui an îl vom mai admira şi în Geostrom, un Sf unde îi are ca parteneri pe Jim Sturgess şi pe Abbie Cornish, australianca pe care o remarcam în Limitless, Seven Psychopaths, Robocop sau One Perfect Day.

Acestea fiind zise, nu vă mai rămâne decât să mergeti repejor la cinema să vedeţi London Has Fallen şi –poate- să faceţi rost şi de Olympus Has Fallen (în caz că l-aţi ratat), ca să puteţi opera comparaţii natural, în acelaşi mod în care excepţionalul agent Mike Banning, îi operează cu pumnul, pistolul sau cuţitul pe toți răii care vor să-l atenteze pe preşedintele lui: flawless!

Regie: Babak Najafi

Scenariu: Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt

Cu: Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Owen Davis, Radha Mitchell, Angela Bassett, Julia Montgomery Brown, Melissa Leo

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s