francofoniaFilmul ales de către organizatori să deschidă cea de-a șasea ediție a Bucharest International Experimental Film Festival este Francofonia, ultima creație a lui Aleksandr Sokurov, un film elaborat cu minuțiozitate și polișat ca o bijuterie, cu părți ce fac trimiteri la docu-dramă și altele de-a dreptul poematice, cu o densitate a imaginilor și a mesajului copleșitoare, şi cu o cadență ce îți taie respirația.

Franco1Exponent de primă mărime al cinematografiei de avangardă contemporane, Sokurov ne regala în 2003 cu Arca Rusească, acel film al călătoriei fabuloase prin Muzeul Ermitage, iubirea lui pentru artă translând acum cu această nouă propunere către un alt edificiu cultural grandios, Muzeul Luvru. Perioada de timp aleasă este aceea a celui de-al doilea Război Mondial, focalizând pe o relație ciudată a două personaje importante ale vremii, ale căror acțiuni aveau să conteze atunci, dar ale căror cariere și vieți vor sfârși dureros într-un anonimat deprimant. Cele două prezențe urmărite cu imaginile vremii, dar și cu dramatizări cu aer de epocă- sunt Jaques Jaujard, ce avea pe atunci în subordine Muzeele Naționale franceze, și contele Franziskus Wolff Metternich, „directorul artistic” desemnat de către cel de-al Treilea Reich să evalueze și să transfere către Germania operele de valoare ale patrimoniului francez. Între cei doi se creează o legatură fundamentată pe aceeași iubire pentru artă, ei sprijinindu-se în mod tacit reciproc, pentru a proteja inestimabilul Luvru, în acea epocă devastatoare a ocupației naziste din Franța.

Francofonia2Filmul brodează pe canavaua unei pelicule narate, adăugând strat după strat unei construcții vizual-auditive impresionante, cu intarsii din jurnalele timpului, cu fotografii, picturi celebre, scene imaginare și dramatizări, ridicând punerea în pagina cinematografică la un nivel excepțional, printr-o abordare unică, ce întrețese arta, cultura și istoria.

Desemnat cea mai bună producție europeană la Festivalul de Film de la Veneția, Francofonia este un film grav, populat cu personaje fantomatice ciudate, care deși sunt înțepenite în trăirile timpului lor (Marianne în Revoluția franceză cu Liberte, Egalite, Fraternite, iar Napoleon Bonaparte într-o maniacală autoadmirație egotică), sunt totodată ghizi ai spectatorului prin universul fascinant și opulent al Luvrului. Istorii din diverse epoci se întretaie cu imagini efigie și cu filmări inovative, povestea crescând strat cu strat, rafinându-se și dezvăluindu-se treptat, cu o știință a detaliului care vine din marele talent atât de special al lui Sokurov.

Vocea naratorului, lineară și prietenoasă, îi aparține chiar regizorului, pentru dramatizări el distribuindu-i pe Louis-Do de Lenquesaing în rolul lui Jacques Jaujard și pe Benjamin Utzerath în acela al lui Metternich, în timp ce revoluționara Marianne este interpretată de Johanna Korthals Altes, iar Napoleon de Vincent Nemeth.

francofonia3Structura filmului este de o complexitate excepțională, Sokurov translând rapid de la realitatea imediată a unui vas încărcat cu opere de artă ce se zbate să iasă din furtună, la aceea a ocupației naziste, de la Parisul francez la Leningradul rus, de la Luvru la Ermitaj, de la război la reconstrucție, de la revoluție la epoca napoleoniană şi apoi, imediat, la perioada contemporană. Este un roller-coaster de imagini amalgamate într-un stil special, recognoscibil, de un artist cu o voce distinctă care conduce acest proiect cinematografic cu o mână forte delicată, și îl manageriază vizual, conceptual și auditiv cu măiestrie și rafinament.

Frumusețea și complexitatea discursului ce conduce acest film deosebit este minunat alcătuită și completată de coloana sonoră ce urmează, completează și hrănește filonul narativ într-o împletire ce te prinde din primele minute și te ține captiv în poveste până la ultimul minut.

Regie: Aleksandr Sokurov

Scenariu: Aleksandr Sokurov

Cu: Louis-Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Nemeth, Johanna Korthals Altes, Aleksandr Sokurov, Andrey Chelpanov, Jean-Claude Caër

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s