Joy-UK-Quad-Teaser-Poster-Jennifer-Lawrence-sliceÎmi devine clar că “bucuria”lui David O. Russell este JLaw, de vreme ce se află la al treilea film consecutiv în care o distribuie, convins fiind în mod evident că steaua de pe cerul cinematografiei a drei Lawrence este una strălucitoare și norocoasă. După Silver Linnings Playbook din 2012 (cu 7 nominalizări la Oscar și 1 premiu adjudecat, luat de ea!) și American Hustle (cu 3 premii Golden Globe și 10 nominalizări la Oscar), colaborarea celor doi continuă cu povestea tinerei ce a inventat mopul care se stoarce singur, revoluționând felul în care gospodinele americane, și apoi din toată lumea, își spălau podele. Viața de casnică divorțată cu doi copii a lui Joy Mangano nu îi șterge sclipirea minții, ca dealfel nimic din ce se întâmplă în existența ei problematică, minoră la prima vedere. Cu toate adversitățile, ea răzbește și la fel ca alte povești de succes, experiența ei deosebită devine scenariu al unei pelicule în care îi vedem și pe Édgar Ramírez, Robert De Niro, Bradley Cooper, Virginia Madsen și Isabella Rossellini, o distribuție care dă un boost incontestabil acestui script.

Ce ne impresionează în acest film? Cred că determinarea cu care eroina refuză să se lase înfrântă de viață, de sistem, și să rămână un om întreg, bun, generos în stare să mai iubească și să relaționeze normal, în ciuda felului în care este tratată de cei din jur. În realitate, Joy ilustrează încă o dată faptul că atunci când îți păstrezi sufletul și nu te înrăiești, când nu capotezi în fața răului și îți urmezi visul, poți să reușești. Ce este extraordinar –și nu stiu dacă în scenariu nu este romanțat- este felul în care eroina, devenită o femeie de afaceri de succes, se implică în transformarea în realitate a unor invenții făcute de femei cu povești similare celei pe care a trăit-o ea însăși.

joy foxOricum ar fi, Jennifer Lawrence este naturală și convingătoare în acest ultim rol al ei, pe care presa l-a elogiat ca pe o performanță actoricească  remarcabilă, ce deja este nominalizată la Globurile de Aur, așa cum este și filmul. Alături de ea îl revedem pe Bradley Cooper cu care a jucat și în ultimele două pelicule ale lui David O. Russell, chimia dintre cei doi fiind evidentă, pe Robert De Niro, fără cusur în orice rol, și pe Edgar Ramirez, pe care l-am văzut de curând în remake ul la Point Break. Personajele feminine ale filmului sunt minunat reprezentate  de Virginia Masden care este mama televizomană și defazată a lui Joy, în fapt un alt copil mare de care trebuie să aibă grijă, dar și minunata Diane Ladd, bunica Mimi, cea care îi ține vie lui Joy încrederea în puterea ei interioară. Uimitoare apariție la cei 80 de ani, elegantă și rasată cum numai doamnele altor timpuri știau să vrăjească ecranul, Mimi este și naratoarea și ghidul nostru prin povestea ascensiunii unui personaj comun, care reușește să devină prin propria forță interioară, unul ieșit din comun.

isabella-rosselliniO apariție exotică am putea spune – și prin accent și prin rarele ocazii în care am văzut-o în ultimii ani – este Isabella Rossellini, fiica legendarei Ingrid Bergman, cu care seamănă atât de mult încat ne uimim de câte ori apare! Rolul ei din Joy este unul de mică anvergură, dar reușește să ne readucă magia care ne vrăjea în Blue Velvet al lui David Linch, dar și în Napoléon, Infamous, Big Night sau Alias, așa că ne lăsăm încă o dată subjugați de farmecul ei special. Ne bucurăm că anul acesta vom mai putea să o vedem și în The Silent Lover, filmul lui Vladislav Koslov în care o să joace alături de Franco Nero, Jack Osbourne și Monte Marhkam, dar și în drama Deauville, în care le va avea partenere pe Claudia Cardinale și pe Claire Forlani.

Așadar Joy este- cu accentele lui comice pe alocuri, cu felul în care sunt ridiculizate trăsături ale societății americane de consum, cu tușele îngroșate ale unor personaje tipice -un fel de dramă care are câte ceva din toate , plus un mesaj moralizator: nu dezarmați, aveți încredere în voi și urmați-vă drumul în viață, cântărind totul cu mintea, dar și cu sufletul!

Nu știu ce destin va avea acest film, care nu este o capodoperă, dar nici o producție fără valoare, cert e că actorii îl propulsează acolo unde este, așa că lor le acordăm aplauzele noastre și prețuirea de a fi adăugat palmaresului lor de personaje alte câteva care să ne facă plăcere.

Pentru 124 de minute care nu vă vor plictisi, dar care –poate – vă vor motiva, mergeți la Joy, o peliculă distribuită în România de Odeon Cineplex.

Regizor: David O. Russell

Scenariu: David O. Russell, Annie Mumolo

Cu: Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Bradley Cooper, Édgar Ramírez, Diane Ladd, Virginia Madsen, Isabella Rossellini, Dascha Polanco, Elisabeth Röhm, Ken Howard

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s