Point BreakTrebuie să recunosc de la început că am o preconceptie (pe care mă tot străduiesc să mi-o reprim) privitoare la remake-uri, așa că am abordat cu precauție acest film. Din fericire el are destule virtuți pentru ca minusurile să nu devină acute, și –cu siguranță- se va afla printre preferintele publicului român. De ce? Pentru felul în care a fost îmbunătăţită și adusă în prezent versiunea primordială , regizată de Kathryn Bigelow, singura regizoare ce deține un Oscar- aducându-i-se o plus valoare sesizabilă. În fapt, dacă reușești să te detașezi de filmul ei din 1991 în care ne-au fermecat Keanu Reeves și Patrick Swayze, dacă valorizezi pelicula mai degrabă ca pe un documentar artistic despre sporturi extreme și practicanții lor, ți se arată latura spectaculoasă, de excepție, filmată îndrăzneț și acut, în prezența unui personaj unic – natura- a cărei grandoare șterge jocul strângaci și neconvingător al unora dintre actori,  lăsându-ne emoția, exaltarea și fascinația pe care nu se poate să nu le experimentezi privind această producție. Așa că aproape nici nu mai contează felul în care ne apar acum Bodhi și agentul Johnny Utah, schimbările pe care regizorul le operează în anatomia filmului și aproape uităm că în versiunea originală îi vedeam alături de protagoniști și pe Anthony Kiedis de la Red Hot Chilli Peppers în rolul Tone, pe Tom Sizemore ca agent DEA și pe Gary Busey ca Angelo Papas, nici că sportul-religie care era surfing-ul se tranformă într-o provocare decalog, menită să testeze limitele naturii umane și să ajute pupulațiile sărace ale lumii. Căci oricât ar părea de neverosimil, încercările la care se supun acești sportivi de elită nu sunt menite să le aducă foloase materiale –deși implică jafuri inimaginabile- ci să ofere o nesperată șansă unor oameni din zone năpăstuite ale planetei. Câștigul real al acestor “justițiari” moderni este provocarea pe care o reprezintă proba în sine, dinamitarea propriilor limite, libertatea absolută.

Point 2Privit în această cheie, acest Point Break al lui Ericson Core, ne dezvăluie fără nici un dubiu faptul că noua calitate de regizor nu o poate egala sau depăși pe aceea de director de imagine, căci el este cel care a fost respondabil cu aceasta în producții precum Payback și Mumford, ambele din 1999, The Fast and The Furious din 2001, Daredevil din 2003 și The Courier. Așa că experiența aceasta este vizibilă în mod excepțional în Point Break, imaginea fiind punctul forte al filmului și ceea ce ne fascinează la el.

Luke Bracey este noul Johnny Utah, și l-am mai văzut prin niște roluri secundare în The November Man unde joacă alături de Pierce Brosnan și Olga Kurilenko, și în G.I. Joe: Retaliation blockbusterul în care le dă replica lui Channing Tatum, Dwayne Johnson, Bruce Willis. În Point Break este ok , fără să se remarce în vreun fel.

poinr3Mult mai mult am așteptat de la venezueleanul Edgar Ramirez, care îmi face impresia că mai are un pas pâna să fie distribuit într-un rol care să îl propulseze, și pe care l-am remarcat deja în Ares din Wrath of the Titans, dar și in The Counselor al lui Ridley Scott, în care joacă alături de o garnitură redutabilă: Brad Pitt, Penélope Cruz, Javier Bardem, Cameron Diaz, Michael Fassbender. Și nu mă îndoiesc de faptul că jocul lui din Joy, filmul cu o Jennifer Lawrence strălucitoare, în care este fostul soț-devenit apoi doar cel mai bun prieten, va conta în filmografia lui, căci DA, Edgar are „the x factor” și cred că nu va mai rămâne mult timp în eșalonul doi, mai ales că anul acesta are trei premiere, iar în 2017 îl va juca pe Pablo Escobar în filmul omonim al lui Antoine Fuqua, unde îl va avea partener pe John Leguizamo. Prin toamnă anul acesta o să îl vedem în The Girl on The Train alături de Emily Blunt, Jared Leto și Chris Evans, apoi mai are în program Hands of Stone cu Robert DeNiro, John Turturro și Ellen Barkin, și, în sfârșit-va mai bifa și Gold, în compania lui Matthew McConaughey si Bryce Dallas Howard. Așa că mă pregătesc deja pentru niste vizionări grozave și sper că predicțiile mele în ceea ce-l privește pe Edgar Ramirez să fie- ca întotdeauna – exacte!! Ce să fac, așa sunt eu…prezicătoare!

Vă dau deci azimut la Point Break – un action cu adrenalina la purtător, distribuit în România de RoImage 2000.

Regizor: Ericson Core

Scenariu: Kurt Wimmer, Rick King, W. Peter Iliff

Cu: Édgar Ramírez, Luke Bracey, Ray Winstone, Teresa Palmer, Matias Varela, Clemens Schick, Tobias Santelmann

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s