Îţi facem părul măciucă?

Goosebumps - digital poster

Să fie clar de la început: dacă ai peste 14 ani nu vei avea nici un fel de fior, nu ţi se va face pielea de găină (sau după caz, de cocoş). Mai degrabă, vorba lui J Lo din timpul jurizării la American Idol, ai parte de goosies, doar dacă ai până în 7 ani şi atunci întreaga realizare cinematografică are sens. Aşa cum există rating de la ce vârstă se poate urmări un film , ar trebui să existe şi avertizări de genul: dacă ai până în şapte ani te vei distra de minune.

goosebumps-02-600x350Robert Lawrence Stine este un scriitor american de literatură horror, cunoscut în primul rând pentru seria de nuvele- Goosebumps- dar şi pentru seriile Fear Street sau The Nightmare Room. El scrie dedicat: ori pentru copii de vârstă şcolară ori pentru adolescenţi şi este supranumit ”Stephen King al literaturii pentru copii”. E puţin cam mult , zic eu, pentru că zecile de cărţi vor fi (şi au fost) folosite eventual pentru seriale dedicate canalelor de televiziune pentru copii şi mai puţin pentru realizarea unor filme despre care să se vorbească mult timp de la apariţia lor.

goosebumps.0.0În schimb acest film intră la categoria filme de groază pentru copii, pentru că exisă de zeci de ani şi această categorie, mizându-se pe faptul că unii omuleţi ajung să îndrăgească filmele înfricoşătoare la care sunt duşi cu bună ştiinţă de părinţii lor. Foarte importantă este alegerea filmelor potrivite fiecărei vârste şi a mesajelor transmise.

goosebumps-1200x630Apreciez faptul că Rob Letterman (Shark Tale, Monsters vs. Aliens, Gulliver’s Travels) foloseşte exact acel gen de prezentare a sperieturilor pe bază de jeleu, de monştri blănoşi, pitici de grădină, insectă uriaşă, oameni invizibili sau înviaţi din morţi, extratereştri, vârcolaci şi nu pe amputări, răstigniri,decapitări, omoruri şi băi de sânge! Ca şi în desenele animate vechi, din perioada Disney, Warner Brothers, Hanna şi Barbera sau Marvel, personajele nu mor nici când sunt lovite, atacate şi nici chiar când sunt turtite. Victimele îngheaţă, rămân captive în oareşce capcane sau dispar.Nimeni nu pare că e într-un real pericol şi creaturile sunt cam prostovane şi nu foarte înspăimântătoare. Moartea nu e prezentă nici măcar în versiunea cu coasă, iar trezirea din coşmar în acest film reprezintă închiderea arătărilor în cartea din care au ieşit.

Coloana sonoră este realizată de Danny Elfman, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori de muzică de film, care ajută foarte mult la crearea şi derularea în viteză a acestui delirant roller coaster de dihănii.

Slappy in Columbia Pictures' "Goosebumps," starring Jack Black.

Jack Black joacă rolul scriitorului R. L. Stine, dar dă şi vocea pentru două dintre creaţiile sale malefice, Slappy şi Invisible Boy. Deşi el este vedeta, în acest caz e eclipsat de cei doi actori tineri, în vârstă de 18 ani- Dylan Minnette, care este şi un talentat muzician şi Odeya Rush, din The Giver- care sunt naturali, frumuşei, delicaţi, hazlii şi încrezători în talentele lor actoriceşti. Defectul cel mai mare al acestei producţii este neexploatarea potenţialului unor actori buni pentru comedie, cum sunt Jillian Bell ,Timothy Simons, Ken Marino şi chiar a lui Jack Black, puţin stingher în rol de tată scriitor.

Aşadar un film umoristic, jucat cu ceva fior, dar plin de umanitate, în ciuda prezenţei unui număr atât de mare de hidoşenii (cine a numărat a ajuns la 27 de creaturi).

Regizor: Rob Letterman

Scenariu: Darren Lemke, Scott, Larry Karaszewski, R.L. Stine

Cu: Jack Black, Dylan Minnette, Odeya Rush, Amy Ryan, Jillian Bell ,Timothy Simons, Ken Marino, Halston Sage, Ryan Lee, E. Roger Mitchell, Jared Sandler, Amanda Lund

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s