masaan_prov.inddNu resping nici o formă de artă, oricărei culturi ar aparține, dar filmele indiene nu sunt în eșalonul superior al preferințelor mele cinefile. Așa că am avut reticențe față de vizionarea acestei pelicule, motivându-mă mai degraba curiozitatea de a vedea o productie dublu premiată la Cannes, cu Prix de l’Avenir conferit tinerelor speranțe, și Premiul FIPRESCI acordat de către critici. Dincolo de preconceptii (de care nu sunt mandra!), am avut bucuria să descopăr însă o dramă autentică, născută la impactul dintre tradiția unei Indii încremenite în timp, cu modernitatea și mentalitatea de sorginte occidentală.

richa-chadda-masaanFără emfaza ditirambică bollywoodiană, fără retorica aceasta obositoare și agasantă, filmul lui Neeraj Ghaywan are și culoarea locală a orașului Benares cu Gangele lui sfânt, și o împletitură alambicată a unor povești de dragoste, dar și o privire critică asupra stratificării sociale în caste. Scenariul foarte frumos construit te conduce în această lume în care drama se construiește pe relatii interzise pe care însă iubirea le ignoră, deznodământul acestei ieșiri din normă fiind dur, cu consecințe îngrozitoare. Asistăm pe parcursul celor 103 minute la dispariția a câte o parte a celor două cupluri, cel rămas luptându-se să-și înțeleagă soarta și să proceseze durerea de a-şi fi pierdut perechea. Uimește însă decența și  felul interiorizat în care personajele își trăiesc dramele lăuntrice, doar arareori exteriorizate, dar și abordarea oarecum resemnată a vieții care trebuie trăită și acceptată așa cum e. Finalul acordă o speranță, și deși nu îl putem numi chiar happy ending nu exclude alte începuturi, sub alte auspicii, poate chiar unele fericite.

masaan-cannes-film-festivalȘocant în scenele care înfățișează crematoriul artizanal- în fapt o afacere de familie- cu trupuri ce ard pe rugurile de pe malul Gangelui, naiv în scenele de iubire ale celor două cupluri de îndrăgostiți, dur în părțile în care descoperim corupția sistemului și revoltător în acelea care portretizează mizeria umană, acest film cucerește și impresionează într-un mod direct, livrând o emoție autentică.

Masaan are momente de un dramatism tulburător, dar și unele de o ingenuitate absolută, în această simplitate stând farmecul particular dar distinct al scenariului. Imaginile și coloana sonoră sunt de excepție, finalul lăsându-ne impresionați în același fel și cu aceleași mijloace în care o fac producțiile hollywoodiene, față de care povestea hindusă nu este cu nimic mai prejos.

Nu știu dacă pelicula va rula în cinematografele din Romania, dar ar merita poate mult mai mult interesul publicului decât unele dintre filmele cu pretenții și marchetizare “artistică” de peste ocean. Așa că vă sfătuiesc să lăsați deoparte toate preconcepțiile și să nu ratați, dacă aveți ocazia- vizionarea acestui film care o să vă aducă satisfacții cu autenticitatea și puritatea lui indiană.

Regizor: Neeraj Ghaywan

Scenariu: Varun Grover

Cu: Richa Chadda, Sanjay Mishra, Vicky Kausha, Vinit Kumar, Pankaj Tripathy, Nikhil Sahni, Bhagwan Tiwari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s