Everest
Am vizionat acest film pe care îl anticipam și pe care îl trecusem deja pe lista acelora care nu trebuie ratate în această toamnă și –sincer- am primit mai mult decât mă așteptam.

În primul rând am avut bucuria să partajăm această vizionare cu un invitat deosebit, alpinistul Alex Găvan, care ne-a decodat puțin din ce înseamnă alpinismul în plan spiritual și fizic, cum poți face față provocărilor muntelui și cât de improprie e exprimarea clasică “a cuceri un vârf”, mărturisind că în proporție de 70% ceea ce vedem în film este autentic.

1998-3 Everest North Face and Rongbuk MonasteryÎn al doilea rând, după ce am văzut documentarul realizat în 1998 (povestit de Liam Neeson) pe vremea când formatul IMAX era destinat mai mult documentarelor de scurt metraj, îmi spuneam: oare ce îi va aduce islandezul Baltasar Kormákur (2 Guns, Contraband) acestei povești reale? Ei bine, renumitul explorator şi regizor, David Breashears, recompensat cu 4 premii Emmy pentru documentarele despre Everest a fost consultant pentru acest film despre un eveniment petrecut pe cel mai înalt munte din lume. Și rezultatul este unul care îți taie respirația la propriu!

Everest1Când spui Everest, accesezi instant o limită cuprinsă în chiar înțelesul acestui nume, dar și un test intrinsec acestei limite. Îți vin în gând încercările, reușitele și eșecurile celor care au dorit această provocare și chiar fără să știi prea multe despre alpinism (sau aproape nimic!) te descoperi spectator, admirator și fan al oamenilor adevărați care încearcă să împingă imposibilul înspre realitate. Așa că nu se poate să nu te impresioneze povestea simplă spusă cu mijloace stilistice puține cu care regizorul Baltasar Kormákur, islandezul care joacă, scrie, regizează și produce de prin 1996, alege să ne propună o pelicula nouă (pe lângă cele 40 existente!) având drept personaj principal Everestul! Filmările au avut loc atât în Nepal, cât și în Italia si, deși n-ar părea, s-au desfasurat și în studio. Deși povestea a fost tratată pe larg în cartea lui Jon Krakauer (Into Thin Air), jurnalist care a făcut parte din expediția care s-a încheiat tragic în mai 1996, adaptarea filmului a fost realizată pe baza mai multor scrieri legate de această expediție și atent puse în scenariu de către William Nicholson și Simon Beaufoy.

everest-movie-iamgeAi zice că e într-atât de greu să reușească, încât nu prea are șanse! Și totusi filmul curge cu un firesc și un realism de docu-dramă, natura te cuprinde și te trezești părtaș la  escaladă (mai ales, datorită filmării în 3D), suferi, trăiești, ești acolo de parcă ar fi aievea. Imaginile sunt fabuloase, scriptul de o simplitate dezarmantă nu e păgubit de cele câteva truisme, dialogurile sunt de un realism ce nu devine steril, iar jocul actorilor…fără cusur! Fiecare membru al distribuției, de la Jake Gyllenhaal, Keira Knightley, Josh Brolin și Robin Wright, la Sam Worthington din Avatar sau Emily Watson, una dintre actrițele preferate ale lui Lars von Trier, toți fac niște roluri de excepție, sub bagheta regizorală a lui Baltasar Kormákur. Trebuie să îl amintesc și pe directorul de imagine Salvatore Totino (Codul lui Da Vinci, Cinderella Man, Frost/Nixon) care prin realizările din acest film ridică șansele de nominalizare ale peliculei la premiile Oscar din 2016.

everest-sunrise-pointofgeeksEverest este un film despre supraviețuire, în aceeași măsură în care este și unul despre credința fiecăruia în ceva care îl poate salva sau duce la pierzanie. Este despre asumare, despre altruism și curaj, și în cea mai mare măsură despre neputință. Personal cred că această neputință de a face ceva pentru tine sau pentru altul, de a asista la sfârșitul tău sau al altcuiva într-o situație extremă – fără putința de schimba deznodământul iminent,  este pedala cea mai dramatică a acestei pelicule. Dacă  mai adăugăm și alegerile (pe care le putem  face doar exercitându-ne liberul arbitru) realizăm că este unul dintre cele mai intense filme de gen, cu atât mai mult cu cât pleacă de la un caz real.

Intensă, reală și plină de profunzime, aceasă dramă vă va impresiona, experiența împărtășită fiind una absolut notabilă, așa că vă recomand să vă rezervați timp și bilete pentru Everest, filmul distribuit în Romania de Roimage 2000

Regizor: Baltasar Kormákur

Scenariu: William Nicholson, Simon Beaufoy

Cu: Jason Clarke, Emily Watson, Sam Worthington, Keira Knightley, Elizabeth Debicki, Josh Brolin, Jake Gyllenhaal, Robin Wright, Ingvar Eggert Sigurðsson, Ang Phula Sherpa, Thomas M. Wright, Tom Goodman-Hill, Chris Reilly, John Hawkes, Naoko Mori, Michael Kelly

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s