Afis_Southpaw - Lovitura de stangaDupă ce anul trecut aproape pe vremea asta ne oferea Equalizer, iată-l pe Antoine Fuqua (da, tot acela căruia îi datorăm, printre altele şi Training Day) reeditând performanţa de a regiza un film provocator, visceral şi intens, cu o distribuţie valoroasă şi un rol principal care îi prilejuieste lui Jake Gyllenhaal o ieşire la rampă care va capta neîndoielnic atenţia, şi –poate- şi câştigarea unor premii. Căci este uimitor ca Billy Hope, un pugilist crescut în sistemul instituţional, care îşi realizează visul vieţii dobândind tot ce şi-ar putea dori un om: o familie minunată, succes, bani, recunoaştere . Dar cum viaţa nu e dreaptă, hazardul năruie totul într-o clipă, şi el trebuie să lupte de această dată cu adversari mult mai de temut: legislaţia privind protecţia copilului, sistemul judiciar american, durera şi pierderea, teama, furia , neîncrederea.

southpaw-2-weinsteinAlături de el o revedem cu mare plăcere pe Rachel McAdams, frumoasă într-un mod special, talentată şi interesantă în orice film- aici soţia protagonistului şi femeia vieţii lui, cu care împarte nu doar iubirea, dar şi aceeaşi poveste tristă de viaţă. Cât despre Forest Whitaker- salut pur şi simplu cu o ridicare de pălărie prezenţa lui în rolul antrenorului care îi dă o şansă pugilistului decăzut, şi vede în el –dincolo de aparenţe- potenţialul şi sufletul zdrobit care luptă să păstreze ce i-a mai rămas: copilul. Meritorie prestaţia lui Forest, care confirmă încă o dată excepţionalul lui talent şi reintrarea în circuitul marelui ecran după o perioadă în care a jucat mai mult în seriale.

SOUTHPAW

mgid-uma-image-mtvÎi mai vedem în roluri de mică întindere şi pe 50 Cent şi Rita Ora- care în cele câteva replici de soţie drogată de mafiot, pare să aibă potenţial actoricesc.

Scenariul debutează interesant, punctând circumstanţe de viaţă, replici cu tâlc, oameni, şi pare să meargă pe un drum care să delimiteze filmul de o producţie comună cu şi despre box, mixând puţină dramă cu scene dure, puţin sport cu suspans. Din păcate finalul nu mai este atât de fresh, reducând mult din valoarea peliculei şi anulând parţial parcursul inovativ iniţial al scriptului lui Kurt Sutter, aflat la primul lui scenariu de film artistic, el scriind numai scenarii de seriale, Sons of Anarchy sau The Shield.

southpaw-jake-gyllenhaal-50-centCu toate astea Jake Gyllenhaal – într-o formă fizică excepţională, trage filmul ca un motor de mare putere, performanţa lui- şi subtilă (ticuri, feţe, grimase ) şi intensă psihologic şi emoţional, făcându-ne să ne gândim că mai are multe de spus ca actor şi că odată cu maturizarea va creşte valoric, va evolua către eşalonul întâi al cinematografiei. Şi dacă ne gândim la felul în care a strălucit alături de nepreţuitul Heath Ledger în Brokeback  Mountain în 2005, apoi în Zodiac doi ani mai târziu şi pe rând în Prince of Persia, Love and Other Drugs sau mai recentul Nightcrawler, devine clar că este unul dintre cei mai de perspectivă actori ai generaţiei lui.

Coloana sonoră are o tristă poveste: Antoine Fuqua a dorit ca James Horner să fie cel răspunzător de soundtrack, dar din păcate bugetul restrâns al producţiei nu i-a permis să-l plătească! În schimb Horner, cucerit de idea filmului, a acceptat să compună “on the house”. Din păcate a fost ultima realizare muzicală, deoarece artistul de două ori câştigător al premiului Oscar, care a devenit foarte cunoscut în întreaga lume pentru coloanele sonore a marilor succese hollywoodiene din ultimii 15 ani: Titanic, Troy, A Beautiful Mind, Avatar, Apollo 13,Field of Dreams sau Braveheart, s-a stins în luna iunie anul acesta, în urma unui accident de avion.

Stilul fără echivoc , uneori dur în care Antoine Fuqua conduce scenariul, dar şi tensiunea intrinsecă a peliculei, sunt în măsură să ne facă să trecem cu vederea clişeele sau unele dialoguri inconsistente şi ne lasă bucuria de a urmări prestaţia unor actori de talent care se dăruiesc total, făcându-ne părtaşi la emoţia şi măiestria lor.

Regizor: Antoine Fuqua

Scenariu: Kurt Sutter

Cu: Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Forest Whitaker, Oona Laurence, 50 Cent, Rita Ora, Skylan Brooks, Naomie Harris, Miguel Gomez

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s