Am spus de câte ori am avut ocazia că frumuseţea este mult mai mult decât ceea ce vezi, iar pentru mine Helen Mirren este şi va rămâne un model. Şi nici măcar nu ştii de unde vine farmecul ei subtil care te subjugă definitiv! Poate dintr-o nobleţe înnăscută, din talentul infinit care o face să strălucească în orice rol, din abilitatea rară de a te conduce în interiorul emoţiilor sau poate e acel “Je ne sais quoi” care deşi este de nedefinit, cuprinde totul!
Aşa că trebuie să spun că aşteptam Femeia în aur, deşi eram aproape sigură că o să mă impresioneze acut, aşa cum se întâmplă ori de câte ori subiectul are de-a face cu injustiţia, crimele odioase pe care le-a îndurat omenirea, regimurile demente care au ucis, înjosit, prădat şi mutilat!
Woman in Gold porneşte de la o poveste reală, cruciada Mariei Altmann de a recupera moştenirea familiei- celebrul portret al mătuşii ei realizat de Gustav Klimt, pe care împreună cu alte lucrări ale artistului şi le însuşiseră abuziv naziştii.
Filmul are o cadenţă emoţională aparte, relaţiile dintre personaje evoluând într-o dinamică cel puţin captivantă, povestea devenind o adevarată cruciadă împotriva birocraţiei, sistemului şi politicianismului, pentru recuperarea unei identităţi culturale, naţionale şi personale, iar regizorul Simon Curtis (My Week With Marilyn) ţine în mână scenariul cu fermitate, dirijându-l cu acurateţe. Filmul ţese prin flash-back-uri atmosfera de poveste a Vienei antebelice şi o mixează cu perioada invaziei naziste, într-un carusel al trăirilor personajului central care –în interpretarea britanicei Helen Mirren este antologic, aşa că îmi permit să o văd nominalizată la Oscarurile de anul viitor.
Acţiunea peliculei este într-un crescendo temperat, dar care te captivează fără scăpare şi te conduce- ca într-un policier- către deznodământ, unul în care nu credeam, dată fiind diferenţa de calibru a părţilor beligerante: pe de o parte o doamnă în vârstă, evreică refugiată în State şi un avocat începător, dar tenace- de cealaltă parte statul austriac pentru care portretul Adelei Bloch Bauer devenise Femeia în aur, un simbol naţional , în acelaşi mod în care Mona Lisa este pentru Franţa şi francezi.
Alături de Hellen Mirren, personajul tânărului avocat jucat de Ryan Reynolds păleşte puţin- deşi reuşeşte până în final să îi dea in mod elegant replica, cealaltă prezenţă notabilă fiind însă Tatiana Maslany (vedeta din serialul Orphan Black), care dă viaţă Mariei tinere cu o naturaleţe si o intensitate care o detaşează din pluton. Un rol bun , în ciuda faptului că e redus ca întindere- face şi Daniel Brühl, spaniolul deosebit de interesant pe care l-am văzut şi în A Most Wanted Man, Rush sau Inglorious Basterds. Cât despre Charles Dance- această prezenţă regală copleşitoare de fiecare dată- nu mai am de adaugat decât că anul acesta am fost încântată să îl văd în Child 44 sau Imitation Game şi abia aştept să îi urmăresc partitura ca regele Charles al II-lea, din Michiel de Ruyter care trebuie să apară. O mai vedem şi pe Elizabeth McGovern (soţia regizorului acestui film), tulburătoarea Deborah Gelly din Once Upon a Time in America din 1984 al lui Sergio Leone- aici înghesuind imensul ei talent într-un personaj abia vizibil. Ca un fulger apare şi Moritz Bleibtreu, un actor de origine germană, dar care joacă şi în producţii internaţionale (recent în The Cut, filmul lui Fatih Akin) aici jucându-l pe Gustav Klimt.
Coloana sonoră deosebită a filmului completează această dramă şi reprezintă colaborarea dintre Martin Phipps (Brighton Rock, Harry Brown) – finul întemeietorului muzicii clasice contemporane britanice, Benjamin Britten şi compozitorul şi producătorul german Hans Zimmer (The Dark Knight, Gladiator, Inception, Black Hawk Down, The Lion King, Interstellar)
Oricum, nu se întâmplă de multe ori ca după 109 minute să resimţi un gol atunci când începe să curgă genericul de final, semn că filmul te-a emoţionat, te-a captivat şi ţi-ai fi dorit să nu se termine! Aşa că nu pot decât să vă urez să ajungeţi cât mai curând în sala de cinema pentru o vizionare impresionantă!Mulţumim Forum Film România!
Regizor: Simon Curtis
Scenariu: Alexi Kaye Campbell, E. Randol Schoenberg, Maria Altmann
Cu: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Tatiana Maslany, Antje Traue, Moritz Bleibtreu, Elizabeth McGovern, Charles Dance, Frances Fisher
First off I want to say terrific blog! I had a
quick question that I’d like to ask if you do not mind.
I was interested to find out how you center yourself and clear your
head prior to writing. I have had difficulty clearing my thoughts in getting my ideas out there.
I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted
simply just trying to figure out how to begin.
Any ideas or hints? Cheers!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aw, this was a very nice post. Taking the time and
actual effort to make a great article… but
what can I say… I hesitate a lot and never manage
to get anything done.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Hello my family member! I want to say that this article is amazing, great written and
include almost all vital infos. I’d like to peer more posts like this .
ApreciazăApreciat de 1 persoană