Cobbler poster

Filmul lui Thomas McCarthy , o comedie fantastică având accente dramatice, este mai degrabă o fabulă despre o Americă rapace care încearcă să depersonalizeze și să șteargă individualitățile și despre aventura unui om ajuns la maturitate fără a-și fi descoperit menirea și fără să fi apucat să trăiască de fapt o viață adevărată. În povestea banală a unui cizmar care moștenește afacerea de trei generații a familiei este introdus un artefact magic – o mașină de cusut tălpi- care este factorul ce dezlănțuie acțiunea: toți pantofii cusuți cu ea au puterea de a-l tranforma pe cel care îi încalță în proprietarul lor, schimbarea instantanee de fizionomie fiind și sursa comicului și aceea a dimensiunii filosofice a filmului. Dincolo de a fi cea mai nouă producție a lui Tom McCarthy (mai mult actor decât regizor dacă ne uităm pe filmografia lui în care a bifat Conspiracy Theory, Syriana, Meet The Parents sau Good Night and Good Luck!), acest The Cobbler este un alt film cu Adam Sandler, un actor nu tocmai iubit, pe care l-am valorizat mai rar în roluri bune cum au fost cele din Spanglish, Click sau Anger Management și care îndeobște are un anumit gen de personaj din care nu prea iese. Și în filmul cu cizmarii tot în zona aceea stilistica țintește: un gen de tontălău nehotărât- dar cinstit, fără aplomb -dar cu imaginație, așa că nu ne așteptam la cine știe ce adeziuni ale publicului și criticii.

Cobbler Steve Buscemi THE COBBLERdustin hoffman

Nici prezența lui Dustin Hoffman și a lui Steve Buscemi, nici aceea a superbei Ellen Barkin, căreia nici în gând nu-i dai cei 60 de ani- nu reușesc să umple găurile unui scenariu inconsistent pe alocuri, care are un final apoteotic ce face trimitere la așa numitele bresle de tip masonic, încă active- ni se suflă- și conservate în underground !!! V-ați fi așteptat la așa ceva? Eu una –sub nici o formă, așa că –iată!- filmul beneficiază și de elementul surpriză.

Nu spun că este total lipsit de virtuți, dar nu e genul meu, așa că îi invit pe cei ce-l îndrăgesc pe Adam Sandler, sau își doresc o “lectura cinematografică” lejeră și fără probleme de înțelegere și interpretare, să meargă la The Cobbler, producție distribuită în România de Ro Image 2000 și Prorom.

Regizor: Thomas McCarthy

Scenariu: Thomas McCarthy, Paul Sado

Cu: Dan Stevens, Adam Sandler, Steve Buscemi, Ellen Barkin, Dustin Hoffman, Dascha Polanco, Elena Kampouris, Jared Sandler

Comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s