Regizorul în vârstă de 41 de ani – Jaume Collet-Serra – a început să stea în spatele camerei de la House Of Wax, de acum 10 ani ( revăzut recent la TV 1000), dar pasiunea pentru Liam Neeson i s-a declanșat din 2011 odată cu Unknown, s-a dezvoltat anul trecut cu Non Stop și crește anul acesta cu Run All Night. Și nu a fost de ajuns să îl distribuie pe cunoscutul actor irlandez (care în acest film are tatuat pe brațul stâng Eire) pentru că l-a convocat și pe Ed Harris, un actor nominalizat de 4 ori la Oscar (dacă pentru faptul că nu a câștigat nimic după rolurile din Apollo 13 și The Truman Show n-am suferit, am oftat cu părere de rău pentru cele din The Hours și Pollock, primul film regizat de către Edward Allen Harris.
Secvențele din acest film de acțiune în care joacă cei doi domni peste 60 de ani sunt cele mai intense! Pe lângă acești impresionanți actori au mai fost invitați: Vincent D’Onofrio (un actor cu valențe interpretative excepționale) și Bruce McGill (specializat în roluri de nișă) din vechea gardă și mai tinerii Joel Kinnaman ( Robocop-ul de anul trecut și cunoscut din serialul The Killing) și Boyd Holbrook (foarte ocupat anul trecut cu Gone Girl, A Walk Among the Tombstones și The Skeleton Twins).
O bilă albă pentru Collet-Serra este alegerea de a trimite camera de filmat cu mare viteză ca printr-o lunetă, prin uși sau ferestre, pentru a face legătura dintre scene și pentru a da dinamism acțiunii. Brian Heller (care are în palmares Good Will Hunting, The Love Letter, Dumb and Dumber, GI Jane, Anger Management sau Signs) este directorul de imagine care și-a făcut practica ani de zile în New York și a fost alegerea perfectă pentru un film a cărui acțiune se desfășoară în faimosul oraș, deși în scenariul lui Brad Ingelsby, inițial era vizată Philadelphia natală. Tehnica de filmare a regizorului este una complexă ținând cont de trecerile de la scenele de urmărire cu mașini din Brooklyn, la cele de parkour sau la defluirea de pe Madison Square Garden de la meciul celor de la Rangers cu Devils. În plus am admirat felul în care regizorul creează scene intense, dar și pline de emoție, având tot pachetul la dispoziție: actori buni, echipă de profesioniști și un scenariu ordonat, chiar dacă el, ca și filmul, nu aduce nimic nou.
Înțeleaptă și decizia de a-l include în rolul unui asasin profesionist pe rapperul Lonnie Rashid Lynn, mai cunoscut sub numele de Common, care s-a achitat foarte bine de îndatoririle de pro killer care l-ar ucide și gratis pe americano-irlandezul Jimmy Conlon (Liam Neeson). Common a și jucat anul trecut în Selma (care îl are în prim plan pe Martin Luther King și marșurile pentru drepturile omului din 1965), iar John Legend a colaborat cu el pe melodia ‘Glory’, care a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului și a câștigat Oscarul pentru cea mai buna piesă.
Totul din povestea filmului orbitează în jurul lui Liam Neeson, absolut totul: ceilalți actori, atmosfera de noapte, glumele de bar! Până la urmă ”fundația” acestei construcții cinematografice o reprezintă personajul obosit și chinuit de fantomele trecutului, dar care își apără eroic singurul băiat, pe care l-a părăsit pentru a-l feri de lumea periculoasă în care trăia. Și ceea ce îl deosebește de rolul din Taken, este felul în care e construit personajul lui Neeson: nu mai este un invincibil, a făcut multe greșeli și fapte condamnabile, iar reacțiile lui sunt mult mai aproape de realitate, fără a fi trase de păr sau să frizeze ridicolul.
Există și o apariție pasageră a lui Nick Nolte, nespecificat în distribuție, care ar fi putut schimba cursul acțiunii, dar care a fost scurtată drastic la montajul final.
Ce trebuie să ne intre foarte bine în cap, după multiplele roluri ale irlandezului, este acest mesaj: don’t mess with Liam, că bine nu o să vă meargă!
Regia: Jaume Collet-Serra
Scenariu: Brad Ingelsby
Cu: Liam Neeson, Genesis Rodriguez, Joel Kinnaman, Vincent D’Onofrio, Boyd Holbrook, Ed Harris, Bruce McGill, Common, Holt McCallany