alt-love-building-495217l

În weekendul trecut am avut parte de o experiență inedită.Într-atât de specială a fost, încât aș spune că am trăit un experiment sui generis, ca participanți la prima vizionare cu public a filmului Alt Love Building, care ne-a azvârlit nu doar în decorul și locul filmărilor, dar ne-a dat șansa să și jucăm o scenă din film, devenind practic parte din aventura creatoare a acestei pelicule. Și așa implicați -deci subiectivi- am văzut un film în care s-a investit mult suflet, cu un scenariu care reiterează mult din precedentul, dar care acum este mai matur, deși a debarcat nebunia aia frumoasă, efervescentă și o parte din prospețimea din Love Building. În primul rând mi s-a părut interesantă modalitatea în care povestea se dezvaluie secvențial (ca în peliculele experimentale) dialogul bine susținut care este sursa comicului de limbaj și tipologia personajelor, într-atât de variată încât să nu fie monotone, într-atât de complexă încât să nu devină un element superfluu.

altlove

Poate o sondare mai aplicată la nivelul personajelor ar fi adus un plus și ar fi diversificat emotia, dar cu siguranță asta a fost opțiunea Iuliei Rugină, deopotrivă regizoare și co-scenaristă, dupa cum tot ea a ales lipsa fundalului sonor (și aici mă refer la muzica de suținere din spatele scenelor cheie) și laitmotivul apariției Roxanei, întotdeauna pe slow motion și pe fundal sonor, care devine ușor iritant, repetat fiind în aceiași parametri.

Prezența lui Ben Cross electrizează pur și simplu, vocea, dicția, frazarea fiind demne de Oscar, participarea lui la acest film fiind un argument că pelicula nu este cu nimic mai prejos decât multe producții de la Hollywood, și o să placă publicului – nu pentru că dă vreun fel de soluții pentru rezolvarea problemelor de cuplu , ci pentru că pune probleme și te face să te gândești la comunicarea cu celălalt și -poate – îți dă șansa să îți reevaluezi propriile raporturi, legături, conexiuni.

Alt-Love-Building-cu-Dragos-Bucur

Acum 12 ani am ascultat o reușită din punct de vedere muzical a celor de la Iris, care au înregistrat o piesă clasică – Lady In Black –  alături de cei care au facut-o cunoscută în întreaga lume, Uriah Heep. Spun reușită, pentru că versurile erau cântate în două limbi – engleză și română. Senzația de atunci o pot descrie astfel: excelent începută piesa de Cristi Minculescu (fără doar și poate, una dintre marile voci rock românești), dar când intra vocalistul  Bernie Shaw, melodia se deschidea și se umplea de forță, claritate și bucurie! Exact acelasi lucru l-am simțit la intrarea pe scenă a lui Ben Cross! Cei 3 actori, Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur şi Dorian Boguţa, care pot spune cu mâna pe inimă că sunt la fel de valoroși ca Zach Galifianakis, Bradley Cooper și Ed Helms (e prima comparație care-mi vine acum în minte, gândindu-mă la o treime actoricească) s-au achitat exemplar, dar când a intrat Ben Cross în cadru ( fără să folosească alt microfon, doar altă limbă- conteaza mult și acest aspect, altă atitudine, altă ținută, alt licăr în ochi) s-a luminat scena  și a molipsit și actorii care erau în jurul lui!

altlove1

Până la urmă – dincolo de dilemele, luptele interioare sau stratagemele fiecărui personaj față de partener, este vorba și despre dinamica axei de putere într-un cuplu, iar exercitiile pe care le propun cei trei psihologi și colaboratorii lor au darul de a exalta puțin spiritual ludic în dorința de a repoziționa relația și a face asperitățile  suportabile. În film toată lumea are probleme – pentru că tocmai de asta au venit la terapie de cuplu; paradoxul este că terapeuții par să exceleze la capitolul “probleme”, ale lor  clasându-se cu brio pe primele locuri într-o ierarhie de gen. Avem însă și termenul de comparație: cuplul venit nu la terapie, ci în concediu,  care este perfect calibrat și care participă conștiincios la exerciții, dar cu  mirarea și ingenuitatea celor care nu înțeleg pe deplin la ce folosesc ele.

Tot vizionarea filmului acestuia mi-a prilejuit bucuria că școala de cinema din Romania nu e definitiv pierdută! Că sunt șanse mai mari decât în alte domenii să continuăm să dăm valori. Și asta o spune cineva care are încă aceeași reținere        față de filmele românești, care se “construiesc” ca și autostrăzile patriei. Încet, pe relații, cu parti pris-uri, cu fixații bolnăvicioase ori asupra a ceea ce era, ori asupra a ceea ce este. Fără ca acest film să fie o capodoperă, a reușit să îmi smulgă râsete, să mă amuze, să uit că e film românesc, să nu ies în fugă și bodogonănind din sală și să-mi facă plăcere să stau de vorbă cu actorii, regizorii și scenariștii- în cel mai degajat mod cu putință. Atâta timp cât actorul roman își va dori să fie actor de film cu  vocația la purtător, fără să fie teatral sau declamativ – va fi bine. Nu e ușor să joci în filme, așa cum nu e ușor sa fii om de radio…dacă nu ești dăruit pentru această profesie. Și dacă vei iubi cu adevarat ceea ce faci, vor veni și spectatorii în sălile de cinematograf, și satisfacțiile profesionale (materiale și spirituale), vor exista și bugete de film, pentru că va exista interes pentru producțiile autohtone. Deci: bravo www.actoriedefilm.ro!

All in all , Alt Love Building este un film care, sub aparența comediei, aduce în prim plan problematica acută a  cuplurilor dizarmonice, terapia nefiind  panaceul lor, ci direcția către o eventuală “vindecare”, medicamentele fiind: sinceritatea, răbdarea, atenția și respectul reciproc. Vă recomand cu caldură Alt Love Building, un film al cărui promoter în Romania este Freeman Entertainment – cea mai inventivă și dinamică echipă de distribuție de film.

Regia: Iulia Rugină

Scenariu: Oana Agopian, Iulia Rugină, Oana Răsuceanu

Cu: Dorian Boguța, Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol, Ben Cross

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s