Exclusive-St-Vincent-Poster

Bătrânețe…haine crețe (educația de acasă mă împiedică să citez exact vorbele din popor, dar si parafraza e de ajutor in crearea imaginii !!!)

Filmul de joi seară, St. Vincent, distribuit de Forum Film, a fost un debut regizoral pentru Theodore Melfi, care are ceva experiență în realizarea de spoturi comerciale și videoclipuri, dar și în filme independente și scurt metraje. Și de când am văzut trailer-ul mi-am zis: hopaaa, Murray vrea să joace ceva gen Jack Nicholson, neștiind la acea vreme, că la începutul pregărilor, în cărți era propus chiar actorul cu ochi de cobră ( bătrână, acum). Sunt bun pentru casting, nu-i așa? Dar, în 2012 Murray a semnat pentru rol si apoi au venit și restul: Melissa McCarthy, mama cu un copil adoptat, Chris O’Dowd, preotul catolic, de modă nouă, care m-a amuzat teribil ca manieră de predare și adresare în școală și Naomi Watts în rol de prostituată rusoaică (o adevărată doamnă a nopții). Dar un joc mai curat și mai sincer ca al puștiului debutant Jaeden Lieberher, rar am văzut. El polarizează toate personajele ( mamă, tată, profesor, coleg de școală, prostituată, asistentă, etc) și o face dezinvolt.

Naomi st_vincent_2014_movie-1920x1200

Mesajul filmului e până la urmă că primești ceea ce dai și că aparențele înșeală, dar și acela că mulți părinți își cocoloșesc odraslele prin excesivă grijă. Nu zice nimeni că ar trebui să parieze de la 8 ani, să cunoască ”doamnele noptii” și să bată barurile, dar grija exagerată față de copii poate avea drept consecință înfrânarea inițiativei și limitarea libertății de acțiune. Și unul dintre cele mai importante lucruri este echilibrul: copilul vrea și tată și mamă, iar cel mai mult își dorește să fie în siguranță, să nu se mai teamă.

St. Vincent mi-a mers la suflet atâta timp cât a funcționat pe tărâmul  comediei…Cum deraia ușor ușor spre dramă, cum scârțâia!Personajul lui Bill Murray are întodeauna replici caustice, chiar și atunci când e bolnav sau pe moarte, dar farmecul si catch-ul se pierd când o dă pe sentimentalisme.

Mi-e greu sa cataloghez filmul ăsta (care mi l-a dăruit pe Bill Murray într-un rol solid) pentru că  are neîndoielnic carențe sesizabile; dar în același timp este atât de fără ascunzișuri, atât de “la vedere” cu povestea lui aproape siropoasă ( fără să fie însă nici un moment grețoasă!) încât înclin să zic că este o încercare global reușită, iar la nivel individual regizoral- ca prima experiență-chiar mai mult decât atât! Pe ce mă bazez? Pe felul în care curge povestea, pe tipologia personajelor, pe jocul natural al unora și excelent al altora, pe simplitatea scenariului, pe umorul direct sau implicit, pe dialogul bine construit, pe curajul de a spune lucruri răs-spuse și a arata altele răs-văzute și nu doar atat.

Rămânem cu ceva după vizionarea lui St Vincent? Evident și nu sunt resentimente! Este mai degrabă o stare de iluminare, de bucurie , de participare la revelarea a ceea ce este cu adevarat un om-dincolo de aparențe.E puțin,e mult?…rămâne să judecați voi, și să găsiți oamenii cu aureolă care v-au marcat existența. Și dacă vă închipuiți că nu o să descoperiți niciunul…..vă sfătuiesc să vă uitați cu mai multă atenție în viața voastră !!!

Până la urmă care sunt calitățile unui sfânt?

Regizor: Theodore Melfi

Scenariu: Theodore Melfi

Cu: Bill Murray, Melissa McCarthy, Naomi Watts, Chris O’Dowd, Terrence Howard, Jaeden Lieberher, Donna Mitchell

Durata: 102 minute

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s