„Îl respect foarte mult pe Paddington… În Marea Britanie, e o adevărată instituţie.” (Stephen Fry)

paddington_bear_ver3De la început vă voi spune că filmul pentru copii – Paddington- este…nu o să vă vină să credeți…chiar pentru copii! Este o încântare pentru această parte a anului (când ba-i ploaie, ba-i zloată) să ai copilul ( copiii) lângă tine și să-l urmărești pe politicosul ursuleț din întunecatul Peru, amator de marmeladă (cu siguranță dacă i-ar fi dat cineva pe la bot magiunul de prune de la Topoloveni, s-ar fi mutat în întunecata Românie). Ursul antropoid s-a născut în 1958, atunci când scriitorul Michael Bond a zărit în ajunul Crăciunului, pe un raft al magazinului Selfridges, un ursuleț de pluș. Imaginea aceasta l-a urmărit obsedant și s-a materializat într-o succesiune de întâmplări ale ursulețului cu ochi rotunzi și pălărie cu boruri, iar cartea a fost tradusă în 40 de limbi și s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare.

Regia îi aparține lui Paul King, un scenarist britanic  care a realizat până acum Bunny and the Bull (2009) și The Mighty Boosh (2003) și care lucrează mai mult în teatru și televiziune. Ceea ce îl face pentru mine un film atrăgător este fără îndoială umorul britanic (asta m-a cucerit și la Monty Python), altoit pe creațiile vizuale marca Framestore, cel mai mare centru de post-producţie, efecte vizuale şi animaţie pentru publicitate, televiziune şi film din Europa. Voi aminti doar de personaje fantastice precum Dobby şi Hipogrifii din seria filmelor Harry Potter, ca să vă dați seama cum de împletitura de personaje reale cu ursul animat poate fi atât de naturală, încât după câteva minute să nu mai faci diferența între ce e real și ce e desenat.

Please look after this bear. Thank you

paddington-bear-and-the-toothbrushes Paddington2 paddington-bear

În distribuție sunt: Ben Whishaw (vocea lui Paddington) –  până în iunie actorul Colin Firth a fost vocea ursului, dar până la urmă a fost înlocuit cu Ben, Hugh Bonneville (Dl Brown) – cunoscut pentru rolul din serialul de televiziune Downton Abbey, Sally Hawkins (Dna Brown) – cea care a fost Poppy în  Happy-Go-Lucky, Nicole Kidman (Millicent) – un fel de Cruella De Vil moderna, Jim Broadbent (Dl Gruber), Julie Walters (Dna Bird)- o excelentă actriță care a debutat, alături de Michael Caine, în Educating Rita, Peter Capaldi (Dl Curry)- l-am remarcat în partea a treia a seriei Prime Suspect, Michael Gambon (vocea unchiului urs Pastuzo)- celebru pentru rolul profesorului Dumbledore  din seria „Harry Potter”, Imelda Staunton (vocea mătuşii ursoaice Lucy) – și ea cu legături în Harry Potter dar și Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic, Samuel Joslin (Jonathan Brown), Tim Downie (exploratorul mustăcios Montgomery Clyde)  şi Madeleine Harris ( junioara clanului Brown, Judy). Și muzical strălucește această producție, mai ales prin intervențiile unui trupe cubaneze, care apare ca și Scrat din Ice Age, în momentele cheie, ca un laitmotiv surprinzător și exotic într-o Londră cețoasă, ploioasă și rece.

Nu am râs foarte mult la acest film (cu siguranță cei mici vor fi mult mai amuzați), dar am rămas cu nostalgii și învățăminte, și cu gustul dulce al unei pelicule curate, frumoase , fără filozofii complicate, despre cum cineva care aparent este nepotrivit, altfel – poate coagula o familie ai cărei membri nu se înțeleg și îi poate reînvăța să fie veseli, iubitori, comunicativi, uniți. Și până la urmă poate fi la fel de bine vorba de un câine (Marmaduke, Buddy sau Beethoven), de un porcușor (Wilbur,Miss Piggy sau Babe), de un șoricel (ca în Stuart Little )…sau chiar de un copil care vede lumea dintr-o perspectivă diferită, cum sunt cei cu sindromul Down.

Regia: Paul King

Scenariu: Michael Bond

Cu: Ben Whishaw, Hugh Bonneville, Sally, Nicole, Jim Broadbent, Julie Walters, Peter Capaldi, Michael Gambon, Imelda Staunton, Samuel Joslin, Tim Downie, Madeleine Harris

Publicitate
Comentarii
  1. you are truly a excellent webmaster. The site loading
    velocity is amazing. It seems that you are doing any
    unique trick. Also, The contents are masterpiece.

    you’ve performed a excellent job in this topic!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s