The JudgeV-aţi întrebat vreodată ce anume ne mişcă la un film, altceva decât scenariul și jocul actorilor?  Eu tocmai am făcut-o zilele astea când am văzut  filmul  lui David Dobkin, deopotrivă scenaristul şi regizorul lui The Judge. Şi chiar dacă are doar 45 de ani, şi o experienţă relativ redusă în spatele camerei, el este un foarte talentat scenarist, dar şi producător, aşa că multilateralitatea asta i-a fost de mare folos. Să revenim la întrebare…Ce impresionează și exaltă, ce atinge şi face să vibreze sufletul, ce înduioşează şi revoltă într-un film? Este similitudinea cu fărâme sau felii din propriile noastre vieţi, cu oameni iubiţi sau detestaţi, cu întâmplări pe care le-am trăit înşine, cu situaţii şi conjuncturi care ne vorbesc despre lucruri general umane.

Şi eu am oftat la vederea lui the judge Palmer, amintindu-mi că am avut  însămi un general la fel de dur, de intransigent, dar drept, înrolat însă într-o altă armată decât cea a legii. Şi urmărindu-l pe Robert Duvall – inegalabil în acest rol care îi reconfirmă- dacă mai era nevoie!! – statura profesională colosală, am gândit şi eu la ce era dincolo de aparenţe, în strafundul fiinţei ce părea întotdeauna tăioasă, la căldura si incomensurabila duioşie cu care a ştiut să se apropie de nepoate.

Este revigorant felul în care Robert Downey jr continuă să mă uimească în acest rol dramatic  pentru care părăseşte vremelnic universul Marvel şi pe Sherlock Holmes, ca să ne dea un personaj de forță, dar în acelaşi timp vulnerabil, cu probleme de atitudine şi relaţii nerezolvate şi cu o aparentă nedorinţă de a mai avea contact cu familia şi cu oraşul în care crescuse. În fapt avocatul strălucit care devine – este o revanşă, iar sub rolul acesta de învingător cinic se ascunde drama unui adolescent rebel, care nu ştie şi nici nu vrea să comunice, să înţeleagă  şi care consideră că fuga este soluţia pentru uitare şi rezolvarea tuturor problemelor.

Filmul este foarte frumos condus- are umor cât trebuie într-o dramă de familie- are dialog bine construit, are personaje remarcabile, mister (cine e tatăl adolescentei întâlnite în bar? Sau ce s-a întâmplat în noaptea fatidică a accidentului  care a pus capăt carierei sportive a fratelui ?  sau cine e criminalul?), are flashbackuri şi inserturi de film pe 16 mm, simbolism vizual si introspecţie.

The Judge Farmiga THE JUDGEthe-judge-movie-poster-15

Iar alături de cei 2 Roberţi ( Downey şi Duvall ) avem alte nume sonore cu interpretări notabile: Vincent D’Onofrio în rolul lui Glen, fratele cel mare, Jeremy Strong ca Dale- fratele uşor retard şi cineast amator benign, Vera Farmiga- iubita din liceu şi nu în ultimul rând, Billy Bob Thorton care intră magistral în pielea lui  Dwight Dickham – avocatul acuzării în procesul judecătorului Palmer.

Poate că mulţi vor acuza acest film de prezenţa prea multor truisme, de clişee regizorale  sau de scenariu, dar nu vor putea nega parţile bune – după părerea mea mult mai numeroase- şi cu toate că povestea ar fi putut fi mai consistentă, are un nucleu viabil și puternic dramatic în relaţia celor doi –tată și fiu- legaţi și dezbinaţi de acelaşi mod intransigent de a-l privi și accepta pe celălalt, povestea lor de viaţă fiind general valabilă – şi, astfel, aproape de înţelegerea şi emoţia spectatorului. Dispariţia mamei – elementul de echilibru şi coagulant al familiei- pare iniţial să îi risipească iremediabil, ca pană la urmă să devină calea către reconciliere şi mai ales finalul deschis – care ridică filmul şi nu il azvârle în găleata banală a happy endurilor pentru gospodine.

Aşadar – un vot de încredere pentru The Judge – filmul care o să vă răscolească şi o să vă facă să aplaudaţi fără rezerve un regizor și câţiva actori de excepție, o producţie distribuită in România de Freeman Entertainment- şi pe care vă invit să o vedeţi în cinematografe.

Regia: David Dobkin

Scenariu: Nick Schenk, Bill Dubuque

Cu: Robert Downey, Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D’Onofrio, Dax Shepard, Jeremy Strong, Sarah Lancaster, Billy Bob Thornton

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s