ford-v-ferrari

Aproape n-aş şti să spun care este elementul principal care te ţine captiv la filmul acesta: povestea adevărată despre limitele interioare şi cele ale unui sistem, imaginile fabuloase, pasiunea unor oameni care au făcut istorie în cursele automobilistice, ritmul/sunetul trepidant al filmului care te „băga în scaun” ca şi când ai fi şi tu pe pista sau mereu magnifica înfruntare dintre aparenţă şi esenţă, valoarea autentică şi cea fabricată.

Istoria reală de la care se revendică scenariul aparţine lumii circuitelor automobilistice, cu precădere legendarului Le Mans şi rivalităţii anilor ´60 dintre companiile Ford şi Ferrari, care a dus la o adevărată încleştare pt dominaţia cursei, după ce Enzo a refuzat propunerea de preluare a firmei americane. Aşa că simtimdu-se provocaţi, cei de la Ford decid să contruiască o maşină care să se poată „duela” cu mereu câştigătoarele modele ale Scuderiei italiene, convingându-l pe designerul de maşini Caroll Shelby (minunat interpretat de Matt Damon) să preia această luptă.

the-grand-challenge-le-mans-66-177114l

Şi cum doar cu o echipă formată din valori poţi să faci performanţă, Shelby îl cooptează pe pilotul englez Ken Miles,care  nu doar şofează excepţional, dar este şi un mecanic talentat şi inventiv, care mai presus de orice ştie ce îşi doreşte de la o maşină ca să câştige.

_DSF7657.RAF

Nonconformist, agresiv şi lipsit aproape de maniere, Miles este născut pentru a fi pilot, simte motorul, devine una cu maşina şi anticipează într-un mod unic momentele în care trebuie să pluseze. Personajul este minunat întruchipat de Christian Bale – care are în rolul acesta o partitură pe măsura marelui lui talent, replica dându-i-o Matt Damon, cu care în film formează tandemul care avea să revoluţioneze circuitele de formula 1.

Maşina pe care au creat-o – plasând-o în fruntea clasamentelor de la Le Mans patru ani consecutiv- a devenit legendară nu doar prin designul avangardist pentru un bolid de curse – dar mai ales pentru felul în care a întrerupt supremaţia celor de la Ferrari.

Așa că până la urmă filmul este despre victoria minţii umane conduse de pasiune şi doar în plan secund despre întrecerea dintre două maşini de curse. Căci omul – cu patima, înflăcărarea, dorința de a câstiga – prevalează, oricât ar fi de sofisticată maşina care i se supune.

the-grand-challenge-le-mans-66-618517l.jpg

Cu imagini excepţionale şi un sunet năucitor, The Great Challenge: Le Mans ´66 este creaţia lui James Mangold – regizor, scenarist şi producător de top care ne-a regalat cu filme ce au facut istorie. De la „Girl Interrupted”, „Identity” şi „Walk the Line (Povestea lui Johny Cash)”- la „Night and Day”, „Wolverine” şi „Logan”, Mangold a excelat scriind, producând şi regizând alături de distribuţii cu actori de prim eşalon: Ian McKellen, Patrick Stewart, Robert De Niro, Tom Cruise, Vanessa Redgrave, Angelina Jolie, Whoopi Goldberg, Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Viola Davis, Hugh Jackman sau Ken Waranabe.

the-grand-challenge-le-mans-66-496798l-1600x1200-n-b83f261b.jpg

Cu Cristian Bale s-a mai întâlnit în westernul 3,10 to Yuma, filmul din 2007 în care joacă alături de Russel Crowe- formând un cuplu bandit-justițiar memorabil- şi pesemne că atunci a realizat cât de special este Bale şi l-a distribuit acum în rolul pilotului Ken Miles.

the-grand-challenge-le-mans-66-113787l-1600x1200-n-e7ef613d

Plin de tensiune, cu o coloană sonoră minunată semnată de Marco Beltrami şi filmat la mare artă de directorul de imagine grec Phedon Papamichael (cu care  Mangold colaborează de pe la începutul anilor 2000), Marea Confruntare: Le Mans ´66 va prinde cu siguranţă câteva nominalizări la Oscar anul acesta, mai ales ca pelicula și-a adjudecat deja 3 premii pt regie, sunet si editare la Hollywood Film Awards, ceea ce e de bine pt ei.

Pt noi este filmul unei încleştări a minţilor creatoare şi a luptei cu sine şi cu limitele – bine scris, regizat si jucat.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s