WarCe se întâmplă când te duci la o comedie, te aştepţi doar să râzi, dar în schimb la final eşti contrariat de cum e viaţa şi cât e de uşor e să o „ fentezi” pentru un câştig major? Eşti surprins! Iar dacă în fenta asta e implicat şi guvernul american laolaltă cu traficanţi de arme, albanezi şi doi novici norocoşi…gata scenariul!

Aşa că War Dogs este filmul (după un subiect real) despre cum doi puștani reușesc să înșele vigilența Pentagonului (ceea ce pe ecran pare chiar simplu!!!) și să obțină un contract baban (300 de milioane de dolari) de vânzare de arme și muniție către Armata Națională Afgană. Și mai e vorba puțin și despre faptul că dacă ești prea lacom, poți fi dat în gât de un român (pardon, albanez!) supărat că nu a fost plătit pentru munca prestată conștiincios.

La scrierea scenariului a contat și  Guy Lawson, autorul investigației apărute în Rolling Stone, care sub numele “Arms and the Dudes” a detaliat adevărata poveste  acelor doi tineri, şi  pe care, în caz ca vreţi să „ aprofundaţi”, o găsiți aici

War Dogs real

Adevărații băieți de ”ispravă”-David Packouz și Efraim Diveroli

Spre deosebire de Whiplash unde a pus multă patimă si a fost spectaculos, aici Miles Teller este ceva mai șters, şi nu pare să aibă cine ştie ce chef de rolul ăsta simplu de „ traficant” cinstit . Nici pentru Jonah Hill (care în The Wolf of Wall Street a punctat notabil) nu a fost vreo partitură care să îi pună probleme. Noroc cu actorii români, care deși apar câteva minute, aduc sare și piper în acest meniu cinematografic…Iar aici apare un oarecare paradox: avem un scenariu ofertant,  cu posibilităţi majore de exploatare, doi actori care pot duce roluri de substanţă (plus pe Bradley Cooper în rol de megatraficant şi ..producător al filmului), un regizor, Todd Phillips, care are experienţa comediilor „tari”(căci a făcut toate cele 3 Hangover şi Starsky & Huch),  şi totuşi e ceva în ecuaţia War Dogs care lipseşte! Sau poate este doar neverosimilul unei poveşti întâmplate în realitate care este într-atât de gogonată încât ne fraudează capacitatea de înţelegere şi acceptare! Căci vorba bunicii: ”…mare e grădina Domnului, maică!”

war2

Şi nu se putea ca mr Phillips să nu facă uz de satira tăioasă pe care societatea americană şi-o cam merită, dar şi de un final moralizator care ne lasă stupefiaţi la gândul că pentru coşcogeamite fraudele, băieţii ăştia doi au primitîn viaţa reală pedepse atât de mici!!

Dar cu toate adevărurile dureroase despre război şi economie, despre cum se fac „ banii adevăraţi” în zilele noastre, despre băieţii lor deştepţi şi despre cât e de uşor să fraudezi legile în toate ţările, filmul este reuşit pentru felul în care exploatează hilar subiectul- care în esenţă nu prea este unul comic.

Până la urmă War Dogs are însă destulă acţiune, dileme morale, suspans, haz şi dialog nostim, încât să ne placă şi să ne amuzăm, iar timpul trece iute şi asta înseamnă că a fost o vizionare „faină”, numai bună pentru o zi/seară de vară.

 

Regizor: Todd Phillips

Scenariu: Stephen Chin, Todd Phillips, Jason Smilovic, Guy Lawson

Cu: Jonah Hill, Miles Teller, Steve Lantz, Kevin Pollak, Bradley Cooper, Mircea Stoian, Gabriel Spahiu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s