getmovieposter_criminal_5Sinceră să fiu îmi era puțin dor de Kevin Costner, pe care nu l-am plăcut de prima oară, ci treptat, pe măsura ce farmecul lui special mi s-a arătat. De atunci am tot așteptat roluri de excepție, căci simțeam că are acea sclipire, dar parcă acestea nu au venit pe de-a-ntregul, el trecând pe lângă măretie la oarece distanță. Nu spun ca nu a avut roluri foarte bune (ca în Dances with Wolves, The Dragonfly, The Postman, Bodyguard sau Message in a Bottle) dar îmi pare că nu a găsit încă partitura completă, ideală pentru el, într-un film de anvergură. Nici în Criminal nu este la parametri maximali, dar face un rol credibil într-un film de acțiune care te prinde, în pofida truismelor și a scenariului nu foarte original. Cu siguranță însă are destul suspans, destulă acțiune și mai ales mulți actori buni care să suscite interesul publicului dornic de adrenalină. Așa că regizorul Ariel Vromen mizează aproape total pe distribuție, lucru înțelept, dar care nu funcționează întotdeauna global. Nume precum Kevin Costner, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Ryan Reynolds, Gal Gadot sau chiar Michael Pitt sunt în măsură să atragă, dar marele talent al unora dintre ei este subestimat de rolurile din Criminal pe care le-au facut –evident- ca să-și plăteasca facturile.

Criminal-2015Filmul însa trage un semnal de alarmă (am pierdut șirul- al câtelea???!!) asupra lumii actuale în care terorismul a escaladat într-un mod nebunesc, în care amenințările cu atentate și cataclisme sunt la ordinea zilei și în care violența este o componentă cotidiană a vieților noastre de pământeni. A devenit comun să auzi la știri despre atentate care iau viețile unor oameni nevinovați, despre ființe umane a căror unică preocupare este să omoare alte ființe umane, într-un aberant proces de degradare, de decădere a umanității acestor timpuri.

Așa că, din punctul acesta de vedere, filmul bifează pozitiv, lipsurile venind nu din inconsistența mesajului, ci mai degrabă din felul în care actorii și-au făcut bine rolurile fiecare în parte, dar fără să se coaguleze într-o energie a întregului. Dar cu siguranță- deși critica urcă și coboară o producție- spectatorii sunt până la urmă cei care o validează prin prezența în săile de cinema, iar Criminal se adresează unei categorii de consumatori care va aprecia partea de action movie, castingul și pe Kevin Costner care se arată destul de rar prin filme.

KevinPersonal mi-aș fi dorit ceva mai mult de la ceea ce a reprezentat zona cea mai interesantă a scenariului – transferul de memorie și personalitate (deși nu e original subiectul!), care ar fi putut să ridice filmul și l-ar fi plasat într-un alt registru, aprofundarea pe tematica aceasta reprezentând o upgradare necesară și suficientă pentru a mai șterge puțin din locurile comune prin care ne plimbă acest Criminal. Finalul aproape previzibil nu ajută nici el, happy end-ul nefiind aici rezolvarea, dar tocmai el ar putea fi- într-un mod paradoxal- salvarea care să placă spectatorilor care îl mai văd încă pe Costner în rolul din The Bodyguard.

RyanAșa că nu mă îndoiesc de faptul că filmul va plăcea multora, fiecare căutând și găsind în această propunere cât și ce își dorește, fiecare alegând în conformitate cu propriul sistem de valori, cu background-ul său cultural și până la urmă cu preferințele pentru un actor sau altul. Căci pentru un fan adevărat (și Kevin Costner are!) nimic nu se compară cu bucuria de a-l vedea într-un rol pe care îl joacă bine, chiar dacă nu mai e june prim, ci un criminal violent și lipsit de orice sentimente umane.

DragosO mențiune specială pentru apariția lui Dragoș Săvulescu, aici în rol de terorist rus, care deși nu este decât una episodică, devine notabilă alături de numele acestei distribuții. Acum -sincer- câți actori români știți care să fi fost pe generic alături de Gary Oldman, Kevin Costner, Tommy Lee Jones și Ryan Reynolds? Îl felicităm așadar sincer și îi dorim la cât mai multe apariții în filme bune, căci se pare că anul acesta îi e favorabil, de vreme ce l-am văzut și în Palatul Pionierilor, filmul regizat de Bobby Păunescu, care a avut o prezență interesantă la Sundance.

Regie: Ariel Vromen

Scenariu: Douglas Cook, David Weisberg

Cu: Kevin Costner, Ryan Reynolds, Gal Gadot, Alice Eve, Antje Traue, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Scott Adkins, Amaury Nolasco, Michael Pitt, Robert Davi, Jordi Mollà, Dragoș Săvulescu, Lara DeCaro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s