poster-70x100_2Devine  din ce in ce mai clar că un film pornește cu dreptul dacă are scris pe afiș și la credite că este inspirat de un caz real! Apoi dacă mai adaugi că producătorii sunt aceeași ca în cazul lui Kingsman: The Secret Service, este cu siguranță o trambulină, iar dacă este vorba despre sărituri cu schiurile nici nu se putea un subiect mai potrivit J. Deși adevăratul  Eddie ‘The Eagle’ Edwards a declarat anul trecut la BBC că filmul se bazează doar pe 10-15% din viața sa, această peliculă a reușit să mă impresioneze. În primul rând pentru că m-am regăsit și eu în postura oamenilor care nu au acordat încredere, atunci când am întâlnit personaje care, deși lipsite de talent, aveau în schimb ambiție și capacitate de a se antrena până ieșea bine ceea ce iși propuneau. Și în al doilea rând pentru că regizorul mizează pe umor, iar personajele filmului sunt prietenoase!

Până și sistemul britanic,-rigid, cum altfel- de calificare pentru Jocurile Olimpice pare îngăduitor și recunoscător, deși dacă ar fi putut, l-ar fi doborât pe acest amator, care a stârnit multe valuri prin atitudinea lui de luptător. Presa vremii l-a numit în 1988, pe adevăratul Eddie, Mr Magoo, după personajul lui Disney, iar un jurnalist italian l-a poreclit ”The Ski Dropper”, cu toate că mulțimea l-a respectat în primul rând pentru spiritul său olimpic. Cu toate că nu era un talent la sport, cei din jur considerându-l inferior, tânărul Eddie vrea să participe la Jocurile Olimpice, indiferent de rezultatul pe care îl va obține. Și în film este subliniat celebrul citat al părintelui Jocurilor Olimpice moderne: Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi, ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful, ci lupta. (Pierre de Coubertin). Coincidență: astăzi se împlinesc 120 de ani de la prima ediție a Jocurilor Olimpice de vară, din 1896.

eddie-the-eagle-movie-clips-compDeși filmul este construit pe replici amuzante, uneori naive și alteori pline de amărăciune, el atrage prin cursivitate și obstinație. Și pe un scenariu bun s-a brodit și jocul tânărului Taron Egerton, care s-a lăsat purtat de poveste și a dat încă o dată dovadă că se simte bine și nestingherit față în față cu actori celebri precum Hugh Jackman, cum și în Kingsman a dat replici unora ca Michael Caine, Colin Firth sau Mark Strong. Ba chiar aș afirma că Taron intră cu fiecare scenă mai bine în pielea personajului său, spre deosebire de Hugh Jackman care este excesiv de relaxat. Iar ca forță și încăpățânare îl pot compara cu Miles Teller în rolul din Whiplash, deși Jackman nu e la înălțimea rolului lui J.K. Simmons.

Regizorul Dexter Fletcher este la al treilea lung metraj, iar celelalte două au fost cotate atât de critici, cât și de public, drept reușite! În schimb el joacă de la 10 ani (începând cu un mic rol în Bugsy Malone, filmul lui Alan Parker), iar cea mai mare reușită în viața personală a fost să îl aibă la nuntă drept cavaler de onoare pe regretatul Alan Rickman.

_87238357_eddie1Eddie the Eagle reușește să depășească atât de cunoscutele clișee ale filmelor cu subiecte sportive și generează o stare de bine după vizionare. Poate fi considerat un îndemn pentru a face ceea ce simți cu adevărat, deși sorții, familia (sau o parte din ea), prietenii și cei din jur îți sunt potrivnici.

Regie: Dexter Fletcher

Scenariu: Sean Macaulay, Simon Kelton

Cu: Taron Egerton, Hugh Jackman, Tom Costello, Christopher Walken, Jim Broadbent, Jo Hartley, Keith Allen, Edvin Endre

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s