NEXT 2016

Posted: 10/04/2016 by michaelaplaton in Festival
Etichete:, , ,

next-film-festival-2016-festival-passEdiția cu numărul 10 a NEXT, festivalul dedicat lui Cristian Nemescu și Andrei Toncu, este nu doar una aniversară, dar mai ales una care upgradează acest demers într-un mod de excepție,evenimentul fiind cu mult mai mult decât un festival de film, ci mai degraba o platformă culturală care oferă multiple variante de a te conecta la lumea fabuloasă a cinematografiei. Așa că toți cei care își doresc experiment, adrenalină, inovație, umor de toate genurile, nebunie, dinamitarea limitelor, uimire- trebuie să parcurgă acest NexT, pe care abordându-l ca pe o călătorie sui-generis ți-l poți apropia și îl poți asimila unei experiențe excepționale.

Juriul competiției internaționale este format din Serlim Azzazi (sound designer), Jukka Pekka Laakso, directorul festivalului de film de la Tampere, criticul american Kevin B. Lee,muziciana Luiza Zan și regizorul Tudor Cristian Jurgiu, în timp ce la competiția națională vor juriza regizorii Elad Keidan, Nicolae Constantin Tănase și Jochem de Vries. Premiile pentru care cineaștii ce au creații în concurs sunt: Trofeul Next (oferit de Institutul Cultural Român și CineLab România), premiul Cristian Nemescu pentru cea mai bună regie, premiul Andrei Toncu pentru cel mai bun sound design, premiul pentru cel mai bun scurt metraj românesc, premiile publicului pentru film străin și românesc, premiul The Pitch, Luno, Abis studio și Villa Kult, spectatorii norocoși putând câștiga și ei pachete de cărți oferite de Cărturești.

Revenind la programul festivalului, parcursul unui atare demers este in ceea ce ma priveste o provocare împărțită în zeci de fragmente, pe care o primesc și o aștept cu bucuria pe care o am în fața unei cutii de bomboane diferite, fiecare cu savoarea, cu gustul și aroma ei distinctă, toate la un loc bucurându-mi și papilele, dar și nevoia de diversitate pe care- iată- un asemenea festival o acoperă în mod absolut. Căci nu cred că există teritoriu tematic care să nu se regasească măcar sugerat dacă nu prezent explicit în producțiile prezente în festival, așa că este câte o bucurie, câte o un fior și o satisfacție estetică pentru fiecare.

Mai mult, ediția de anul acesta oferă și sumedenie de evenimente conexe ce cheama cinefilii și nu numai, și îi apropie de anumite genuri sau abordări, într-un carusel al întâlnirilor pe care le găzduiesc, Arcub, Terra Events Hall, J’ai Bistro, Cărturești Verona, Institutul Cultural Român, Club Control, UNATC, singura lor problemă devenind să aleagă ce anume își doresc din aceasta ofertă spectaculoasă.

Seara de gală, la care l-am regăsit pe dl Vlad Alexandrescu, în postura de spectator emoționat, dar și de ministru al culturii, ne-a bucurat cu o selecție a unora dintre filmele care au câștigat de-a lungul celor 10 ani de festival premiile importante ale acestei competiții. Așa se face că am avut ocazia acestui corolar ce a reunit coproducția turco-franceză A drop of water ce și-a adjudecat în 2007 premiul Cristian Nemescu. Narată cu durere și patos, povestea în care iubitul o pierde iremediabil pe Lali- iubirea vieții lui, aduce în prim plan conveniențele de tip patriarhal, care înghesuie existențe în tipare, dar și neputința de a recupera un sentiment ce aparține acelei unice ocazii din viața în care te întâlnești cu pasiunea absolută.

With a little patience, laureat în 2010 este filmul de primplan al unui personaj captiv într-o existență etalonată în timpul ocupației germane în Ungaria. Pelicula lui Laslo Nemes (cel care a câștigat anul acesta Oscarul pentru film străin cu Son of Saul) dirijeaza atenția către personajul central, ceea ce este cuprins în afara figurii protagonistei, fiind în fapt un univers care vorbește despre tragedii și destrămări de vieți.

Mediterraneans al lui Olivier Py este un restitutio cinematografic pe care naratorul îl face familiei, laolaltă cu un eseu analitic și dureros asupra vieții de familie, a dinamicii liniilor de forță din interior, a tipologiilor și personajelor principale din acest univers domestic, pelicula demistificând trăiri, locuri, oameni, amintiri cu o cadență narativă filosofică.

The Island Is Enchanted Witn You, filmul lui Alexander Carver și Daniel Schmith este o metaforă discursivă, profund tributară psihanalizei freudiene a experienței portoricane a unui medic ce experimentează pe niște orfani un vaccin împotriva variolei, povestea alambicată și sexualizată extrem fiind oferită ca pe o convenție pe vrei sau nu, poți sau refuzi să o accepți. Experimentul este la vedere sub toate formele, apa este simbolul central, iar personajele au dialoguri și interacțiuni insidioase. Filmul a câștigat trofeul Next în 2015.

Ultima propunere a serii de debut a fost tripticul Patterns, îndeajuns de incitant încât să ne bucure cu energia și cu umorul lui negru, în timp ce personajele plonjează în hățișurile psihanalitice ale maniilor, filmul fiind un eseu cu semne de punctuație hilare ce sondează universul patologicului din obsesii. Și parca finalul dă o șansă până și în situatia asta, așa că e optimist. Cred?!!

Prima seară de NexT a fost într-o energie atât de buna încât deja festivalul ne trage către ziua a doua pe care ne-o dorim și mai provocatoare!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s