De câte comedii are nevoie lumea ca să fie mai destinsă, mai veselă și mai aptă să trăiască frumos? De cât mai multe este răspunsul categoric, iar când ele sunt benigne, într-o energie pozitivă și cu un umor sănătos care te face să îți exersezi prin râs musculatura facială, îți dorești să le și revezi chiar. Nunta a la grec 2 este o comedie tipică, nostimă și predictibilă despre ce înseamnă o familie cu adevărat unită. Iar veritabilul clan Portokalos, naturalizat în State, este o mică enclavă elenă care își păstrează identitatea culturală, perpetuând tradițiile și crescându-și urmașii tot în spiritul lor. Așa că la 12 ani, după prima Nuntă grecească ne mai paște una, care nu este cea la care v-ați aștepta! Căci printr-o întorsătura de situatie, un act este invalidat de o lipsă de semnătură și iată un motiv de comedie suculentă cu personaje care mai de care mai hilare și mai surprinzătoare, într-un joc al orgoliilor, al părerilor și al detensionărilor care merg în marș voios către finalul și previzibil și happy, dar pe care ni-l dorim din tot sufletul. Și asta pentru că ficțiunea este de multe ori felul în care noi ne găsim rezolvările pe care viața nu ni le dă, și putem să ne bucurăm că măcar așa, în această convenție, lucrurile se așează fix cum trebuie, oamenii se găsesc-regăsesc la țanc, iar totul se încheie apoteotic cu artificii pe timp de noapte și curcubee pe timp de zi! De ce însă ne mai plac aceste comedii? Pentru bucuria lor curată, pentru că deși concură viața, filmul e întotdeauna învins, pentru că în existentența noastră uneori nu chiar balansată, comediile de genul asta decupează o felie de lumină care sa ne mângâie, să ne destindă.
Așa că această comedie a lui Kirk Jones pare predestinată să ne placă, el păstrând din varianta inițială a Nuntii Grecesti din 2002 fix personajele, atmosfera și mișcarea browniana a clanului elen Portokalos, adică tocmai ce ne-a plăcut și ne-a amuzat atunci. Și este o calitate să știi ce să păstrezi și cum să upgradezi un subiect în așa fel încât referințele la filmul de început să nu defavorizeze urmarea.
Nia Vardalos este nostimă în ipostază de mama și soră de familie, iar John Corbett e încă în rol, chiar daca au trecut ceva ani peste farmecul lui particular.
În ceea ce mă privește, personajul cel mai catchy al filmului este mătușa Voula, interpretată minunat de Andrea Martin, ea păstrându-și umorul, frumusețea, vioiciunea și apetitul pentru viață și ca om, dar mai ales ca personaj. Și se pare că a intrat atât de bine în pielea năbădăioasei mătuși, care nu de puține ori preia conducerea familiei, încât a jucat rolul și în serialul My Big Fat Greek Life regizat de Pamela Frayman din 2003, care exploata succesul răsunator al filmului de început și ducea la un alt nivel peripețiile vieții cotidiene ale unei familii elene stabilite în America. Și nu doar în rol de mătușă războinică s-a evidențiat Andrea Martin, ci mai ales prin vocea ei minunată care a dat viață unei sumedenii de personaje din desene animate. Și nu pot să nu remarc faptul de a fi colaborat în acest mod cu nume de excepție ale ecranului, alături de care a bucurat inimile de copii de toate vârstele: Robin Willians, Robest De Niro, Uma Thurman, Keanu Reeves, Meg Ryan, Dustin Hoffman sau Ben Kingsley. Așa că am revăzut-o cu plăcere, cu atât mai mult cu cât personajul este unul adorabil, cu sfaturi „suculente” și măsuri de redresare a stării de bine a familiei la purtător.
În film îl mai vedem și pe John Stamos, deopotrivă actor de seriale, producător și muzician, pe care îl remarcam în anii 90 în serialul Full House și apoi în ER, și care reușește să fie grec cu aplomb și farmec, pe Rita Wilson- doamna Tom Hanks- de fiecare dată o apariție pe care nu o poți trece cu vederea, și pe Michael Constantine – care la 88 de ani e minunat în rolul Gus, șeful (măcar teoretic) clanului Portikalos.
Filmul lasă o portiță deschisă pentru o exploatare ulterioară a subiectului, așa că nu e exclus să mai auzim de altă nuntă grecească, sau vreun botez care să prilejuiască întâmplări și aventuri noi ale celebrei de-acum familii elene.
Vă recomand așadar cu căldură acest film vesel și luminos, ce vă va prilejui întâlnirea cu o comedie romantică în stare să vă bucure pe parcursul tuturor celor 94 de minute de proiecție.
Regie: Kirk Jones
Scenariu: Nia Vardalos
Cu: Nia Vardalos, John Corbett, Michael Constantine, Lainie Kazan, Andrea Martin, Gia Carides, Joey Fatone, Elena Kampouris, Alex Wolff