Timbuktu posterTimbuktu (în franceză Tombouctou, în engleză Timbuktu) e un oraș în sudul statului Mali, un fost punct important de comerț care lega populația de culoare din Africa cu musulmanii din Africa de Nord şi titlul filmului pe care vi-l propun. Dar să faci un film în care să îi prezinţi pe jihadiştii libieni ai Statului Islamic ocupând o comunitate, este un act de curaj, cu atât mai mult cu cât realizatorul lui este musulman.

Regizorul Abderrahmane Sissako se numără printre puținii creatori de film africani, care au reușit să atingă faima internațională încă din 1998, cu pelicula La Vie Sur Terre (Life on Earth). În 2002, filmul Waiting for Happiness a câştigat un premiu FIPRESCI, iar filmul Bamako, din 2007, a impresionat criticii. Ca un fel de recunoaștere a valorii activității lui regizorale, Sissako este acum consilierul cultural al lui Mohamed Ould Abdel Aziz, președintele Mauritaniei.

tIMBUKTU1

Rar vezi așa un film care vine dintr-o zonă aproape necunoscută pentru noi, românii, și mai rar vezi așa o contrucție narativă. Este aproape un documentar prin felul în care joacă actorii, scenariul fiind o fotografie a vieții de zi cu zi a unei comunități sufocate de cutumele religioase și idiotizată de abuzurile celor care aflați la putere au căpătat și sentimentul că sunt Dumnezei. Până și replicile sunt atât de brutal de sincere, încât te întrebi: oamenii ăștia nu știu să mintă, nu știu să mascheze, sa disimuleze? Şi chiar dacă în film se vorbeşte în mai multe limbi, de la franceză la engleză şi arabă, chiar şi în câteva limbi africane (tamasheq, bambara şi songhay), nu dăunează cursivităţii filmului, ba pot afirma că îi dă o muzicalitate aparte. Iar dacă am pomenit de muzică, nu pot să nu amintesc instrumentele tradiţionale care acompaniază această poveste -kora, ngoni, oud sau duduk- şi vocea artistei din Mali, Fatoumata Diawara, care a cântat în România la Festivalul Plai în 2012, dar şi de susţinerea muzicală a orchestrei filarmonice din Praga.

Pentru mine au fost tulburătoare câteva scene, una chiar până la lacrimi: fragmentul în care niste adolescenți sunt lapidati pentru că au jucat fotbal, împuşcarea unor statui africane (în cap şi în piept) şi scena în care un condamnat își acceptă osânda cu demnitatea unui rege și filosofia unui guru. De departe însă cea mai absurd ireală scenă dintre toate este aceea în care –într-un balet abstract- niște tineri joacă un meci de fotbal …fără minge. Și totuși în mișcarea piciorului către un balon imaginar este și voluptatea, dar și forța unui șut real, în lupta pentru cucerirea mingii este încleștarea adevarată a unor adversari care și-o dispută, iar în poartă saltul real ascunde în el și dorința de victorie dar și copleșitoarea nebunie a unei societăți dominate de obscurantism și prostie. Peste toate însă speranța , imaginația și visul lasă încă porți deschise și dă șanse de evadare.

*** FILM STILL DO NOT PURGE *** TIMBUKTU - 2015 FILM STILL - Toulou Kiki, Ibrahim Ahmed aka Pino, Layla Walet Mohamed © 2014 Les Films du Worso - Dune Vision

Familia, copilăria, cântecul, apa, sacrificiul sunt teme majore pe care filmul le abordează din perspectiva culturală locală, exotică pentru noi europenii,dar inteligibilă prin trimiterile culturale către universalitate.

Nuanțele de umor sunt atât de delicate, încât ai senzația că asiști la un schimb de replici dintre oameni care au experiența unui discurs rafinat, fără instigare la violență. E aparent o atmosferă de supunere, dar care mocnește ca un vulcan care stă să erupă.

timbuktu

Filmul lui Sissako îndeamnă la iertare, toleranţă şi reflexie, este un stop cadru pe o felie de lume cu existența obligată să se subsumeze absurdului, prostiei și violenței gratuite. Un film crud, real, trist care nu ne poate lăsa indiferenți dacă rezonăm cu durerea umană, pentru a cărui vizionare mulțumim Asociatiei Culturale Macondo.

Regizor: Abderrahmane Sissako

Scenariu: Abderrahmane Sissako, Kessen Tall

Cu: Ibrahim Ahmed, Abel Jafri, Toulou Kiki, Fatoumata Diawara,Layla Walet Mohamed

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s