home-movie-poster-2

Home este o animație nostimă, aventură fantastică sf, care o să le placă la nebunie ălora mici.De ce? Pentru că este un film simplu, colorat și sincer pentru personajele căruia regizorul Jim Johnson dă adunarea la microfon pentru Rihanna, Jim Parsons, Steve Martin și  Jennifer Lopez. Că și lor le-a plăcut să-și împrumute vocile e clar, dar și marketingul de promovare a productiei DreamWorks este unul copios, de vreme ce am văzut lansarea filmului la E! Entertainment și a fost una cu mare tam-tam.

Subiectul este unul clasic deja: un grup de extratereştri colorați caută refugiu pentru a scăpa de duşmanii lor,  și descoperă Pământul pe care îl populează imediat, relocându-i pe pământeni în zone precum Australia și Antarctica.
Evident apare și pământeanca deșteaptă, bună și talentată care se relaționează cu extraterestrul ciudat și zăpăcit, el însuși repudiat de boovii lui pentru simplul motiv că era atipic. Evident – între cei doi se stabilește o conexiune și purced umăr la umăr în aventura vieții lor, în care se descoperă de fapt pe ei înșiși, dar îmbogățiți cu prietenia lor intergalactică.

home

Boovii în sine sunt niște extratereștri empatici liliachii, înzestrați cu puterea de a-și schimba culoarea în funcție de sentimente. Sunt drăgălași și frumos desenați așa că succesul de public e garantat. Și nici nu se mai gândește nimeni – cu siguranță nu publicul căruia se adresează – că povestea a mai fost spusă de atâtea ori. Contează cum o vedem în aceasta peliculă ce încearcă să îi învețe ce înseamnă “acasă” – un concept pe care toți ar trebui să-l stăpânim, ca să nu ne simțim niciodată dezrădăcinați. Așa că părinții or să aibă subiecte de discuție cu prichindeii care vor pune zeci de întrebări despre micii boovi, prilejuind și moralizarea de rigoare.
În plus, cei mici ar putea descoperi câte ceva despre faptul că nu orice cucerire este nocivă și că trebuie să ai încredere în tine, să-ți înfrunți fricile și să încerci să îți înțelegi mai întâi adversarii, înainte de a acționa. Iar asta cred că e o lecție și pentru cei mari, care vor găsi în ecranizarea cărții lui Adam Rex  și un mesaj voalat pro emigrare, dar și o declarație pe față asupra tendinței cumularde a omenirii. În plus mie îmi evocă într-un fel The War of The Worlds a lui H.G. Wells, rămânând în nota stenică a unui nucleu al poveștirii care ne vorbește deopotrivă despre prietenie, familie, acceptare, dar și despre faptul că fiecare are un loc în univers – numai că trebuie să și-l găsească. Iar asta nu e întotdeauna ușor de dobândit!

Home1

Unii s-ar grăbi să spună că filmul e prea simplu, că e schematic, chiar și reiterează o poveste cunoscută. Dar oare nu în  simplitate stau mesajele adevarate, și nu cumva știam că repetiția e mama învățăturii? Vedeți? Deja simt că v-am convins și, dacă aveți puști cărora nu le-ați ținut de curând lecția cu ce înseamnă “acasă” o să vreți să mergeți să vedeți Home, pelicula distribuită în România de Odeon Film.

Regizor: Tim Johnson

Scenariu: Tom J. Astle, Matt Ember, Adam Rex

Cu: Jim Parsons, Rihanna, Steve Martin, Jennifer Lopez, Matt Jones, Brian Stepanek, April Lawrence, Stephen Kearin, April Winchell, Lisa Stewart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s