Chappie Poster

M-am așteptat ca Chappie, filmul sud-africanului  Neill Blomkamp (pornit tot de la o ideea de-a sa, dintr-un scurt metraj – Tetra Vaal –  lansat în 2004), să fie un film amuzant și plin de emoție! Culmea, așa și este, dar amuzamentul și emoțiile pot păli în fața stângăciilor și deciziilor regizorale, ca să nu pomenesc de tandemul regizor+nevastă în alcătuirea scenariului. E greu de înțeles, cum când ideile bune vin atât de greu, să le dai cu piciorul și să le tratezi simplist. Ba mai mult, să iei și o actriță cât casa poporului (Sigourney Weaver) și să o pui administrator de depozit de piese de schimb pentru roboți. Cireașa de pe tort, îl distribui pe Hugh Jackman în spatele unui birou pe post de inventator malefic si ușor retardat.

Chappie Hugh Jackman and Sigourney Weaver În plus, ca de la sud african la sud african, regizorul i-a convocat pe cei de la Die Antwoord să se dea pe peliculă așa ca în concertele lor (cine a fost la festivalul Electric Castle din Bonțida, anul trecut, i-a văzut pe Yo-Landi Vi$$er și Ninja),  dar și pe Sharlto Copley, actorul fetiș, prezent în toate cele trei lungmetraje ale lui  Neill Blomkamp. Iar la sfârșitul filmului am văzut și numele lui Hans Zimmer pus în dreptul coloanei sonore…

Chappie

Chappie este un mix CGI de Robocop cu E.T., are sentimente de replicant din Blade Runner, merge ca în I, Robot și încearcă să vorbescă precum Wall-E (ni, că am facut o poezie!!!). Momentele amuzante ale filmului sunt concentrate pe perioada formării lui Chappie, un robot-copil care se uită avid la He-Man and the Masters of the Universe, și imită cu fervoare orice, chiar și limbajul și atitudinile familiei adoptive, care e cam de pe după blocuri. ”Creatorul” (Dev Patel) este ușor penibil, iar răpitorii (deveniți mama și tatăl de ocazie pentru Chappie) formează un cuplu de ciudați care ar vrea să folosească robotul la fărădelegi, dar bunătatea… și rana din pulpă nu îi lasă. Ceea ce ar fi putut fi  exploatat și fructificat ca avantaj al scenariului – se risipeste pur si simplu într-o amalgamare agresivo-violentă fără sens (dar cu potențial!!) care însă, cred că pentru un copil până în 14 ani s-ar putea să fie un de mare interes.

Chappie  este un film modest și cuminte ca un elev de școală generală dintr-un sat uitat de lume, dar care încăput pe mâna unui profesor dedicat ce i-ar sesiza potențialul, ar fi putut să-și depășească substanțial condiția,  devenind o valoare.

Oricum ar fi , personajul este cuceritor, te înduioșează până la lacrimi dorința de iubire și de apropiere, compasiunea, altruismul și spiritul de sacrificiu – toate mult peste cele omenești – așa că  -pe alocuri – ar trebui să ne simțim ciudat că o mașinărie ne dă și lecții…dar și clasă! Iar dacă era ceva de reținut –tocmai asta e- mesajul că dragostea este totul, dar și că în numele ei se pot face fapte abominabile sau de bravură. După cum îi dictează fiecăruia conștiința! Iar dacă n-o găsiți…procurați-vă o cască neuronală, executați un transfer  și creați un fișier numit back-up care să fie restaurat ulterior în caz de incident; asta ar putea fi salvatoarea condiției voastre umane!

Regia: Neill Blomkamp

Scenariu: Neill Blomkamp, Terri Tatchell

Cu: Sharlto Copley, Dev Patel, Ninja, Yolandi Visser, Hugh Jackman, Jose Pablo Cantillo, Sigourney Weaver

Publicitate
Comentarii
  1. […] Chappie au mai scris (in afara de Malaezu, articol deja citat): RadioTopic.com, Andreea Mihai (extrem de incantata de Chappie) si […]

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s