Ochii sunt ferestrele sufletului

big_eyes_poster

Recunosc că nu știam mai nimic despre artista Margaret Keane, dar când am auzit de Tim Burton, Amy Adams și Christoph Waltz am zis: este o peliculă tentantă! Apoi citind biografia pictoriței am aflat că a declanșat acum 45 de ani unul dintre cele mai răsunătoare procese din justiția americană și a influențat major anime-urile japoneze. A început să deseneze figuri triste cu ochi mari, semnate cu numele soțului său,dar după 10 ani a trecut la subiecte luminoase și la Martorii lui Iehova, iar la 87 de ani încă mai pictează în Napa, California de Nord. Tim Burton i-a comandat în anii 90 un portret al logodnicei de atunci, Lisa Marie Smith, fost fotomodel pentru Calvin Klein și se pare că nu a scăpat ocazia de a pune mâna pe un scenariu deosebit. Dar, culmea Burton-ului , nu e un film suprarealist, sumbru, gotic sau fantezist! Este un film biografic care reflectă perioada petrecută împreună de Walter Keane (Christoph Waltz) și Margaret Keane (Amy Adams). Dacă în realitate Walter era un iubitor de femei, de sine și de alcool, în film e un mincinos cronic, un amfitrion și un bun cunoscător al pieței de artă. Dar ce s-a întâmplat în realitate în mariajul celor doi, nu se știe clar! Cum e posibil să suporți așa o minciună atâta amar de vreme? Să fie numai șantajul sentimental si prejudecățile vremii (femeie singură cu un copil într-o perioadă când femeia trebuia să stea la cratiță), poate farmecul soțului,( ”putea cuceri pe oricine” a declarat artista când și-a publicat memoriile), ori abilitatea de a vinde cu ușurință sau talentul de a prosti o lume credulă și snoabă?

Ei bine, Tim Burton chiar face o supă bună, în care amestecă mai multe ”ingrediente”: simț artistic, dragoste, supunere oarbă, înșelătorie, sacrificiu, eliberare și atitudine sexistă. Și există chiar si o scenă “burtonescă”, asta ca să nu avem regrete prea mari după genul care l-a consacrat pe regizor (întânirea pictoriței din supermarket cu clienți, casieră, care au toţi ochii mari ca și copiii din tablourile ei).

big1

La capitolul joc actoricesc am două nominalizări: Amy Adams și Terence Stamp.

Big-Eyes-Movie

Talentata, sensibila și credula Margaret Keane este o partitură matură pe care și-o adjudecă Amy Adams, fericita posesoare a unui Golden Globe pentru acest rol și a unei nominalizări la Bafta. Ea este o surpriză neașteptată, pentru cum a știut să o joace pe Margaret, deși ai putea spune că e ușor să intri în pielea unei femei-victimă, și să creeze un personaj mult mai complex, prin replici, atitudini, reacții. E departe de actrița sexy pe care am văzut-o în American Hustle, sau de eterna prințesă care cânta și dansa.

TMFO-Terence-Stamp-BigEyes

A doua nominalizare notabila este scurta apariție a jurnalistului de artă, interpretat de Terence Stamp care e acid, e visceral, e artistul ratat perfect – adică, după cum se zice, “criticul perfect”.

big-eyes-movie-review-christoph-waltz

Cât despre Christoph Waltz cel oscarizat și extraordinar de dăruit, aici e aproape cabotin în rolul soțului fără pic de talent, dar cu charm și tupeu și cu genialitatea specifică anilor ’60- care au creat “arta pentru toți”- de vânzare chiar și în supermarket. El este Walter Keane într-o partitură la fel de surprinzătoare ca și rolul din Carnage din 2012 al lui Roman Polanski, unde îi avea alături pe Jodie Foster, John C. Reilley și Kate Whinslet. Dar de la regele Giovanni di Leida din serialul A king for burning (1993) sau rolul colonelului SS Hans Landa din Inglourious Basterds (2009) și până la cel al prefăcutului și mitomanului Walter Keane-e cale lungă!! Jocul lui este într-atât de exagerat, încât m-a obligat uneori să nu iau filmul în serios.

Şi mai e ceva: Big Eyes te ia, fără îndoială, prin surprindere.Nu prin subiect- ci prin abordarea regizorală, atât de diferită de ce a făcut până acum Tim Burton, încât nu știu dacă a intrat în altă perioadă a creației, sau vrea să stabilească noi limite cu acest trend minimalist.

Regizor: Tim Burton

Scenariu: Scott Alexander, Larry Karaszewski

Cu: Amy Adams, Christoph Waltz, Krysten Ritter, Terence Stamp, Danny Huston, Jason Schwartzman, Jon Polito

Distribuitor: Forum Film România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s