Locke_poster

The difference between once and never is the whole world

Într-o singură zi am ales să văd 3 filme cu Tom Hardy: The Drop, Bronson și Locke. 3 filme, 3 regizori diferiți…primul îl are în distribuție pe regretatul James Gandolfini – e ultimul său rol – al doilea este despre cel mai cunoscut deținut din Anglia și al treilea, despre un om care vrea să facă toate lucrurile bine și să-i mulțumească pe toți. Vă voi spune câteva cuvinte despre ultimul film (dacă există interes, vă voi spune și despre celelalte două): în primul rând e un film cu buget redus, cu un actor răcit (scenariul a fost adaptat pentru un Tom Hardy atins de o viroză exact în perioada cât s-a turnat filmul) care a filmat timp de șase nopți, iar celelalte personaje (de fapt vocile lor), erau într-o cameră de hotel. Și totul a fost gata în nouă zile! Asta da mobilizare pentru a obține un maxim de efect artistic cu minim de buget și timp.

Locke

Acțiunea filmului, în cea mai mare parte, se întâmplă într-un BMW și la telefon. Și eroul nu e răpit și nici nu are o bombă plasată la motor. Iar la final descoperi câte ceva despre diferența dintre cimentul C6 și C5, dar mai presus de toate despre  adevărata purtare a unui gentleman (că de aia personajul e britanic!).

Filmul este un studiu despre cum se poate rezolva o situație de criză: expunerea cu calm a problemei și analizarea ei cu luciditate, dar și stăpânire de sine, duc la identificarea soluțiilor ideale. Dar în film, criza se declanșează atât în familie , cât și la serviciu. Și se declanșează pentru că personajul principal, mai are câteva probleme nerezolvate cu cei dragi sau cu care a intrat în contact..fizic! Dacă la început acțiunile protagonistului par fără sens, în câteva minute ele capătă noimă. Așadar, nu e un film care îmbârligă permanent, iar la final se face lumină! Nu, nici pe departe!…Este o construcție atent supravegheată de regizorul şi scenaristul Steven Knight (Dirty Pretty Things, Eastern Promises), pentru a nu strica această idee de a face un film într-o mașină, care să nu plictisească. Iar Tom Hardy este piesă de rezistență în această producție, asta după ce l-am văzut în decurs de 4 ani –din 2008 până în 2012- în filmele RocknRolla, Wuthering Heights, Warrior, Inception, Tinker Tailor Soldier Spy,  The Dark Knight Rises și Lawless, filme în care începea să fie conturată imaginea unui actor care are ceva de spus si merita privit. Am mai văzut filme în care acțiunea este statica şi se petrece într-o mașină – Duel (1971) sau într-o cabină telefonică – Phone Booth (2002), dar acelea aveau momente de suspans și regizori grei precum Steven Spielberg și Joel Schumacher. În plus, o mare parte din public își pune întrebarea, după vizionarea filmelor amintite:  ce aș face eu într-o așa situație?  Nimeni n-ar vrea să ajungă fie pus  în postura în care evoluează personajul din  Locke, iar dacă asta s-ar întâmpla, cu siguranta ar alege o cale mai rapidă de a pune capăt situației de criză. Sau unii ar spune: Ce bou! Are tot ce își dorește și se împiedică, vorba poetului, de un ciot?…

Locke nu e un blockbuster, e un experiment cinematografic care ia pulsul unui posibil caz real, dar care nu pare verosimil pentru spectator pentru că nu se poate imagina- chiar și ipotetic vorbind- într-o situație similară.

Regizor: Steven Knight

Scenariu: Steven Knight

Cu: Tom Hardy, Olivia Colman, Ruth Wilson, Andrew Scott, Ben Daniels, Tom Holland, Bill Milner, Danny Webb

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s