Control Alt Delete this, you mutha-hacker !

black2 blackhatNEW

Când am auzit cine e regizorul lui Blackhat – Michael Mann – am zis: nu o fi vreun Insider, dar măcar un Heat acolo, de sămânță, sau vreo lentilă anamorfică tot o sa avem.

Când am auzit de titlu și am văzut trailerul m-am gândit: Wow! Să vezi ce ne scoate ăsta ”hecăreala” din cap și ne umple de interpelări sql sau atacuri de tip Cross Site Scripting! Sau poate vom fi sfătuiți să învățăm Linux, Perl sau Python! Adică, nu să dăm flood ca târlanul, ci să devenim Robin ”Hoodzi” ai ciberneticii. Și musai să ne luam un nume şmecher,criptat, ca să știe lumea cine e „barosanul” în această lume virtuală.

Încă de la început  vine avertizarea fostului director CIA, Leon Panetta: ”The Next Pearl Harbor That We Confront Could Very Well Be  A Cyber Attack”, așa că suntem puși în gardă, ca nu cumva să ne ia pe nepregătite scenariul, care încearcă să agațe cu locuri exotice, cu evadarea în alte zone geografice, cu scenele de action movie în care s-a turnat și un pic de romance, că, nu-i așa – dacă dragoste nu e, nimic nu e.

Cât despre Michael Mann, e un greu, fără îndoială dacă ne amintim că tot el a fost fie regizor, fie scenarist, fie producător (fie toate la un loc) pentru câteva filme de top:  Thief în 1981, Manhunter din ‘86, The Last Of The Mohicans (1992) , Heat (1995), dar și The Insider din 1999, într-un crescendo al măiestriei scriitoricești sau regizorale, aproape unic. Așa că aveam așteptări mărețe de la acest nou proiect ce a uimit doar la capitolul imagine, care parcă e un curs despre cum trebuie filmat ca să tai răsuflarea și să iei prin surprindere ochiul și mintea.

Startul parea promițător, când am văzut circulația codului prin rețea (deşi, de la Matrix încoace nimic nu mai e nou sub soare!). Dar bucuria nu a durat mult, că a început lălăiala și lungirea (să știți că are 2 ore și 15 minute!) scenelor.

Cu un buget care a fost darnic, ținând cont că filmările au avut loc în Jakarta, Kuala Lumpur, Hong Kong și Los Angeles, Michael Mann orchestrează un scenariu bazat în esență pe parteneriatul chinezo-american în lupta împotriva terorismului cibernetic.

black1

Apropos de colaborarea chinezo-americană…cei dintâi ies mai câștigați: sunt mai ordonați și mai cerebrali, ceea ce-i face pe yankei să pară fraieri când dau Văduva neagră (codul absolut de recuperare a datelor pierdute) din mână extrem de ușor și sunt oarecum abulici.

La departamentul actoricesc lucrurile au stat în următorul fel, din unghiul meu: Violei Davis nu i se potrivește sub nici o formă partitura; pe cât e de talentată în atâtea roluri, pe atât e de insignifiantă este în pielea agentei FBI pe care o interpretează aici.

În schimb fetele vor fi mulțumite cu siguranță de Chris ( cel mai sexy bărbat în viață, după cum l-au încoronat cei de la People), care le arată abdomenul cu șase pătrățele din toate unghiurile și e good kisser pentru Wei Tang –  o actriță chineză în vârstă de 35 de ani. În plus, a luat lecții de kickboxing, că nu e rău să știi și cu “caftul”. Sau poate pentru a-l ajuta pe frățiorul Liam, care are probleme cu un hacker (sic!) ce a pus anul trecut pe net poze indecente cu Jennifer Lawrence, cea care părea sa o înlocuiască pe Miley Cyrus în inima frumosului australian.

Chris-Hemsworth-as-Shirtless-Thor

Ritchie Coster în rolul băiatului rău e singurul care se străduiește și care ia jucatul în serios, așa că reușește un personaj negativ ca la carte.

Sunt câteva secvențe interesante cu clădirile din Hong Kong ce simbolizează cultura urbană din acest paradis al cumpărăturilor, dar și scene cu bătăi si înjunghieri pe fond de sărbători și măști tradiționale din Malaezia.

Iar acum să sumarizăm:

Băieți, dacă vreți filme cu hackeri, căutați Män som hatar kvinnor, din 2009, al regizorului danez Niels Arden Oplev.

Fetelor, dacă vreți filme cu hackeri frumoși, poftiți la Blackhat.

Iar dacă vreți să deveniți hackeri țineti-vă de carte (MIT?) sau dacă nu, veți da toată viața scule la mână (ca în bancul cu vidanjorul și ucenicul care căra scule: Să puneți mâna să-nvățați meserie că alfel toata viața o să cărați trusa aia!)

Iar pentru final: Chris… Be Thor forever! It’s hammer time!

Chris-hemsworth-thor-movie-costume-mjolnir-hammer

All in all, e frig afară, e cald în sală, este acțiune din plin/gol și câte ceva pentru fiecare, așa că mergeți la film și ne vedem pe urmă la un pahar de vorbă.

Regizor: Michael Mann

Scenariu: Morgan Davis Foehl

Cu: Chris Hemsworth, Tang Wei, Viola Davis, Holt McCallany, Wang Leehom, Manny Montana, Ritchie Coster, John Ortiz

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s